Transistor - thyrister, hvilken ?

Hej. Jeg sidder med et lille print fra en lystbåd. Printet kan ses her:

formatting link

Det er beregnet til 24 volt DC ind og en spænding ud som forsyner to små 8 watts lysstofrør. Printet virker ikke, og jeg kunne tænke mig at skifte transistoren/thyristeren som er mærket: SM 8515 og IVT001. Den er i TO220 hus. Printet er antagelig fremstillet i 1980érne.

Jeg kan ikke finde den nogen steder og hos Brinck Elektronik har de heller ikke kunnet hjælpe.

Er der nogen som kender den (ved hvad det er) - hvor den kan købes, muligvis en erstatningstype ?

Venlig hilsen Frank.

Reply to
frank
Loading thread data ...

Det første jeg får øje på er en gammel blå elektrolytkondensator. Den skifter du INDEN du skifter noget andet. Den er givetvis tørret ud efter

20-30 år.

mht transistoren kan jeg ikke hjælpe.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

er:

formatting link

=E5 8

te

TO220

r

igvis

jeg reparerde s=E5danne invertere i stakkevis for mange =E5r siden. s=E5 je= g kan huske at det kun var med transistorer ,og det kan passe med at der sidder to relativ lavohmsmodstande til baserne, desuden sidder der en kondensator mellem kollektorer over trafo prim=E6r . der er lytten som muligvis sidder i basekredsl=F8bet, hvis ikke der er en diode, eller begge dele.. hmmm typisk fejl var sekund=E6r vikling kortsluttet.. als=E5 viklingen mellem r=F8renderne. n=E6= st almindeligst fejl var kortsluttede transistorer, uden anden skade.. og de blev skiftet med TIP 41.. eller var det 42.. ihvertilf=E6lde var det mest almindeligt med et s=E6t NPN.. og TIP typen kunne klare frekvensen . hvis der manglede en stelplade, amaturet ,s=E5 t=E6ndte de ikke, men man kunne se gl=F8den var der.. det var en h=F8jsp=E6nding som blev tilf=F8rt mellem stel planet og r=F8ret.. s=E5 se f=F8rst efter om den bruger en halv ampere og r=F8ret gl=F8der. for s=E5 kan det v=E6re at du vare skal have en metalplade t=E6t p=E5 r=F8ret ,men minus tilsluttet. og med forbehold for at denne er lavet anderledes.. man ved aldrig .. alex

Reply to
Alex

Hej, og mange tak for jeres svar. Jeg vil skifte lytten (og lige måle på den gamle).

Så vil jeg stikke den en TIP41 eller TIP42 som du foreslår.

Jeg har ikke fået "stelpladen" med hjem - var ikke klar over at den havde nogen betydning. Den vil jeg så få fat i til afprøvningen og forbinde til stelplanet.

Jeg troede egentlig altid det var nødvendig med en GLIMTÆNDER i forbindelse med lysstofrør - kan en sådan være indbygget i de små 8 watts lysstofrør - eller er det metal bagpladen som giver den samme funktion ?

Mange tak for hjælpen, hvis jeg går "død" på projektet kommer jeg nok tilbage med flere spørgsmål.

Venlig hilsen, Frank.

Reply to
frank

Hej frank

Nej, glimtænderen er ikke nødvendig da du forsyner rørene med en højfrekvent spænding, så slår rørene nemlig fint igennem og begynder at lyse. Derfor er der heller ikke glimtændere i lavenergi pære, de undnytter nemlig samme teknik.

--
Mvh Max
Reply to
Max

"Max" skrev i meddelelsen news:4aed5370$0$36580$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Tak Max, det var jeg ikke klar over. Ved du i hvilket frekvensområde der "arbejdes" ?

V.h. Frank

Reply to
frank

Det er ikke helt rigtigt, det er fordi der kommer en ret høj startspænding på de højfrekvensforsatse, inden røret lyser.

En sådan type selvoscillerende psu'er, vil stige op til en meget høj spænding, hvis de ikke bliver belastet. Og et lysstofrør belaster ikke før det lyser, så når spændingen bliver meget høj, så vil røret begynde at lyse og så belaste psu'en så meget, at spændingen ryger ned på omkring 90 volt, lidt afhængig af rørstørrelsen. Man kan prøve at tage en gammel blits, og tilslutte den til enderne på et ganske alm. lyssøfrør, så vil det blinke som en blits. Det er selvfølgelig der hvor det originale blitsrør var tilsluttet, som lysstofrøret skal sættes til..

Var selv med til at udvikle disse forsatse da jeg var i praktitk ifm. uddannelse, derfor kender jeg lidt til det ;o)

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

Lidt variabelt fra produkt til produkt, men 30KHz er ikke ualmindeligt.

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

"Max" skrev i en meddelelse news:4aed5370$0$36580$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

Nuh ?

Der er da glødetråde i enderne på røret i en std. lavenergipære.

mvh JBH

Reply to
JBH

Ja sådan kan det også være. De behøves ikke at blive brugt. Enten starter man dem med en høj spænding, eller også sætter man en lille kondensator mellem den ene pol i hver ende af røret og hæver frekvensen mens røret er slukket, så vil glødetrådene lyse/varme, og røret starter, og frekvensen sænkes igen.

Mvh Hauge

Reply to
Hauge

Tak for svarerne - det var meget lærerigt for mig. Jeg var ikke klar over at der skulle være en metal bagplade. Jeg havde en spritny inverter til lysstofrør liggende, som jeg nu kunne få til at virke med en metalbagplade under lysstofrørene. Så nu skal jeg bare have liv i det gamle print - forhåbentlig med en TIP42.

Her er 2 links til billeder af opstillingen som virker.

formatting link

formatting link

Tak igen.

Venlig hilsen, Frank.

Reply to
frank

Det bekymrer mig dog lidt at transistorens køleplade efter kort tid (2 minutter) har en temperatur på små 90 grader C. Transformatoren omkring 50 gr. C. Og så er komponenterne endnu ikke monteret i et lukket armatur !

Mon det er forsvarligt ?

Iøvrigt samme temp. med eet eller to lysstofrør. Printet trækker 0,3 amp ved 24 volt. Og det ændrer sig ikke uanset eet eller to rør.

Armaturet består af en metal "bagskål" med en plastik/glas (?) lukket kuppel. Armaturet er indfældet i loftet på en båd - loftet er antagelig krydsfiner.

v.h. Frank

Reply to
frank

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.