Nu ska trådlös ström bli verklighet

formatting link
Amerikanska forskare säger sig nu kunna leverera elektrisk ström trådlöst över korta avstånd.

Reply to
Ken
Loading thread data ...

Ken skrev:

Ny anledning till skrämselhicka hos elöverkänsliga och liknande hypokondriker.... ;-)

Reply to
Ralph

Ralph skrev:

Finns ju redan i laddningen till eltandborstar. Men de menar kanske inte s=E5 korta avst=E5nd.

Reply to
buss100

Hur rimmar detta med dagens debatt om att spara energi? Kommer överföringen att vara energieffektiv?

En grov kabel har ju en mindre förlust än en tunn så ur miljösynpunkt måste jag ha grova kablar till mina högtalare ;-).

mvh /Björn Lindgren

-- I'm sorry about my fake e-mail address in the header. Try bjolinvidfoipunktse, and remember "vid" is swedish for "at" and "punkt" is swedish for "dot".

Reply to
Björn Lindgren

Det där är en bra synpunkt.

Reply to
Ken

Mäta magnetfält snart ett måste

formatting link

Reply to
Ken

Vilket magnetfält kommer de att mäta upp när jag vill att min trådlösa grill ute på gräsmattan ska grilla upp körven ??

--
))) pekke (((
Reply to
pekke

Försöker man ta patent på radio med nya ord igen, eller vad, Tesla coils (som också är resonant) var ju också delkomponent i Teslas olika försök med fjärrdistrubition av energi, som gjordes runt början av 1900-talet, har man börjat damma av hans gammla ideer igen, tro...

Att försöka få eletromagnetiska vågor att gå i specifika riktningar är ju inte nytt sas. folk gör ju inget annat hela dagarna tex. design av mobilantenner etc.

MIMO, att använda antenn-arrayer och med listig kodning av sändarna göra att man nyttjar antennernas fysiska position relativt varandra för att öka bandbredden ytterligare är något man studerar på allvar idag (dvs 3-dimensionell modulering i rummet - liknelse ungefär som att med fas och amplitudjustering mellan högtalarna flyttar runt ljudet och dess noder och bukar i ett rum från ett par stereohögtalare - 5+1 ljud är bara mer avancerad metod av samma sak ;-))

RFID drivs av RF-vågor från sändaren etc. så det är ingen ny teknik direkt...

--
Just toleransen av energiförlust är skillnaden mellan tex 
radioöverföring och elkraftsöverföring.

I radioöverföring så accepterar man stora förluster i faktor 
1/10000000000000-del av ursprungliga sändareffekter, så länge det som är 
kvar är förstårligt.

I energiöverföring så handlar det om få procent förluster av den utsända 
energin - det är två extremer av samma sak (samma Maxwells ekvationer) 
på var sida sas.


sedan kan man fråga sig vad som händer med kroppen (och kanske 
själen...) om man är mellan dessa dessa två punkter - energidensiteten 
lär vara ganska hög om man skall få över någon nyttig effekt och värmer 
kroppen även om det handlar om att absorbera prommille av den överförda 
effekten...


/TE
Reply to
torbjorn.ekstrom

Tesla ansåg att världen inte var mogen för hans ideer. Vi kanske börjar bli det nu. Han gjorde försök med trådlös engergiöverföring både med likspänning och lågfrekvent växelspänning redan innan andra forskare ens insåg fördelen med trådbunden växelströmsöverföring och trådlös överföring var bara utslag av Teslas oseriösitet som forskare.

En annan gammal ide är att på ett kontrollerat sätt få jordens nord och sydpol att regelbundet skifta plats. Ett relativt litet kraftfält skulle få jordens förmodat instabila magnetpoler att kantra. Allt som behövs sedan för att plocka upp energi trådlöst är att hålla upp en spole i luften. Magnetfältet (enhet Tesla) lär bli lite svagt men det är bara att öka spolstorleken efter behov.

Solen är ett utmärkt exempel på trådlös energiöverförare. Bra för oss att inte all energi går i en enda riktning, fast under Vietnamkriget fanns sådana ideer. Stora rymdbaserade speglar skulle rikta solens strålning så att man kunde operera i ständigt dagsljus.

