Styring af flere DC-blæsere til ventilation .

Idéen er at have et antal lavspændingsblæsere (f.eks. 10 stk. á 12VDC) siddende rundt omkring i huset. Afhængig af sæson/temperatur/behov skal der kunne tændes for hver individuel blæser OG styres om den puster eller suger; altså hvilken vej blæseren kører, for dermed at skabe det bedste luft-flow til behovet (f.eks. ventilation efter bad, indsugning af luft fra kølig nordside om sommeren til afkøling af huset osv.)

Natuligvis vil jeg gerne slippe for at trække flere ledninger rundt i huset end højst nødvendigt og projektet har bestemt også en "wife-acceptance factor", der er styret af total-prisen. Jeg er heldig nok til at have nogle lavspændingsblæsere liggende - og en Arduino micro-controller, der snildt kunne bruges til formålet. Det vil bestemt ikke være et minus, hvis det var muligt at styre blæserhastigheden enten direkte vha. spændingen der sendes til hver blæser eller evt. via Aruduinoens PWM output. Selve styringen af hvornår hvilken blæser foretager sig hvad, forestiller jeg mig at lave på en computer, så det er ikke den ende af projektet der plager mig - men nærmere 'kablingen'.

Spørgsmålet er, hvordan jeg lettest/bedst/billigst styrer de tre 'tilstande' (sluk/pust/sug) på/til hver individuel blæser (eventuelt med de digitale outputs fra Arduinoen, hvilket vel ville kræve to digitale outputs pr. blæser?!) - altså kort og godt hvordan jeg slipper med at trække så få kabler rundt som muligt og samtidigt ikke skal monterer mere dyr elektronik ved hver blæser end højst nødvendigt.

Er der nogen der har gode idéer (evt. principielle i stil med "one-wire er lige hvad du står og mangler") - eller blot henvisninger til websites jeg lige har overset?

På forhånd tak for evt. hjælp! :-)

/claus

Reply to
Intet Navn
Loading thread data ...

Du skal nok ikke sende PWM rundt i hele huset, fra samme uPC. Pga støj udtråling. Så hellere end lille 8 bens Atmel eller PIC ved hver, med korte PWM styrings ledninger. Så kunne du også meget lettere sende serielle data rundt i huset som kommandoer til hver enkelt.

Christen

Reply to
Christen Fihl

Jeg kan godt lide din tanke, men 12V forsyning ??: De larmer mer eller mindre, afh af type/effekt (WAF) der kræves en 3-leder til hver blæser fra PWM - afstand/spændingstab?

finn

Reply to
jos

En DC-blæser har som du skriver 3 tilstande

  1. ingen spændingsforsyning: blæseren kører ikke
  2. + til rød leder, - til sort, blæseren puster
  3. - til rød leder, + til sort leder, blæseren brænder af

Desværre er tilstand 3 ikke reversibel...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Intet Navn skreiv:

Cat5-kabel er i praksis den billigste kabelen. Husk å legge til prisen for en flakong utsøkt parfyme.

Btuk et stjernenettverk med en kabel til hver node. Viften kontrolleres med et lite print: En TINY4 (En DS78L05) En transistor, BC547? + motstander, kondensatorer, plugger &.c.

Dersom du programmerer asembler, så har jeg koden nesten klar, den fungerer, men må reinskrives.

HM

Reply to
Harald Mossige

Jeg ville skrive noget nær det samme, men vi ved jo ikke om det rent faktisk er børsteløse motore (som jeg går ud fra du mener).

Mvh Jonas

Reply to
Jonas Jalling

OK - det var jo så lige en (ret væsentlig!) detalje jeg havde overset fuldstændig. (Hvorfor er det lige at det altid ender med at blive rodede så snart ting går fra at være 'solid state' til at blive elektromekaniske?!? :-/)

Findes der lavspændigs-blæsere der 'forstår' idéen og som skifter retning når man vender polariteten på forsyningen (kan se at Jonas skriver noget om børsteløse motorer i et svar til dit indlæg)?

/claus (nu ret skuffet...)

Reply to
Intet Navn

Intet Navn skriver:

Har du overvejet, hvor meget luft en 12V blæser kan flytte mellem 2 rum? Specielt, hvis du placerer dem i et rør, hvor de vil få modstand.

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Min egen hjemmeside nu med nyt domæne http://www.moppe.dk
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

-det beror udelukkende på blæseren. Jeg bruger 12V blæsere, der virkelig kan flytte luft. De koster spidsen af en bondgård, og bruger ca 45watt. De lyder som resten af en jetjager...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Bo Bjerre skriver:

Det lyder som nogle der er eminente til atplacere i en bolig.....

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
     Min egen hjemmeside nu med nyt domæne http://www.moppe.dk
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Nemlig. Derfor bruger jeg dem udendørs. Skal man flytte meget luft, skal blæseren have et stort areal og køre langsomt, hvis ikke det skal larme. Tangentialblæsere er næsten gået af mode, men de larmer ikke ret meget.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

børsteløse motorer har en længere levetid, fordi der ikke er kommutator i dem. Det, der sætter levetiden for en moderne DC blæser er lejerene. En anden fordel ved at undvære den traditionelle DC motor er at der heller ikke er elektrisk støj fra dem.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Bo Bjerre wrote in news:4abc6615$0$284$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk:

Gør-det-selv folket kan nogle gange finde den slags i skrottede overhead- projektorer.

Mvh. NKJensen

Reply to
Niels Kristian Jensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.