Skaermet Kabel

Er der ikke nogen der kan fortælle mig om jeg er gal på den eller jeg har fat i essenscen af et skærmet kabel.....Jeg forstiller mig at grunden til at et skærmet kabel er mere støj-modstanddygtig end et normalt kabel er at indstrålet støj "rammer" en stelkappe som er returvejen for strømmen og den indstrålede strøm så løber ad stelvejen tilbage fremfor at "nå ind" og blande sig med signal-lederne så der ikke kommer noget støj med signal-ledningerne men det hele løber tilbage i senderens stel. Er dette korrekt?

Mvh. John

Reply to
John T.
Loading thread data ...

"John T." skrev i en meddelelse news:bicmn7$38h$ snipped-for-privacy@news.net.uni-c.dk...

at

den

Hilsen Aksel

Reply to
Aksel

Hey...

Det er er rimelig korrekt... men man skal tænke sig meget om, når man forbinder skærmen... ex.vis hvis man forbinder den i begge ender og der er potentiele forskel mellem 2 apperater, så vil du have en "udlignings" strøm i skærmen, og det er ikke særlig hensigtsmæssigt !...

Skærmen behøves ikke være retur vejen for signalet.. skærmen kan også sagtens bare være jordet.. ved evt. balanceret signaler.

-- Mvh Kasper

at

den

Reply to
Kasper

[...]

Det er ikke kun kabler man afskærmer - meget elektronik afskærmes også vha. omsluttende metalkasser.. Udefrakommende spænding vil fordele sig jævnt over overfladen på afskærmningen, således at potentialeforskellen inde bag afskærmningen er lig med nul. Dermed påvirkes signalet inde bag afskærmningen ikke. Det er også derfor man siger at det er sikrest at sidde i en bil i tordenvejr - fordi, hvis lynet slår ned, vil spændingen fordele sig jævnt over overfladen af bilens karosseri og dermed er forskellene inden i bilen 0 alle steder. Huller til vinduer mv. gør så, at det ikke passer helt alligevel. Men hvis det virkelig var en 100% lukket kasse, ville du "sagtens" kunne sidde og hygge dig der, mens lynet slår ned... :o)

/Henrik

Reply to
Henrik Koksby Hansen

Hej Henrik,

Det er normalt ikke "faradaybur-effekten" man udnytter. I så fald ville det være ligegyldigt hvor tyk afskærmning du benyttede og så ville du fx. ikke se afskærmninger lavet af tommetykt kobber hvor der udfræses et lille hulrum til elektronikken, hvorefter et låg med "zig-zag- riller" for tætning spændes på.

Hvis man kunne sikre at al indstråling ramte afskærmningen i en vinkel på max. 45°, kunne man klare sig med ret tynd afskærmning, men Murphy skal nok sørge for at broderparten rammer mere direkte ;-/

Øhhh, der er nu også "huller" i et Faradaybur ;) Men det har ikke noget at gøre med den støj vi alle vil til livs.

En skærm må derimod ikke have (for mange) huller der er _større_ end... Er det en halv eller en hel bølgelængde af højeste støjfrekvens ?

Det er så indstrålet "radiostøj", andre forhold gør sig gældende ved fx. induktionsstøj (der kræver et magnetisk materiale), så det er en pæn "værktøjskasse" man skal have med sig :)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.