teleslyngeforstærkere.

Har jeg i mine unge dage sat mange op af, og husker det normalt var store flere kilo tunge apparater. Nu var de jo heller ikke ligefrem til privatboliger, så det tænkte jeg dengang ikke dybere over. Nu har jeg så i et par år haft et høreapparat m. teleslyngefunktion, og fik så i aftes lejlighed til at prøve en sådan i en privat stue, med en cigaretpakke stor dims, til håndboldkampen. Wow for en tydelig lyd - selv Wilbæk kunne høres under timeout. nu er spørgsmålet så: Hvor stor effekt kan sådan cigaretpakke tænkes at yde? Hvad impedans skal udgangstrinet være? (Der foresvæver mig noget med 1 ohm??) kan man evt bruge en 3'leder sløjfe med lederne i serie, og dermed få ~3-4 ohm til en gammel transistorradio?

- ok, jeg ved godt jeg kan køre til et hørecenter, og over et ½årstid få bevilliget et, men når man alligevel selv er nysgerrig, og der forhåbentligt er 4-5 kampe tilbage for begge hold :-)

iøvrigt dur det ikke til musik !

//finn

Reply to
Cykelsmeden
Loading thread data ...

Den 01-08-2012 11:14, Cykelsmeden skrev:

Ja det kan du! .

til en gammel transistorradio? Hmmmmm du kommer nu nok til at mangle noget effekt. /KE.

Reply to
KE Kofod / 7100 Vejle

Ikke særligt meget, men den har nok også begrænset rækkevidde.

Nej ikke i serie, det skal (som jeg husker det, det er over 30 år siden) er det kun en leder man sender ren audio ud i. Du skal måske have en modstand på en 4-8 ohm i serie med (for at beskytte forstærkeren), selve "slyngen" kan du lægge rundt i stuen, eller omkring din stol, prøv dig frem, det er ikke raketvidenskab.

/Hans

Reply to
Hans Kjaergaard

Den 01-08-2012 19:02, Hans Kjaergaard skrev:

Det passer ikke helt Hans, han kan sagtens køre ledningen (slyngen) rundt 3 gange for at få en større ohm`sk værdi så den kan bruges på en almindelig lf udgang. Men det vil da være en fordel for ham hvis han bruger en forstærker der kan tåle en lav udgangsimpedans så vil den helt sikkert kunne holde til "en ledning rundt 3 gange". /KE.

Reply to
KE Kofod / 7100 Vejle

Den onsdag den 1. august 2012 11.14.47 UTC+2 skrev Cykelsmeden:

Jeg har udviklet og opbygget flere teleslyngeanl=E6g, fortrinsvis til kirke= r. Til privatbrug kan man selvf=F8lgelig bruge et af flere producenters f= =E6rdige minianl=E6g, men det bliver der jo ikke spurgt om. - En nem og bru= gbar l=F8sning er, som angivet, at l=E6gge en slynge rundt i stuen langs yd= erv=E6ggen. Der m=E5 godt v=E6re flere vindinger. En dobbeltledning kan for= bindes, s=E5 der bliver 2 vindinger. Da den resulterede impedans (der varie= rer med frekvensen) er meget for lille, m=E5 man i tilledningen til forst= =E6rkeren/redioen/fjernsynet indskyde en modstand, der minimum har den v=E6= rdi, som det p=E5g=E6ldende apparat kan klare af belastning - gerne en god = del st=F8rre. En teleslynge str=F8mf=F8des! Og det bliver den netop med den= indskudte modstand. Hvis modstanden er for stor, bliver feltstyrken ("magn= etfeltet" som telespolen i h=F8reapparatet opfanger) for lille. I gamle dag= e var normen 100 mA/m, i dag 400 mA/m. Men en almindelig radio vil nemt kun= ne klare dette. Hvis man f.eks. sidder i en stol foran fjernsynet, kan man = formindske arealet af teleslyngen og dermed opn=E5 en tilstr=E6kkelig felts= tyrke ved at lade teleslyngen v=E6re i en d=E5se eller indsyet i en pude. S= elvf=F8lgelig m=E5 man s=E5 ikke snuble over tilledningen. Men husk endelig= at tage h=F8jde for den afsatte effekt i modstanden, s=E5 huset ikke br=E6= nder af. Den kan nemlig blive ret varm.

God forn=F8jelse med eksperimentet. Mange hilsner fra Frej

Reply to
frej

Øvelsen går ud på at få et så kraftigt magnetfelt som muligt, ved at lægge slyngen rundt flere gange (i serie) opnås dette ikke (alt andet lige), i parallel er gevinsten der, men på bekostning at impedansen, så det er under alle omstændigheder et trade-off der skal til mellem forstærker og slynge. Men lidt eksperimentering er jo ikke af vejen, det er jo langt fra 100Watt der skal brændes af i slyngen til alm. dagligstuedrift.

