UPS bij stroomstoring

Dag,

Ik heb zelf deze gekocht, voor mijn NAS en netwerkapparatuur:

formatting link

formatting link

Kost iets meer, maar de vervangende akku's zijn heel courant (dus goedkoop), en de output is een schone sinus. Bedenk dat PCs met een voeding met PFC misschien niet goed tegen een spanning met een slechte sinusvorm kunnen ! Er zit software bij die de PC waarschuwt (via USB of RS-232) dat de stroom over een paar minuten wegvalt. Mijn Synology NAS herkent hem automatisch, hoefde ik niet veel voor te doen.

-- Jeroen

Reply to
Jeroen
Loading thread data ...

Dat is onzin. Het eerste wat een PC voeding doet is weer gelijkspanning van de aangeleverde wisselspanning maken. Naar mijn ervaring zijn UPSsen die een sinus leveren gevoeliger voor defecten.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply 
indicates you are not using the right tools... 
nico@nctdevpuntnl (punt=.) 
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Ik heb de UPS ontvangen en aangesloten, lijkt allemaal goed te werken. Het is niet eens nodig de bijgeleverde software te installeren, Windows

7 herkent hem als "battery" en je kunt dan bij "Power Options" net als bij een laptop instellen wat er moet gebeuren wanneer de accu onder een bepaald niveau raakt. Alleen de detectie van "230V spanning is weg" ontbreekt dan.
Reply to
Ano

Kabouter Plof, gebruik jij ook de APC "PowerChute Personal Edition"? Ik kan nl. in dit bijgeleverde programmma helemaal geen geavanceerde opties vinden zoals batch bestand draaien of e-mail versturen. Ik heb net ook even de "Business Edition" geinstalleerd, maar het enige wat extra is, is dat je dan meerdere UPS's via eenn netwerk kan beheren, maar geen extra configuratie mogelijkheden. Of kijk ik helemaal verkeerd?

Reply to
Ano

"Ano" schreef in bericht news:53b47a7a$0$2870$ snipped-for-privacy@news2.news.xs4all.nl...

Freeware

formatting link
formatting link

--
Kabouter Plof
Reply to
Kabouter Plof

Ah, bedankt!

Er is nog een ding wat ik zou willen, maar ik vrees dat dit niet mogelijk is zonder hardware aanpassingen. Ik heb mijn computer vaak in "sleep" staan, met openstaande documenten, RAM geheugen wordt dan onder spanning gehouden. Als de stroom uitvalt en de UPS actief wordt zou ik dan willen dat hij in 'hibernation' gaat. D.w.z.: de huidige stand van zaken wordt weggeschreven naar de HD, incl. open documenten. Maar omdat de afsluitsoftware op een PC staat die in 'sleep' staat, gaat er niets gebeuren. Wat nodig is, is dat de pc eerst weer uit 'sleep' komt (dus aangezet wordt met de aan/uit knop of bijv. Wake-On-Lan commando krijgt), en dan vervolgens in 'hibernation' gaat. Denk dat er dan toch geknutseld moet gaan worden met relais of zo...

Reply to
Ano

Mijn ervaring is dat UPS fabrikanten niet zo slim zijn om dat soort dingen te bedenken.

We hadden vroeger op het werk ook een UPS met afsluitsoftware. Wat kon er gebeuren (en gebeurde ook daadwerkelijk een keer in een weekend):

- spanning valt uit, systemen op UPS

- na enige tijd geeft de UPS software aan "nog 5 minuten" en dan gaan de systemen afsluiten

- als een systeem afgesloten is gaat het "uit"

- nu komt de spanning terug

- UPS denkt "aha spanning terug, kunnen we weer door" en laat de uitgangs spanning erop staan

- omgeving is down want systemen zijn uit

In feite zou als eenmaal de actie "afsluiten" gestart is de UPS de spanning er uiteindelijk altijd af moeten gooien gedurende 10 seconden ofzo, zelfs al is de input ondertussen terug. De systemen zouden dan weer starten (zo waren ze wel geconfigureerd).

Extra probleem hierbij is dat het initiatief om af te sluiten in feite niet van de UPS komt maar van de systemen zelf. Die krijgen wel info over de accuduur, maar bij hoeveel minuten ze afsluiten beslissen ze zelf. (dat is geconfigureerd in de geinstalleerde software en kan zelfs verschillend zijn per systeem)

Hier had men gewoon geen oplossing voor bij de UPS fabrikant. Toen hebben we dat automatisch afsluiten er maar uit gegooid.

Reply to
Rob

Dat is ook precies de functie van een *uninterruptible* power supply.

Dan kan je het geen uninterruptible power supply meer noemen.

