Hjælp til input kredsløb

Hej

Jeg prøver på bedste vis at bygge en dims, sådan lidt for sjov. Til verifikation af dette har jeg bygget en lille prøveopstilling af kredsløbet på

formatting link
Men jeg er ikke sikker på at denne opstilling er følsom nok til at få gavn af min sensor. Sensoren er noget spole/jernkerne der paseres af noget (magnetisk?) metal, nærmere bestemt "Speed Impulse Transmitter" på en BMW K100 motorcykel. Outputtet skal videre til en inverteret Schmitt trigger, en 4553 og lidt andre kredse.

Jeg har forsøgt at sætte en LED med formodstand hen over udgangen, senere i stedet for kollektormodstanden, i forventning om at jeg ville kunne se LED'en blinke i takt med impulserne på indgangen. Men der er absolut ingenting at se. Er denne tilgang til afprøvning af kredsløbet for naiv?

Nå, men i overbevisning om at dette ikke er tilfældet gik jeg på biblioteket og lånte Anvendt Elektronik (som nogle måske husker ligesom jeg), bladrede, læste og repeterede i en uge, og kom frem til en opstilling som på

formatting link
i håb om at dette kunne forstærke signalet yderligere, ud fra en idé om at signalet fra kilden var for svagt. Samme hekseri med LED til at se blink, men intet!

Nu er gode råd dyre. Jeg er sikker på at sensoren giver signal, eftersom jeg afprøver med roterende hjul, motoren i gang og bagenden hævet på en buk, samt iagttager udslag på speedometeret. Jeg er også sikker på at der kommer signal hen til min prøveopstilling. Ligeledes er jeg sikker på at der er strøm på min opstilling (en anden LED). Endelig er jeg sikker på at jeg nu for fjerde gang har loddet det hele rigtigt sammen. (Det skulle være mærkeligt om jeg gør det forkert hver gang.)

Kan jeg få nogen med større indsigt end min (jeg fik det vist aldrig rigtigt lært første gang for 30 år siden!) til at se diagrammerne og afprøvningsidén igennem, og give mig inspiration til at komme videre?

På forhånd tak Jørgen Mangor Iversen

Reply to
Jørgen Mangor Iversen
Loading thread data ...

Hvis det er en almindelig magnetsensor, baseret på en spole, vil udgangsspændingen være afhængig af hvor hurtigt Du drejer tandhjulet. Men jeg kender ikke noget til motor-cykler...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Huh-ha, jeg tror at det er mere kringlet end som så, Bosch og Lucas arbejder sammen om sensorer, og hvis at det ligner dem der bruges på ældre Jaguar, så er der elektronik i sensoren. Prøv at måle med et voltmeter over sensoren, og drej hjulet langsomt. Jeg tror at Du kan få et "statisk" signal fra sensoren á noget med høj = 8-12 volt, og lav 4-6 volt.

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

Indkoblet i det originale kredsløb that-is. Speedometret er forsyningskilden til elektronikken i sensoren.

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

Orla Pedersen skrev:

Hej Orla

Tak for din respons. Hvis jeg havde mistanke om at det var en Lucas komponent, havde jeg kylet den langt væk for meget længe siden.

Omhyggelig granskning af både den fysiske komponent og motorcyklens ledningsdiagram viser, at sensoren kun har 2 ledninger tilsluttet, heraf er den ene stel. Der går lige et par dage før jeg kan komme til at måle om du har ret, men jeg formoder stærkt ud fra ovenstående at sensoren er en passiv komponent.

Hvilket fører mig tilbage til mine oprindelige spørgsmål, om diagrammernes validitet, og min strategi for at teste dem.

Med venlig hilsen Jørgen Mangor Iversen

Reply to
Jørgen Mangor Iversen

Ingen grund til. Uden Lucas havde Bosch aldrig færdigudviklet deres første indsprøjtningsanlæg :-o I øvrigt var de Lucas elektroniske tændingsanlæg, monteret i Jaguar, stortset uforgængelige. I dyb kontrast til det upålidelige l.... Bosch anlæg 80-er Opel var udstyret med. :-|

Nemlig, kun to ledere :-) Strømmen, som sensoren trækker, afgøres af om der er en "tand" ud for sensoren. I speedometret "måles" over en modstand til +

Nej, men "polvend" diagrammet, NPN > PNP, emitter til +, diode modsat und so weiter.

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

Jeg lod mig inspirere af dit "polvende" forslag, købte et par PNP på vej hjem og kom frem til følgende opstilling:

formatting link
Som jeg forstår det, er der ikke rigtig noget "und so weiter", blot at skifte transistorerne og vende dioden. Men ak, jeg kan stadig ikke få nogen indikation af at det virker.

