Nu ska vi jaga spöken...

En polare har snäöat in på att man kan höra röster från "andra sidan" om man ställer en radio på slumpvis vald frekvens. Hur får man den människan att fatta att de rösterna inte är spöken?

Antar att det är spegelfrekvenser och andra kul fenomen, men på ett begripligt sätt.

Mao. Avancerad radioteknik för idioter...

--
Ovis man alla nätter vakar,
grubblar och grämer sig för allt,
 Click to see the full signature
Reply to
Roland R
Loading thread data ...

Först tänkte jag att det var bettan du avsåg. Sedan såg jag ordet "polare".

Reply to
Pierre

Roland R:

Det måste ha varit tidigt på sjuttiotalet, för jag var bara en pojke, så hörde jag ett program på radio där det presenterades ett stycke musik som skapas i lyssnarens hjärna.

Om jag minns rätt, så spelades slumpvisa toner i flera stämmor, med lagom mellanrum, så att lyssnarens hjärna själv "fyllde i" det som fattades. Detta upplevde jag som den mest fantastiskt vackra musik jag någonsin hört.

Jämför tex. med synvillor, där man tycker sig se saker som egentligen inte finns i bilden. Hjärnan kompletterar med det som fattas.

Så jag tror, att om bara viljan är tillräckligt stor, så kan man höra vad som helst i lite radiobrus.

--
Hasse E.
Reply to
Hans Ericson

On 060113, Hans Ericson went completely off-topic in swnet.teknik.elektronik by posting :

Jo, men jag har hört en del komradio eller var de nu säger "Kalle, hör du mej", via en gitarrförstärkare. Så jag tror en del av sakerna är nog sånt som verkligen hörs.

--
Tyst och klok vare konungason,
och djärv,
 Click to see the full signature
Reply to
Roland R

Roland R rapade ljudligt 2006-01-13 22:59:

Ungefär som en korspostning till diverse då?

Det du röker skulle jag gärna rökt om jag rökte!

--
Analyzer
Reply to
Analyzer

"Roland R" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@usenetfeed.net...

Just det där fenomenet brukar kallas LF-detektering och kan inträffa om någon i närheten sänder amplitudmodulerad (AM) radio. T.ex. 27 MHz privatradio eller amatörradio. Faktum är att en AM-mottagare är i grunden mycket enkel i sin upbyggnad. Inuti en förstärkare finns massor av komponenter som kan fungera som en enkel radio, om bara signalen är stark nog.

Har din polare nyligen sett filmen White noise...?

Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

On 060114, Fredrik Östman went completely off-topic in swnet.teknik.elektronik by posting :

Ok, hade en granne som höll på med amatörradio. Kan finnas ett samband där då. Den störde iallafall min r/c bil som låg på just 27MHz när jag var liten...

Bland annat... Hon har även hört sånt innan påstår hon.

Och så lite OT, är filmen sevärd?

--
Medelmåttigt klok var man skall vara,
aldrig vara alltför klok,
 Click to see the full signature
Reply to
Roland R

"Roland R" skrev i meddelandet news:1sd58pvhxngh5$. snipped-for-privacy@usenetfeed.net...

Jovars, den duger.

Reply to
Fredrik Östman

Visst, men när radiosignaler speglas i atmosfären så kan det ju ge roliga fenomen på FM-bandet (bl.a.). När jag var ganska ung (gissar nedre tonåren) så satt jag en kväll och sökte efter NMT-samtal och avlägsna radiostationer på det vanliga FM-bandet, när jag plötsligt fick in MÄNGDER med italienska radiostationer. Hela FM-bandet var fyllt av de senaste poplåterna från Italien osv. Stationerna låg tätare än i en amerikansk storstad men "svajade" lite, dvs. flyttade på sig, fram och tillbaka, och kom och gick.

Samma fenomen får man ju ibland med TV-signaler också. I samma ålder så hade jag en svart/vit 12-tums-TV med teleskopantenn, och på den lyckades jag ibland få in både isländsk, irländsk och sovjetisk TV! Oftast utan ljud, dock, men man kände ju igen loggorna eller provbilden. Gissar att anledningen till att det blev just dessa tre länder har med avståndet att göra och vinkeln på signalen när den studsar i atmosfären. Detta var innan vi skaffade kabel-TV så det var en stor grej för en ung pojke. :) TV:n fungerar fortfarande och står i stugan ... man kanske skulle testa igen innan allt digitaliseras.

--
/ Frank, Göteborg.
Reply to
Frank Ö

Appropå ta in andra länders tv-signaler så kunde jag ta in dansk tv på svt2´s programplats i förmiddags vid 9-tiden. Bor i ett Comhem-ansluten lägenhet i Kalmar. Har även tidigare kunnat ta in dansk tv på svt2´s programplats när jag bodde i Rälla på Öland. Det har visserliggen varit snöig bild och brusigt ljud.

Har många gånger kunnat ta in olika radiokanaler ifrån bl.a. tyskland, ibland med kristallklart ljud.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

On 060115, Demmpa went completely off-topic in swnet.teknik.elektronik by posting :

Nu börjar vi komma någon vart. Vet att Nora närradio, strax norr om Örebro hade en lyssnare i Göteborg på ett av sina program vecka efter vecka. Har även hört hur man fått kontakt mellan Umeå och någonstans i skåne, via vanlig komradio för lastbilar.

--
Jag råder dig,
Loddfavner,
 Click to see the full signature
Reply to
Roland R

Din polare kanske menar det här:

"Det här är en teknisk omöjlighet! Leopold Report publicerar här några av de inspelningar "från andra sidan" som konstnären Friedrich Jürgenson gjorde under 60-70-talet. Presentation av Jürgenson och bakgrunden till röstfenomenen"

formatting link

--
/ Kjelle

"A conspiracy of silence speaks louder than words"
 Click to see the full signature
Reply to
Kjelle

On 060118, Kjelle went completely off-topic in swnet.teknik.elektronik by posting :

Något sånt är det. Så... Hur funkar det?

--
Ovis man tror alla vara vänner,
som vänligt le,
 Click to see the full signature
Reply to
Roland R

skrämmande bra...hur man gör står att läsa på leopoldsidan. Hörde talas om ngn elktro-akustiker el. vad de kallas för, som spelade in "ingenting" på hårddisken, förstärkte det inspelade ett antal, förmodlogen 1000 gånger el.så, och vips fanns det användbart digitalt brus ingen hört förut, typ. Skojiga idéer en del har.

Reply to
Kjelle

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.