Een UPS heeft als functie een korte onderbreking van de elektriciteitsvoorziening van het nutsbedrijf te overbruggen. Hoe lang die onderbreking kan zijn is de keus van de klant die de UPS gebruikt. In een professionele omgeving is er een noodstroomaggregaat dat opstart nadat enkele seconden de netspanning niet aan de vereiste norm voldoet (spanning weg, te laag, te hoog of een afwijkende frequentie). Na het opstarten van het dieselaggregaat duurt het enige tijd voordat de generator een stabiele 230 volt en een stabiele frequentie van 50 hertz aflevert. De tijd tussen de afwijking van de netspanning en het stabiel worden van de noodstroomvoorziening overbrugt de UPS.

Men kan er ook voor kiezen geen automatisch noodstroomaggregaat aan te schaffen en een UPS neer te zetten die bijvoorbeeld gedurende een tijd van 4 uur de stroomvoorziening kan verzorgen. Dan is een veel grotere accucapaciteit nodig. De gebruiker heeft dan de mogelijkheid om alle systemen netjes af te sluiten OF een mobiel noodstroomaggregaat aan te sluiten.

Een UPS stuurt naar de centrale waar alle apparatuur door technici wordt bewaakt alleen een melding dat de nutsvoorziening is uitgevallen en geeft regelmatige updates hoe het is gesteld met de accucapaciteit. "Nog 1 uur tot volledige power down", "Nog 10 minuten tot volledige power down".

Wat de gebruiker vervolgens met die meldingen gaat doen is de verantwoording van de gebruiker, daarover hoeft de fabrikant van de UPS zich niet het hoofd te breken. Als de gebruiker vindt dat na de melding "Nog 10 minuten tot volledige power down" alle systemen netjes moeten worden afgesloten zal hij daarvoor zelf iets moeten implementeren. Als de UPS echter nog steeds niet down is, maar de nutsvoorziening is inmiddels weer teruggekomen, zullen de systemen handmatig moeten worden opgestart. Voor de optie om alles af te sluiten zal niet snel worden besloten omdat dit heel veel werk zal betekenen, nog afgezien van het feit dat alle systemen enige tijd down zullen zijn. Dat is niet wat je wil in een professionele omgeving. De systemen moeten 24/7 beschikbaar zijn.

Als de topic starter wil dat zijn openstaande documenten bij een powerdown bewaard blijven zal hij softwarematig iets moeten maken dat zorgt dat de documenten worden gesaved als de melding komt dat de netspanning is weggevallen. Dat is echter geen functie van de UPS. Die geeft alleen de melding "Nog xx minuten te gaan".

--
Edward
Reply to
Edward

Ja maar waar ik het over heb dat is wat er moet gebeuren als dit op een gegeven moment niet meer lukt. Je draait een tijdje op UPS maar de onderbreking duurt langer dan je accu's kunnen volhouden, dan is een mogelijkheid om je systemen "netjes af te sluiten". Als dat in gang gezet is dan moet je DOOR daarmee. Anders is de boel down.

Natuurlijk is er dan een onderbreking maar die is nodig. Anders komen je systemen niet meer op.

Een andere mogelijkheid zou zijn dat de UPS WOL packets zou sturen naar alle servers. Nou dat kon ie mooi niet. Misschien modernere UPS'en wel?

Reply to
Rob

Het lijkt mij een ander soortig gebruik dan door de fabrikanten van ups'en is bedoeld. Je zal iets slims moeten bedenken dat reageert op de notificatie van de ups dat de accu's bijna leeg zijn. De ups stuurt alleen die melding, niets meer. Dat is zijn taak niet.

--
Edward
Reply to
Edward

Mij niet. Dit is gewoon een heel normaal gebruik, UPS als oplossing voor korte dips en als clean shutdown grace period bij langere onderbrekingen. Ik denk dat de MEESTE klanten zo werken. Een aggregaat hebben de meeste bedrijven (niet zijnde hosters e.d.) helemaal niet staan. Men gebruikt de UPS alleen als een netspanning ontstoorder en accepteert dat na een kwartiertje de boel down moet als de storing zo lang aanhoudt. Maar wil dan wel de database netjes sluiten en de disk buffers flushen. Niks bijzonders.

Dit is precies wat ik bedoel met "UPS fabrikanten denken daar niet over na". Een voorbeeld van een probleem, als aanvulling op het probleem wat hier gemeld werd dat hij niet kan omgaan met een systeem wat standby staat.

De UPS fabrikant levert wel software om het hele shutdown gedrag te regelen en de UPS te monitoren, maar voor dit probleem hebben ze geen oplossing. Waarmee de uiteindelijke situatie net zo onbetrouwbaar is als zonder shutdown software of zelfs helemaal zonder UPS.

Dat is toch een gemiste kans, niet?

Reply to
Rob

Dat is niet nodig, als de PC aanstaat en de stroom valt uit, dan gaat het systeem in 'hibernation' dankzij de bijgeleverde APS software, en wordt alles opgeslagen op de HD. Het ging mij om het opslaan van documenten als de pc in 'sleep' toestand is, daar helpt geen software op de PC aan wat hij is in slaap...