Jeg lod mig også inspirere til at måle på sensoren, hvilket stadig (med mit primitive multimeter) viser at den er en passiv komponent. Der er på intet tidspunkt (med/uden tænding, motoren startet eller ej) spor af en forsyningsspænding til sensoren. Men når hjulet kører langsomt rundt svinger spændingen mellem plus/minus 6-8 mV, hvilket falder til nul når hjulet standses. En meget direkte sammenhæng.

Det leder mig frem til at jeg faktisk burde kunne få en fornuftig aflæsning af sensoren med det originale kredsløb

formatting link
som ophavsmanden står inde for med en anden type sensor. Jeg skal jo bare have trigget et par kredse, men mistænkte problemer med følsomheden. Jeg kan jo ikke ud fra det tidligere forløb helt udelukke at jeg har loddet noget galt sammen i mine prøveopstillinger.

Et par hints (eller en tegning) til hvordan jeg kan få en (gerne visuel) indikation af det originale kredsløb vil jeg finde yderligere inspirerende.

--
Jørgen Mangor Iversen
Reply to
Jørgen Mangor Iversen

"Jørgen Mangor Iversen" skrev i en meddelelse news:45db67a3$0$143$ snipped-for-privacy@dreader2.cybercity.dk...

hvorfor sidder dioden der? du er vel klar over at over en standard diode er spændingsfald på ca. 0,6 V og schottky dioder ca. 0,2 V så det er ikke så underligt at du ikke får noget igennem hvis du kun kan måle 8 mV = 0,008V

--
mvh
Rasmus
http://rydungdomshuset.dk/
Reply to
Rasmus M. Jensen

-hvilket tyder på at min antagelse om en spole stadig har en chance. Spændingen vil være afhængig af hvilkr hastighed, Du drejer hjulet med, men det kan man lettest se på et oscilloskop.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Står dioden "D1" rett vei? Sett en stor kondensator på utgangen før (sammen med) testdioden; det er nok vanskelig å se lyspulsene.

HM

Reply to
Harald Mossige

Hejsa,

.. Og det skal så nok lige bemærkes at udgangssignalet vil svinge mellem ~4 og 8 V; Vout når aldrig til 'stel'..

I min verden mangler der et bias-kredsløb til Q5 ??

/Claus

Reply to
Claus

Fair nok, men med dioden uforspændt, og med et signal i millivolt klassen, så er det klart at kredsløbet ikke virker. Prøv at bytte dioden ud med en kondensator, og ensret så evt. efter forstærkeren.

Eller endnu bedre, "stjæl" det tilpassede signal i speedometret.

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

Nu virker det!

Tusinde tak for alle de inspirerende svar i gruppen. Jeg endte med en konstruktion som

formatting link
hvor jeg satte en stor kondensator i stedet for dioden i indgangen. Med 100uF burde jeg få tilfredsstillende signal i området

Reply to
Jørgen Mangor Iversen

Jørgen Mangor Iversen skriver:

Overvej en ting:

Den spole du tager signalet fra, vil når magnetfeltet nedbrydes lave en netagiv spænding. Den spænding sender du ind på basis af din transistor, har den godt af det ?

Din transistor forspænder du med 100kohm til +, det vil sige at den er on hele tiden, undtagen i det korte øjeblik du får den negative puls fra spolen, vel at mærke en puls der "bruger" mere strøm end transistoren og dermed trækker niveauet til 0 volt (eller under).

Jeg ville prøve denne:

--------o | .-. | |10K | | '-' | o-------o 10k | ___ |/ |------|___|---o----| BC547 C| | |>

C| - | C| 1n4148 ^ | | | | ---------------o------o-------o created by Andy´s ASCII-Circuit v1.24.140803 Beta

formatting link

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                 http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Sikkert for bøvlet at regne på i den simple opstilling, (der skal måles Hfe for den enkelte transistor), vælg den modstand som giver halv spænding over modstand, henholdsvis transistor.

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

Det er signal i millivolt klassen :-/ Ja, transistorer klarer ganske høj reverse bias spænding.

Vil aldrig virke med de lave spændinger som Jørgen har målt fra sensoren.

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

"Jørgen Mangor Iversen" skrev i en meddelelse news:45dd7752$0$145$ snipped-for-privacy@dreader2.cybercity.dk...

godt du kunne få det til at virke... som orla skriver mht. kollektormodstanden så skal du jo være opmærksom på at den vælges på baggrund af hvor stor en strøm du ønsker der skal løbe...

--
mvh
Rasmus
http://rydungdomshuset.dk/
Reply to
Rasmus M. Jensen

Orla Pedersen skriver:

Fører man det gennem en kondensator vil det heller ikke virke....

Klaus

-- Modelbane Europas hjemmeside:

formatting link
Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
formatting link

Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Det er netop det det gør ;-) Jørgen beviste det :-) Så længe den efterfølgende transistor er forspændt i det nogenlunde lineare område, så virker det, som i alle andre forstærkere.

--
mvh
Orla Pedersen
http://home20.inet.tele.dk/tfv/vtr
Reply to
Orla Pedersen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.