matchur

Ärade kollegor,

jag har fått en förfrågan från en kund ang. en rätt intressant idé.

Det skall byggas en ny innebandyhall och nu undras det om man istället för att använda en konventionell matchklocka, kan använda en mycket ljusstark videoprojektor istället och nån typ av mjukvarubaserad matchklocka. detta borde då skapa en plattform för att kunna visa reklam i pausen eller kanske andra matcher via internetöverförd video.

tacksam för idéer och uppslag

magnus

Reply to
Magnus
Loading thread data ...

Jag har jobbat en del med PC-baserad tidtagning och baserat på mina praktiska erfarenheter så är mitt svar :Ja, absolut, man kan (tämligen enkelt) bygga detta! Jag har haft kontakt med folk som kategoriskt påstår att tidmätning med PC inte funkar, men jag tror att deras kunskaper/erfarenheter är föråldrade! Det funkar! Jag har verkligen provocerat min utvecklingsmiljö, men den står pall!

En modern Windows-PC (det funkar säkert med Linux/mac etc men jag håller mig till det som jag själv provat) tycks ge mycket exakt tid.

Vad du vill ha är väl möjlighet att stoppa/starta klockan vid spelavbrott etc, men det är tämligen simpel programmering. Man kan enkelt fixa upp- och nedräkning, utvisningar etc.

Jag skulle arbeta med millisekunder. I Windows har man en bra millisekundkälla via anropet TimeGetTime(). Den ger (rätt hanterat) en upplösning på 1 millisekund. Dom datorer jag testat går rätt bättre än 1 sek/dygn, Om man vill kan man sedan kalibrera den enskilda datorn och räkna fram en korrigeringsfaktor, men jag tvivlar på att du kommer att behöva göra det...

Att visa reklam via PC är givetvis också enkelt görbart.

En modern PC visar enkelt videosnuttar i olika format (AVI, Mpeg, WMV etc). Det finns också många program som visar olika typer av "bildspel" I "byråkratvärlden" där jag rör mig på dagtid kör man mycket powerpoint, men det finns alternativ!

Just do it!

M.v.h Johan S

Reply to
Johan Stäck

On Tue, 14 Sep 2004 21:58:47 +0200, Johan Stäck wrote:

Anropet levererar millisekunder men somliga millisekunder är mycket långa och när tidshändelsen verkligen inträffade är högst osäkert. Variationer +/- 200 % är normalt utan att några nämnvärda övriga processer är igång. Vill man ha garanterad +/- 1 ms-upplösning från datorns interna klocka så får man börja med att kasta ut windows. Det ligger i win-operativets natur att man får ligga i kö för att få sitt programanrop utfört och man har dålig koll på hur många tidsscykler som förflutit sedan anropet verkligen laddade ett register med ett tidsvärde tills att det visas på skärmen oavsett prioritetsläge eller quantum-inställningar. Som matchur duger Windows i en väloljad dator säkert gott, men om swapdisken får för sej att köra lite diskdump samtidigt så kan matchklockans uppdatering tillfälligt få märkbart eftersläp på samma sätt som när windows tillfälligt inte orkar uppdatera musrörelser pga annan sysselsättning. Om noggranheten millisekunder verkligen behövs är det nog enklast att köra i ren dos(assembler). Här kan man maska bort störande interrupt och få tidtagning mycket nära realtid. Det var vanligt att man trixade med datorn så på den "gamla tiden" när man ville spela bitsamplad musik med lite högre kvalitet genom inbyggda högtalaren eller LPT1. Störande processer som stulit processortid hade direkt hörts så därför stängdes dessa av. Även processorns cashminne stängdes för att vara på den säkra sidan. Tidsexakthet, från händelse till utförd programåtgärd, med 0,05 ms upplösning är fullt möjligt på en gammal 286:a, men då blir det svårt att spela avi-filmer samtidigt.

/Alf

Reply to
Alf Friman

Alfs invändningar känner jag igen, men kan konstatera att i mina egna övningar har jag trots ytterst idoga försök att få fram och observera beskrivna problem helt enkelt inte lyckats. Go figure!

Jag menar inte att man att man behöver millisekundnoggrannhet i en matchklocka, utan min rekommendation att basera klockans funktion på millisekunder är mera av programmerings-praktisk natur.

Jag förutsätter att man här använder en "sprillans" PC med XP, rejält med minne, och en P4 på 2,4 Ghz eller så, inget gammalt "sunk"

En sådan maskin kommer enligt min erfarenhet att spela video och räkna tid samtidigt utan observerbara problem.