Reply to
Ano

Als de storing langer dan 15 minuten duurt werkt het wel zoals jij wilt: Na het automatisch afsluiten van de pc na een powerdown gaat het stroomverbruik via de UPS een stuk omlaag. De APC die ik heb haalt de stroom van de batterij er vervolgens af als het stroomverbruik kleiner is dan 15 W gedurende 15 minuten. Dit om de batterij te sparen. Als de stroomvoorziening vervolgens weer wordt hersteld, gaat er weer spanning naar de PC en gaat deze weer vanzelf opstarten (mits zo geconfigureerd in de BIOS). Maar bij storing van korter dan 15 minuten lukt dit dus niet. Inderdaad, gemiste kans voor leverancier.

Reply to
Ano

Ja ALS. Als het goed is dan gaat alles goed. Maar het scenario wat ik hier beschrijf daar zijn we in de PRAKTIJK tegen aan gelopen, en dat kan dus ook gewoon gebeuren.

Precies. Dat wilde ik maar even melden. Het is geen probleem als je er zelf bij zit, dus bij thuisgebruik voor een werkstation. Maar als het een bedrijf is waar in de nacht of in het weekend niemand is, of als het je thuis server is die je remote wilt kunnen connecten vanaf je vakantie adres, dan is het mooi jammer dat het zo gaat.

VOORAL OOK omdat er helemaal GEEN probleem is als je die hele UPS er tussen uit haalt!!! Dan werkt het gewoon goed. Dus het toevoegen van een UPS, wat veel mensen juist doen om downtime te voorkomen, is ineens de OORZAAK van downtime. Heel fijn.

Reply to
Rob

Ik heb alleen ervaring met ups'en die de functie hadden van zorgen dat de systemen _nooit_ down zouden gaan. Altijd gecombineerd met een vast of mobiel noodstroomaggregaat. Als de nutsvoorziening uitviel gingen alle alarmbellen rinkelen en kwam iedereen in actie om te zorgen dat alles up and running bleef. Een gracefully shutdown was alleen aan de orde als er hard- of software in de systemen moest worden vervangen en die shutdown gebeurde handmatig. De systemen moe(s)ten 24/7 volledig beschikbaar zijn.

Als het bedoeling is dat bij het uitvallen van de netspanning alles gracefully down gaat, zal je script moeten schrijven dat dit regelt en het script laten starten door een melding uit de ups. Voor een Windows werkstation met office applicaties zal dat script er anders uitzien dan voor een Unix server. Ik betwijfel of een ups-fabrikant er happig op is om de verantwoording op zich te nemen dat al die verschillende scripts feilloos werken. Volgens mij is dit een taak van de systeembeheerder aan de gebruikerskant.

--
Edward
Reply to
Edward

De fabrikant levert deze software er al bij, met afsluitscripts voor diverse OS'en. Het probleem is juist om de pc of server weer *aan* te krijgen nadat de stroomstoring over is.

Reply to
Ano

Dit is echter allemaal prima geregeld, zowel standaard afsluit acties als custom scripts.

Dit was dan ook niet de issue die ik naar voren bracht.

Reply to
Rob

Als de systemen down zijn en de netspanning (van de ups) is nog aanwezig gaan de systemen nooit of te nimmer weer aan. Tenzij iemand op de startknop drukt. Zo zit nu eenmaal de voeding van een pc in elkaar.

Wake-up LAN gaat ook niet werken want de netwerkkaart krijgt geen spanning.

Je zou de ups een relaiscontact kunnen geven dat de startknop van de pc emuleert op het moment dat de spanning op het net weer terugkomt. Daarvoor moet wel een hardwarematige ingreep op de pc worden uitgevoerd omdat de bedrading van de startknop niet van buitenaf bereikbaar is.

Er zit wel een risico aan vast : als de netspanning klappert wordt er meerdere keren achter elkaar op de startknop gedrukt en ziet de pc dit als een commando om down te gaan. Dat is wel weer op te vangen door er een tijvertraging in te bouwen. Als de netspanning bijvoorbeeld 5 minuten stabiel blijft dat pas dan een startcommando wordt gegeven en dat daarna eventuele fluctuaties in de netspanning worden genegeeerd gedurende een bepaalde tijd.

Voor een werkstation lijkt me dit echter niet zo nuttig, de gebruiker zit er immers naast. Die kan zelf wel op de startknop drukken.

--
Edward
Reply to
Edward

Dan kan je toch gewoon op de startknop van de pc drukken?

--
Edward
Reply to
Edward

Kan ook met WOL hoor, als er maar (weer) 230V op de stekker van de PC staat. Als mijn PC uit staat (via Windows Start Shutdown) of in hibernation wordt mijn PC gewoon wakker als hij een magic packet ontvangt (als de harde aan/uit schakelaar op uit staat, natuurlijk niet; maar geen enkel stukje software kan deze schakelaar omzetten ;-) Dus de UPS zou de PC in principe ook kunnen inschakelen, dan wel met WOL, dan wel door voeding uit/aan te schakelen.

Reply to
Ano

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.