nacrt za zupcanike

Pozdrav! Iako ovo nije direkno za ovu grupu neko od vas ce to sigurno znati...

Cuo sam se jednim tipom koji radi zupcanike i veli da ce tip sve napraviti ( normalno isao sam na najjeftiniju verziju ) ako mu ja dam nacrte zupcanika za motor.

E sad, zna netko mozda da li postoji kakav software za tako nesto ?

Stjepan

Reply to
stjepan
Loading thread data ...

mozes postat kontakt tog lika? Radi li po uzorku?

lp

Reply to
vejan

Ovo je pitanje za hr.rec.samogradnja ali nema veze. Kakav je to zupcanik za motor? Je li ti radis nekakav reduktor/multiplikator pa ti trebaju dva ili vise zupcanika? Ako tip radi zupcanike onda nemas sto ti njemu crtati, zupcanik je odredjen modulom i brojem zubi. Ti njemu trebas definirati razmak izmedju vratila, promjere vratila i debljinu zupcanika te prijenosni omjer.

Da, AutoCAD :))) f

--
###  http://disi.pondi.hr/  ###
@ N43.52145, E16.54027
Reply to
filiplolicREMOVE

"Filip Lolic@w"

Ima vec dosta "lumena" koji su si nabavili CNCje koji rade stvari prema 2D ili èak 3D predlo¹ku. Daklem nacrta¹ na papiru, stroj odskenira i napravi, sa time da operater ne mora pojma imati npr ¹to je to korak ili zraènost.

Reply to
miha

Ma da, ja sam ono napisao za "old school" nacin izrade, znaci stari mestar, glodalica, diobena glava i modulno glodalo. f

--
###  http://disi.pondi.hr/  ###
@ N43.52145, E16.54027
Reply to
filiplolicREMOVE

Tip je u Sv. Ivan Zelina ( u blizini onog marketa ). Nemres fulati.. Firma se zove traktori nesto... ima masinu za izradu zupcanika i znam da dva brata vode firmu. Ima i jedna firma u Sisku koja se zove sipas i kod njih se moze raditi s drugim materijalima

@filip Radim multiplikator. fi 300 na fi 30 i najveci problem mi je sto ne znam odrediti broj zubi. Koga god zovem svi vele da ima dam nacrt.

Ajmo ovako: Prijenos ide direkno iz jednog zupcanika na drugi (nema lanca nego glavni zupcanik pokrece ovaj mali ). Mali ce biti spojen na 12V generator. Da li znas kako izracunati broj zubi na velikom i na malom zupcaniku u 10:1 prijenosu ?

Stjepan

napraviti

reduktor/multiplikator

odredjen

Reply to
stjepan

stjepan wrote:

Pa jer zubi moraju biti isti na oba zupcanika, odnos prijenosa je isti kao i odnos broja zuba odnosno isti kao i odnos opsega zupcanika odnosno isti kao i odnos promjera zupcanika. Dakle ako je promjer manjeg zupcanika fi30, izaberes neku velicinu zubaca tako da ih ima neki razuman broj, recimo 15. Naravno opseg ce trebati malcice prilagoditi ako zupci dolaze u vec predefiniranim velicinama. Biras od onih velicina zubaca koje ti doticni obrtnik moze izraditi. Sto veci broj zubaca mirniji rad (i mozda veca cijena). No tu naravno postoje i neka ogranicenja, jer skroz mali zupci ne mogu prenijeti velike sile (ovisi naravno i o materijalu i o obliku samog zupca). Dakle ako su u pitanju velike sile mozda ce trebati i veci zupci pa ih nece stati dovoljno na fi 30 pa ce mozda trebati povecati mali zupcanik. Kad si 'proracunao' mali zupcanik, veliki je naravno samo povecan za faktor 10 u tvom slucaju. Neki inzenjer strojarstva bi si mozda mogao odgristi nogu dok ovo cita, no tako se to racuna u nacelu. Kako tocno to bi zaista trebao neki strojar proracunati (ako su u pitanju vece sile) ili bi obrtnik koji takve stvari radi trebao imati neku pribliznu predozdbu kakvi se zupci tu mogu staviti (uzevsi u obzir da li je celik, bolji celik ili mesing ili sta, koliku silu prenose, koliko okretaja) I zasto si navalio bas na zupcanike? Mozes to napraviti i sa lancanicima i lancem (mozda bi cak nasao gotove lancanike za MC/bicikl ne znam kolike su snage u pitanju, jedino tesko da ces naci za veci odnos nego

1:5), tarni prenos sa remenom. Moguce je u principu i premotati generator pa da radi na manjem broju okreta no koliko je to prakticnije neznam nisam elektrostrojar

Boris

Reply to
Boris Vuletic

glavni

10:1

---------- Hvala ti za iscrpni odgovor.! Stjepan

Reply to
stjepan

Koji ce to CNC bez modulnog, odvalnog ili nekog slicnog profiliranog glodala ili profilnog brusa napravit prihvatljiv zubcanik?

Reply to
oldtimer

replikator iz StarTreka... kaj mu reèe¹ to napravi... ;->>>

nego.... od kud ovaj post banul...??? vidim samo tvoj repli, i nikog vi¹e ispred tebe...

Reply to
Gyz

"Gyz" zbunjeno zapita in message news:17s5zv68smpe3$. snipped-for-privacy@gyz.kaj.got...

Pobjegao iz drafta :) Tamo je zaboravljen hibernirao i sad se probudio od hladnoce :) Ja jos vidim i izvorne postove (Stjepan, Vejan, Miha, Lolic)

Reply to
oldtimer

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.