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Dock har jag för mig av tidigare diskussion att du hade en videokälla som är din _egentliga_ tidbas där du kopplade event mot frame, att efter detta ha en berabetning som går ryckigt har ingen som helst betydelse i ditt fall då kopplingen redan är gjord i tiden och resten är bara dataprocessning i valfri takt.

av samma orsak så använde jag tex. en GPS som tidskälla (som går väldigt rätt även om den inte ser satellit) för att vara säker på samlingsintervall och tidetikett och windows fick 'hinna' ifatt bäst den kunde - för när swapen sätter igång så hjälper fan i mig ingenting med databortfall i flera sekunder då windows housekeeping tydligen är viktigare än någonting annat...

Prova tex med att sätta swapen väldigt liten och starta en process som läcker minne eller allokerar minne utöver ramminne mitt under mätningen som tex.visussök som man glömt eller inte kan stänga av (då man inte har rättighet) - så kan man avnjuta en stenfrusen dator under ett antal sekunder när den ökar på swapen och man jublar sedan åt sin förstörda mätning... (gäller W2K) - man blir sååå imponerad...

dvs. man fixar problem med mängd och kraft istället för kvalitet...

- det är sorgligt, det är tydligen bara pengar som är okej att optimera idag - inte teknik och prestanda mot given HW-plattform...

det är inte dom 99.9% av tiden som det fungerar som oroar mig - det är dom 0.1% när det inte gör som det skall som kan förstöra dagars arbeter och genrera extrakostnader (omkörningar) som ger mig magsår...

- problem som man inte vet hur man skall eliminera eller ha verktyg för det. (läs källkod)

1 tappad frame per 2 timmar vid 25% CPU-last anser jag oacceptabelt då trots att den som skrev captureprogramet har gjort vad han/hon kan och trots detta inte har högsta prioritet i alla lägen och windows går före...

MS var ju tvungen att införa DMA i sina IDE-drivrutiner pga. CD-brännarna då det inte gick att få fram data i tid på annat sätt...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Japp. "Due to design" som Microsoft brukar uttrycka det. Det är inget realtidsoperativ helt enkelt, prioriteringen ligger på helt andra ställen.

Ett exempel är Priority Boost för trådarna som sköter meddelandehanteringen för fönstren som har fokus för tillfället osv betyder att systemet prioriterar upplevelsen när man interaktivt arbetar med något i grafiska gränssnittet.

Ska man använda det till realtidsgrejer utan extern tidbas så måste man ta till rejält i processorhastighet, minne och swapstorlek eftersom man behöver ganska mycket extra för att inte det som är högre prioriterat ska behöva mer tid.

Det är bara pengarna som är intressanta. Programmering även av sådana här saker är väldigt enkelt på Windows-plattformen vilket minskar utvecklingskostnaderna. Då har man pengar över till att köpa bättre hårdvara vilket täcker för att man har valt ett operativsystem som inte är byggt för den här typen av applikationer.

Med det sätt Windows är designat kommer det troligtvis alltid att vara tveksamt med realtidsapplikationer.

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
Web page: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

Jag observerade praktiskt detta problem när jag skulle porta dosprogram till win 3.0 1992. I dag är problemet, lindrigt uttryckt, inte mindre i den miljön. Kunskapen om tidsdelade och trådade OS och dess för och nackdelar är nog äldre än datorn själv.

Ur funktionssynpunkt är det bättre att ditt program anropas så ofta som matchuret behöver uppdateras. Att låta ditt program fråga efter tiden 99999 ggr per sekund för att sedan utföra något den 100.000 gången är slöseri av processorkraft på ingenting.

Om du nu trots allt skulle behöva mikro sekunddelars upplösning kan jag tipsa om att använda grafikkortets pixelklocka i kombination med port 40h-42h. Fast du måste var rätt händig programmerare för att lyckas med det i XP och kunna lite om hårdvarans NMI, busshastigheter och sånt och många glömmer bort att ta hänsyn till diskettstationen när de labbar med portarn då den är beroende av dessa. Processorn har ju annars en egen taktklocka som går av bara attan, men jag har inte kommit på hur man får denna klocka att lämna tidsvärde på ett pålitligt sätt. Har försökt med fultricket division med noll för att hämta resultatet via Int0 som borde göra det enkelt att beräkna processorns klockcykeltid (tiden från starthändelsen tills att mitt program förfogar över ett tidsvärde), men jag fördröjs otillförlitligt i cpu:ns interna exekvering som borde bestå i huvudsak av simpel skift av register & flaggor, efter min 0-division. Denna offset-tid är dessutom är väldigt olika beroende på processortyp och kärna. Jag har en del kvar att "Go figure".