Jo kraftigere magnetfelt jo bedre signal/støj forhold får man og det er en fordel på modtagersiden, derved formiskes brum fra div. 50/100 Hz kilder.

Men det ideelle er en forstærker der kan leverer strømmen der skal til, så en forstærker der regulerer strøm frem for spænding er helt klart at foretrække. De fleste audioforstærkere er spændingsforstærkere.

Der findes dog færdige produkter hvis man ikke vel lege selv

formatting link
formatting link

Der er med garanti mange flere.

/Hans

Reply to
Hans Kjaergaard

KLIPPET I gamle dage var normen 100 mA/m, i dag 400 mA/m.

God fornøjelse med eksperimentet. Mange hilsner fra Frej

--------------------------------------------------------- Hvordan skal den strøm/meter opfattes?

Mvh Kurt

Reply to
Kurt G

Den 02-08-2012 01:07, snipped-for-privacy@adslhome.dk skrev:

opfanger) for lille.

nemt kunne klare dette.

af teleslyngen og

eller indsyet i en > pude. Selvfølgelig må man så ikke snuble over tilledningen. Men husk endelig at tage højde for den

ret varm.

Tak, og jeg synes det er dejligt at jeg ikke "helt har tabt tråden" efter ~40 år :-) Min tanke om de 3 vindinger, var netop for ikke at overbelaste udgangstrinet, og jeg havde en forestilling om at "de ekstra ohm" var mere effektive i et par vindinger mere end at brænde det af i en modstand. Jeg havde egentligt også en ide om at gå ud og finde en 12 V trafo med 3 og 6 volt udtag, smide 12 v spolen på højtalerudgangen og 3volt delen på slyngen :-) Jeg kan måske finde et par gamle linietrafoer med flere sekunddærviklinger :-)

Til KE. Jeg mente også der skulle meget mere effekt til, men den købte, som fit dækkede 50m2, var tilført 12v fra en meget lille SM trafo mrk. 1,2A

så det er ikke et effektproblem!

//finn

Reply to
Cykelsmeden

Den 02-08-2012 12:08, Cykelsmeden skrev:

hmm ku måske med fordel bruge en gammelsdags højttaler trafo: høj indgangsimpedans lav ud, bare en tanke

mvh Erik

Reply to
Erik

Den 02-08-2012 10:32, Kurt G skrev:

Jeg tror der skal stå /m2 ??

//finn

Reply to
Cykelsmeden

Den 02-08-2012 22:25, Erik skrev:

Det er nok hvad jeg kaldte en linietrafo??

Svjh. var højtalertrafoer til rørmodeller, hvor man skulle lave den høje impedans om til 3-4 ohm. Når vi lavede højtaleranlæg i skoler mv. var det netop højimpedansede linier vi lagde, og så en trafo ved hver højtaler. Disse trafoer havde typisk 3-4 udtag på sekundærviklingerne, og vi brugte dem sommetider som 220/6V trafoer til småting. Nu får vi så nok en lektie om sikkerhed :)

//finn

Frejs forklaring om strømfødning, slår mig lige: hvis jeg smider højtalerudgangen på primæren af sådan linietrafo, må der kunne drives en del strøm, i en alm 1½m2 tråd, omend ved en meget lav spænding??

Reply to
Cykelsmeden

Hej Cykelsmeden

Det var vel fordi at det var 100 Volt anlæg i lavede, noget man netop bruger for ikke at afsætte alt effekten i kablerne.

--
Mvh
Max
Reply to
Max

Den 02-08-2012 23:30, Max skrev:

er vel stadig 100 volt i linie udgange på prof udstyr

Reply to
Erik

Hej Erik

Ja, det bruges stadigvæk i stor udstrækning. Det er jo rart at man kan trække 300 meter højttalerkabel og bruge 2x0,5mm2 til det.

--
Mvh Max
Reply to
Max

Hvordan skal den strøm/meter opfattes?

Mvh Kurt

Hej Kurt,

Magnetisk feltstyrke måles i ampere pr meter, forkortet A/m. Elektrisk feltstyrke måles i volt pr. meter, forkortet V/m.

Hilsen Sven

Reply to
Sven Lundbech

Den magnetiske feltstyrke m=E5les i =D8rsted, som kan konverteres til A/m. = S=E5ledes bliver 1 Ampere/meter lig med 4 x 3,14 x 0,001 =D8rsted. Hvis man= tager en cirkul=E6r=20 slynge med diametren D og n antal vindinger og sender en str=F8m p=E5 I Amp= ere igennem spolen, bliver feltstyrken H s=E5ledes:

H=3D I gange n divideret med D

Der er alts=E5 ikke noget med kvadratmeter. Man kan selv realisere en s=E5d= an slynge: L=E6g en ledning rundt i en cirkel med 1 m som diameter, og send s=E5 en ke= ndt str=F8m igennem, men bem=E6rk at den n=E6vnte feltstyrke er i centrum a= f cirklen.

