Mozda nije bas za ovu grupu ali... ??

Imam jedan relej koji bi se trebao ukljucivati impulsom i nakon tog impulsa ostati u stanju logicke 1 dok ne dodje drugi impuls obrnutog polariteta koji ga vraca u stanje logicke 0... Problem je sto se relej normalno ukljuci prvi put, ali kad dodje drugi impuls koji ga iskljucuje, relej se na trenutak iskljuci i ponovno ukljuci i ostaje tako sve vrijeme bez obzira koliko novih impulsa dodje ili stalnog napona obrnutog polariteta....

Dakle kotva stalno privlaci kontakte, bez obzira na impulse.... Da bi se relej opet doveo u stanje logicke 0 treba odvijacem pomaknuti polugu klackalice i tad kotva otpusti i relej je opet pasivan do novog impulsa.

Pitanje 1. - moze li se to magnetsko polje koje se inducira, kako sanirati nekim jednostavnim sklopom? Pitanje 2. - kako se zovu takvi releji koji ostaju u nekom stanju do dolaska novog impulsa? Pitanje 3. - gdje bih u HR. mogao nabaviti takav relej obzirom da radi na naponu od 3V?

Reply to
Zok
Loading thread data ...

To je vjerojatno takozvani reed relej, stuja kroz kontakte ti je mo?da prevelika pa se zalijepe.

Reply to
Iver

Relej sam probavao "na hladno" bez napona na kontaktima, samo sa 3V kroz spulu...

Reply to
Zok

Reply to
Zok

problem u amplitudi/trajanju impulsa?

Reply to
vaso

Eh da... danak neznanju... Nije problem bio u releju nego kao sto Vaso kaze u trajanju impulsa... naime kond koji je okidao relej je otisao, ali ne ono skroz nego "na pola" kad sam isao probavati neke gluposti koje su mi pale na pamet, izmedju ostalog sam napunjenim kondom iz baterije uspio okinuti relej da se uredno ukljucuje/iskljucuje iako mi se orginalni kond na elektronici cinio OK, (uredno se praznio/punio na omskom podrucju instrumemta) i nije pokazivao da je probijen, no kad sam ga zamjenio novim sve je proradilo k'o mina... Hvala na savjetima!

Reply to
Zok

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.