640 KB is enough for everyone! :) En 8088 med dos är kanske junk, men mycket driftsäkert.

Säjer du det så..

/Alf

Reply to
Alf Friman

Lätt att skruva ihop hemma på kammaren (kan dock vara värt att använda en extern tidbas) men svårt att hålla igång "på fältet" ?

En PC som hanteras av många, kanske stöts till ibland eller till och med lånas ut till andra hallar kan bli rätt så kortlivad, för att inte tala om de problem som kan uppstå om ägarna (klubben) får för sig att installera in egna program på den.

Projektorer ? Hur ofta är det inte som en projektor slutar fungera när man som bäst behöver den ?

Vad händer om det inte funkar, blir du tvungen att sitta med på matcherna som gratissupport (har bekanta som råkat ut för det) ?

Eller det kanske är bäst att köpa två av allt så att man har nån form av reservplan och utbilda någon hur man gör ett byte av utrustning..

Sen, hur insyltad är du i själva föreningen ? Brukar du iallafall vara där på alla matcher eller är det ett rent jobb ?

Vissa idrottsföreningar (eller rättare sagt kontaktpersonerna) kan ju vara rätt speciella att ha att göra med, speciellt om inte allt fungerar, Reglera allt i avtal så långt det går..

/Johan

Reply to
Johan Pålsson

Med andra ord bör man äska en ny xeonlampa eller hellre projektor som reserv för många tusenlappar i samband med projektorinköpet - jag ser framför mig utmaningen att sälja den iden i samband med inköpet av projektorn hos föreningsstyrelsen :-).

Reservdelar - oavsett vad det är, är något kunder väntar med tills katastrofen är ett faktum och man inser först då vad det kostar i pengar och rykte... Se till att förpacka reservdelsäskadet mycket väl med konsekvensutredning som tex. 'dåligt skött tidsredovinsning' skyltande i lokalblaskan efter en större tävling med slocknad projektor mitt under... och styrelsen får stå i skottgluggen för detta osv. - det är först då det kanske tar skruv... - inte innan.

uj,uj - vilka såpor som pågår i den svenska föreningslivet...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

JP:s och TE:s senaste inlägg är tyvärr ytterst relevanta.

Det är mycket som kan gå fel, och från mitt ordinarie arbete hos ett

*stort* IT-företag vet jag hur ytterst viktigt det är att göra kristallklara avtal med tydliga definitioner av vad som parternas respektive ansvar och förpliktelser.

Annars (ja, det kan det i.o.f.s. göra i alla fall...) uppstår det gärna veritabla "såpor" när kunden inte får sin produkt att fungera hemmavid...

/Johan

Reply to
Johan Stäck

Jo, det bör man nog.

Ska man hålla något igång bör man ju identifiera potentiella felkällor och värdera kostnaden för ett haveri/stillestånd mot kostnaden att ligga med reservdelar/komponenter på lager.

Sen om det gäller kullager, gummivalsar eller projektorlampor spelar ju ingen större roll

Man kanske inte behöver måla upp värsta katastrofscenariot :-)

Det kanske räcker att man lägger fram argumenten till inköparen (förmodligen en person som har gott stöd av styrelsen). Men, i argumenten skall naturligtvis potentiella felkällor och hur lång tid en reparation tar och hur lång tid det FÅR ta.

Är inköparen någorlunda vettig så tar han/hon till sig det och för det vidare till styrelsen.

Men, här kan skillnaden mellan att sälja till ett företag och en förening lysa igenom.

En inköpare på ett företag är ju förhoppningsvis tillsatt pga. meriter medans en föreningsinköpare/kontaktperson lika gärna kan vara tillsatt pga. att han/hon vågade sig till årsmötet och därigenom blev utvald , det året.

Jojo, men det kan vara lite roligt också.., och intressant ;-)

/Johan

Reply to
Johan Pålsson

Torbjörn Ekström wrote: . . .

Borde det inte funka alldeles utmärkt om man sätter swoppen till noll och sen fyller på med en diger mängd internminnne? Alla processer läcker ju inte minnne och hur lång kan en "match" vara....