Laser har jag använt i jobbet för trådlös energiöverföring upp till ca

1 kW och avstånd på ca 10 meter. Överföringsförlusterna relativt små då sträckdämpningen rörde sej om ca 1%. Största förlusterna uppstod i återomvandlingen från ljus till el men kan förbättras i större skala.

Mikrovågsugnen överför energi på i sammanhanget långt avstånd och med relativt små förluster då den mesta energin kan plockas upp av avsedd "mottagare". Vad som händer med det som är i ugnen lärde jag mej när vi skaffade en mikro på mitt jobb för 30 år sedan. Jag ville testa nymodigheten så jag tog med mej en rå hamburgare till lunch. Var ytterst osäker hur lång tilllagningstid som behövdes men hade hört att kött inte fick så brynt yta. Efter två minuter så bubblade det lite i köttet men hamburgaren såg helrå ut. Samma sak efter 10 minuter. Ja ja, obrynt men något tecken på tillagning förväntade jag mej. Efter 20 minuter var hamburgaren faktiskt något brunfärgad. Jag gav den 10 minuter till för säkerhets skull och skulle sedan proväta. Inte helt olikt knäckebröd i koncistens och smak.

Det finns de som vägrar äta mikrolagad mat då de är skeptiska till strålningen. De ser inte att energiöverföringen i princip sker på samma sätt i en stekpanna även om det sker på annan frekvens. Fast även jag tycker att det blir det en snyggare yta på hamburgaren som tillagas i en stekpanna.

/Alf

Reply to
Alf.F

Jag undrar vad det blir för SAR-värden i dessa sammanhang - det är ju något som oroar många och man pratar om < 0.1 W per kilo kroppsvikt absorberad energi i samband med nallar och antenner - skall man överföra större mängder energi trådlöst så blir det onekligen stråk med ganska höga fältstyrkor hur man än gör - faktum är att all energi förs över trådlöst redan idag i form elektromagnetiska vågor i utrymmet mellan ledningarna - ledningarna behövs för att guida den elektromagnetiska strålningen mellan ledarna i önskad riktning.

Sedan har man det här med spridningsförlusten mellan källa och mål, då nästan alla källor (antenner) är att betrakta som punktstrålare som sprider i alla riktningar - sedan kan man med stora och listigt placerade metallstrukturer gör att huvuddelen hamnar i en riktning - men hur många har sett en ficklampsreflektor som håller ihop ljuskäglan lika bra som en laserpekare - dvs. kohorent strålning som ligger helt parallellt redan vid utsändning.

med andra ord, vill man har överföring med mera än några procent mottagen energi av den utsända energi så blir det något liknande laser eller maser-strukturer för att över huvud taget få till tillräckligt parallella strålar mellan sändare och mål - alterntiv att mål-antenn är väldigt mycket större än sändaren.

skojar du - har du kollat dagens kopparpriser, med tanke på spolen som måste lindas !! ;-)

jo, även överföring med mikrovågor från satelliter i rymden funderades över - tills någon tråkmåns undrade vad som skulle hända om strålkäglan från rymden skulle tappa låsningen till mottagarstationen och börja varndra runt (det fins ju ett antal filmer som har lekt med tanken med diverser broar som glödande smälter ned i havet eller tänder eld på förbipasserande plan, ritar sotsvarta steck i naturen eller genom städer etc.)

Just kohorrent strålning är nog nödvändiga för att få så lite spridnings(vinkel)förlust som möjligt - gamla masern kanske kommer till heder igen ;-)

Då var det inte så hög effekt på denna mikrovågsugn eftersom den i stort sett bara torkade köttet.

eller värmestrålningen från brasan eller öppna spisen, energidensiteten är ju tämligen hög om man står nära en maj-brasa - konstigt att inte arbetslivsinstutet etc. som bekostar alla forskare bakom mobiltelefonistrålnings-larmen som kommer med jämna mellanrum, är där och mäter samt skriver ytterligare en larmrapport om den 'farliga' värmestrålningen från brasan och vilket SAR-värde man kan uppnå där!!!.

och framför allt smakligare eftersom man vidbränner ett antal proteiner och kolhydrader i lämpligt grad med lokal, punktvis överhettning.

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.