Og mens jeg er igang s=E5 lige lidt om str=F8mf=F8dning. Slyngen er en selv= induktion og dens "impedans" stiger line=E6rt med frekvensen. S=E5 hvis man= forsyner den fra en h=F8jttalerudgang vil str=F8mmen igennem slyngen falde= med stigende frekvens. Hvis man derimod str=F8mf=F8der den vil feltstyrken= v=E6re konstant. Det foruds=E6tter selvf=F8lgelig en uendelig stor formods= tand, men allerede med en 10 gange s=E5 stor formodstand kan opn=E5s et rim= eligt resultat. I de specielle teleslyngeforst=E6rkere bruger man naturligv= is ikke en modstand. I stedet for =E6ndrer man modkoblingen i udgangstrinet= fra sp=E6ndingsmodkobling til str=F8mmodkobling. Det findes for=F8vrigt og= s=E5 i visse udgangsforst=E6rkere. Klein+Hummel lavede en s=E5dan en gang o= g hvor man med potentiometre kunne indstille sp=E6ndings- og str=F8mmodkobl= ing.

Jeg h=E5ber hermed at have klaret begreberne. Mvh Frej

Reply to
frej

Den l=F8rdag den 4. august 2012 01.20.22 UTC+2 skrev (ukendt):

. S=E5ledes bliver 1 Ampere/meter lig med 4 x 3,14 x 0,001 =D8rsted. Hvis m= an tager en cirkul=E6r=20

mpere igennem spolen, bliver feltstyrken H s=E5ledes:

hej Frej jeg kan godt f=F8lge dig det meste.. jeg mener nu at feltet falder lineart = fra wiren s=E5ledes at feltstyrken er st=F8rst ved wiren og falder med afst= anden lineart. er jeg galt p=E5 den her.. du skriver nemlig om feltet i midten .. jeg sender en puls ud i en slynge hvor en gr=E6srobot k=F8rer n=E5r der er = felt.. hvis jeg har for lille str=F8m i wire sker der det at den kun k=F8re= r fra wire og en meter ind.. s=E5ledes kunne jeg faktisk styre den s=E5 den= kun k=F8rte t=E6t p=E5 wire nogle gange.. det er bare at mit eksperiment her siger mig at det m=E5 v=E6re feltet der = falder ,jo l=E6ngere jeg kommer fra sl=F8jfe eller wire.. korrekt eller fej= lopfattet ? alex

Reply to
Alex

Den 02-08-2012 01:07, snipped-for-privacy@adslhome.dk skrev:

bringer også spørgsmålet på bane: hvorfor denne øgning i norm?

Jeg forestiller mig det er fordi dengang bestod den typiske modtager af et godt batteri, en gedigen forstærker, en stor hovedtelefon og et håndtag med en kraftig pickupspole ?? Ingen af delene kan opfyldes idag!! //finn

Reply to
Cykelsmeden

Den 04-08-2012 01:20, snipped-for-privacy@adslhome.dk skrev:

Meget fornemt, tusind tak.

Opfølgning: Du er inde på at målingen sker i centrum. Min opfattelse har altid været at signalstyrken stort set ikke ændrer sig indenfor sløjfen, men [heldigvis!] aftager kraftigt [med kvadratet?] udenfor??

//finn

Reply to
Cykelsmeden

=20

]=20

=20

jeg er klar over at feltet ikke burde falde ind mod centrum..hvis man tegne= r en concentrisk cirkel med mindre radius s=E5 er feltet faldet i styrke ,s= om funktion af et lille stykke af slyngens l=E6ngde.. men da den nye cirkel= er mindre bliver der igen lige s=E5 mange feltlinier ved den mindre cirkel= .. s=E5ledes burde der v=E6re samme feltstyrke overalt i cirklen.. Min erfa= ring med faldende signal l=E6ngere inde , skyldes m=E5ske at jeg har en fir= kantet sl=F8jfe.. ..der vil feltet i hj=F8rnerne komme fra to sider og bliv= e kraftigere der. men s=E5 svarer p=E5 langsiderne.. Det er hvordan jeg for= estiller mig det . At feltet s=E5 falder hurtigt af ,uden for er samme =E5rsager.. her f=E5r m= an en st=F8rre cirkel ,et stykke udenfor ,men der er blevet l=E6ngere melle= m feltlinierne, og de skal d=E6kke et st=F8rre areal.. s=E5 det falder hurt= igt.. Disse betragtninger g=E6lder hvor feltlinierne falder med radius, og det sk= er uden kvadrat eller andet.. men igen n=E5r man m=E5ler inden for slynge k= unne det se ud som der var noget exponentialt med , og det er kun grundet c= irklen man m=E5ler ved ,bliver mindre end wire .. s=E5vidt min opfattelse..= m=E5ske kan en anden v=E6re mere precis=20 alex

Reply to
Alex

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.