Fast....varför inte ta steget fullt ut, ha ram-baserade hårddiskar :-)

/Mats

Reply to
Mike Bravo

Just xeonlampor är liksom ingen glödlampa som man kan ha några drällande i lager då de kostar flertal tusenlappar styck...

jo - det måste man om det skall ta skruv

Som tekniker är man ofta för blygsam och 'det går nog att köra ett tag till'-filosofin - skall man få någonting alls från ekonomiskt orienterade personer så måste man dra det till sin spets i konkerrans med alla andra ekonomer och säljare som i sin tur också drar sina saker till sin spets, om man skall få sin 'grej' tillräkligt högt på prioritetslistan - det är just det här som tekniker är så sabla dåliga på och åker på gammalt ihoptejpat junk i all evighet - och eftersom det är tekniker som kör skiten så går ju grejorna aldrig heller riktigt sönder utan det blir bara mer och mer tejp...

Det går inte att säga att den här laptopen går lite för dåligt för mina arbetsuppgifter - för då är det inger som reagerar - utan man måste med bestämdhet säja att laptopen fungerar inte alls och jag kan inte lösa uppgiften övh. om någon skall reagera...

Det är inte inköparen som skall göra det beslutet - dom kan omöjligen vara insatt i alla grejor som köps vad dom används till och konsekvensen av det om man inte gör det... dom är verkställande och ser till att beslutade inköp verkligen görs och till lägsta möjliga pris - det är deras uppgift.

Jo många föreningar lever eller dör med frivilliga insatser och det är därför det är viktigt att riktlinjerna är tydliga och skrivna vid lite mera komplicerade projekt med många saker som kan gå fel - annars är det någon stackare som får skiten för att det misslyckas i någon led eller jobbar ihjäl sig för att undvika situationen...

Man skall ha klart för sig att det fins intressen som inte vill att det skall skrivas något då ansvarsfokus kanske flyttar på sig och 'glidare' helt plötsligt upptäcker att de måste börja jobba och bekymra sig...

så länge man är publik och statist ja, att vara en av deltagarna i en ev konflikt är ingen dans på rosor med intriger och annat som sker i bakgrunden och som parterna bara känner till bitar av var och en.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Nej, så fungerar det desvärre inte. Systemet är designat för att kunna använda swaputrymme till en mängd olika saker. Sätter man swappen för lågt kan flera av kernelfunktionerna för kommunikation mellan processer sluta att fungera ordentligt.

Det borde gå att avsätta en del av ram-minnet som virtuell hårddisk och lägga swappen där. Det går däremot inte såvitt jag förstått att lösa detta med enbart en drivrutin i operativsystemet eftersom man måste gömma den reserverade ram-delen helt från operativsystemet och bara låta den användas som hårddisk.

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
Web page: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

låter ju lite dumt ordnat, hårddiskar är ju inte raktsnabba precis...

Javisst, men jag tänkte mig snarare nåt hårdvarubaserat, ungefär som denna:

formatting link

0,6 mikrosekunder i accesstid är fullständigt uthärdligt :-)

/Mats

Reply to
Mike Bravo

Om en resevdel kostar 5 kronor, 5000 kronor eller 50.000 kronor spelar liksom ingen roll, det beror ju helt på hur mycket pengar man förlorar på ett eventuellt stillestånd.

Nu kan man kanske inte kalla ett matchur för verksamhetskritiskt men inte är det så kul om lampan går sönder fredagen innan en långhelg full med röda dagar, samma långhelg som de dragit dit 100 lag som ska spela en cup.. Då gäller det att ha en reservplan (ex. reservlampa eller möjlighet till lån av en annan projektor med kort varsel).

Jovisst, men här är det ju inte frågan om att agera som tekniker utan som säljare av ett matchur. Och, säljare tjänar ju sällan på att tala om kommande katastrofer relaterade till sina egna produkter..

Sen, ekonomer är inte teknikernas fiender ;-)

Har man förberett sig med väl underbyggda argument (gärna skriftliga) innan man lägger fram sin sak brukar det inte vara så stora problem.

Nej, det är det ju aldrig, det är ju därför som det är viktigt att reglera allt i avtal. Annars är det lätt att det blir en personlig sak av det.

/Johan

Reply to
Johan Pålsson

Nä, han har tydligen inte sagt det. Sä länk nedan.

formatting link
Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

det var en del intressant svar här, dock hajar jag inte så mycket av programmeringssnacl

Reply to
Magnus

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.