Temperatur ved blyfri lodning

Jeg har efter lang tids overvejelser skiftet til blyfri tin, men jeg har ikke kunnet finde nogen oreskrifter for hvilken temperatur man skal sætte sin kolbe til.

Det tin jeg bruger er Felder ISO-Core "RA" og består af 95.5% Tin, 3.8% Sølv og 0.7% Kobber + 2.5% flux og det har en smeltetemperatur på 217 grader.

En vejledning jeg fandt foreskrev smeltepunkt + 40 grader, men ved 260 grader var kolben tydeligtvis ikke varm nok til at få gang i tinnet når der også var komponentben og print involveret.

En anden vejledning (hos RS tror jeg) sagde at man skulle starte ved 350 grader og skrue ned til man ikke mente det virkede ordentligt længere og så skrue 10 grader op.

Jeg endte på 320 grader efter at have eksperimenteret lidt og jeg synes egentligt det går hæderligt selvom de matte lodninger irriterer mig.

Anyway, hvad stiller folk deres loddekolber til når de lodder blyfrit og er der en pålidelig vejledning et eller andet sted?

Reply to
Flemming Frandsen
Loading thread data ...

Flemming Frandsen skrev:

Er også nået frem til 330 grader.

Mikkel

Reply to
Mikkel Lund

Jeg har erfaret at det afhænger af hvilken loddespids man bruger. Kolben kan af gode grunde IKKE måle temperaturen i selve lodningen, men kun der, hvor temperaturføleren sidder (inde i kolben)

På mit jern har jeg målt temperaturen i selve loddestede (med en meget lille termoføler) og når der var 235 grader på spidsen, stod termostaten på 330 grader.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Helt riktig. Med blyfri lodding kreves nøyaktig temperatur og føler i spissen. De nye boltene er på 90 Watt og har en temperaturnøyaktighet på mindre enn 5 grader. Den riktige temperatur med en slik bolt, er 370 på spissen. Jeg har vært på kurs i dag.

Med hilsen Arne Offenberg

Reply to
Arne Offenberg

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.