Magnetfält

Har uppmätt ett varierande magnetfält i några bostadsrum i lägenheten. Det påminner mycket om det fält som man kan påvisa i närheten av katodstrålerör/elektronkanon hos tex TV-apparat.

Här rör det sig dock om något som uppträder punktvis längs horisontella och vertikala "linjer" i rummen - metervis - typ noder och bukar, om man resonerar i vågrörelsetermer.

Alla egna störkällor ger endast utslag från några få centimeter till någon decimeter ifrån apparatur. Har även testat med huvudströmmen frånslagen - magnetfältet/fälten kvarstår.

Inriktade mig då på kabelteve-kabeln (inkluderar data) men där kan man bara märka störning på någon cm håll.

Har någon av gruppens deltagare några ideer om källan till de störande magnetfältet?

Vilka gränsvärden finns det för varierande magnetfält?

Vilken typ av magnetometer är mest lämplig för mätning i den här typen av miljö?

Finns det motsvarigheten till riktantenn (i radiosammanhang)?

/ J.T

Reply to
Jesper Torngren
Loading thread data ...

"Jesper Torngren" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@msgid.frell.theremailer.net...

Exakt hur har du mätt?

/Micke

Reply to
Micke

Det går ofta ledningar i golv (grannen under). (dennes taklampa)

Reply to
Ken

Microvågsugnar ger 3 mT på 10 meters avstånd har jag för mig.

Du kan prova med en ring av lidningstråd. Hurvida den svarar till kraven är till att testa.

Reply to
pbdelete

Vagabonderade strömmar (utjämningsströmmar mellan olika markareor och kåkar, delvis för att man använder 230 Volt ojämt lastat mellan faserna (Y-koppel)).

Dessa strömmar tar lättaste vägen om det erbjuds något bättre än markens ledningsförmåga - vilket innebär genomledning i armeringen i kåkar, vattenledningar, vattenvärmeelement, kabelTV-nät (koax) osv.

kåken behöver inte ens vara ansluten till elnätet för att ändå ha strömmar i (stål)strukturerna

strömmar som är 50 Hz är genererat av människor - men det kan vara strömmar pga. åskväder men också sådana saker som norrsken mm.

det är inte utan orsak som tex. telefoner och linjedelar i modem skall tåla upp till 1500 Volt spänningsskillnad i potential gentemot omgivningen som enheten vistas i - det bara för norrskensrika nätter (dvs. solen stör) - speciellt då man användet lufthängda linor på telefonstolpar.

Potentialskillnaden mellan tex. telefonstationen och abonnenten

3 km ifrån, kan uppgå i 10-tal volt - ibland väldigt mycket mer (tex vid blixtnedslag).

järnvägen använder sk. sugtransformatorer (egentligen baluner) med jämna mellanrum just för att garantera att rälsen spänning gentemot omedelbar omgivning inte överstiger 50 Volt när stora ellok drar på fullt. Detta förhindrar också att strömmen tar vidare omvägar i omgivningen när den letar sig tillbaka till transformator/omvandlarstationen.

I mindre skala så används samma resonenemang - till och returledare ligger under eller brevid varandra, eller jobbar mot jordplan, där tilledarens spänning (statisk influens) och ström (magnetisk koppling, balun, chocke) bildra en virtuell återledare precis under tilledaren i jordplanet, när man caddar kretskort just för att minska utstrålad störning.

Motsvarande sätt gör man med nätfilter då man med järnkärna gör den magnetisk kopplingen hårdare och på så sätt tvingar ut precis lika mycket ström som tar sig in, istället för att leta tillbaka via en tredje väg (som tex LF-kablarna från ljudkortet och orsakar brum)

--
/TE
Reply to
Torbjörn Ekström

Vilket är de störkällor jag letat efter. Men fälten finns bara i de rum som ligger längs en långvägg på huset. Långt ifrån transformatorstation, järnväg, högspänningsledningar o.dyl. Kåken byggd i tegel och trä - liten andel armeringsjärn.

Hittar även några punkter där det överlagrat en grundfrekvens (ca 50 Hz) ligger en frekvens på ca 1 Hz - alltså en "pulserande" störning. Detta fält har också en annan riktning.

Det som är mest oroande är ju att de fält som det rör sig om är starkare än det som t.ex finns alldeles intill ett katodstrålerör!

Ingen apparatur, ledning eller kabel har tillnärmelsevis samma styrka.

/J.T

Reply to
Jesper Torngren

men hur värms det upp då - vattenvärme - elledningar ??

du kan ha 10-tal ampere i vagabonderande strömmar i vanliga vattenledningselement.

kan vara styrd reglering av tex. större elvärmeelement

vad jämför du med ??? 'mycket större' är helt olika för olika personer

jag som är van vid att tänka dB kanske börja reagera om det är 10 dB högre än förväntat (dvs. 10 ggr högre värde) medan halverad eller fördubblad mätvärde (3 dB) går under begreppet 'mätosäkerhet'

jag blir vansinig på kontorsmänniskor som har protokollifyllnad som religion och vill ha dB värden med 3 decimaler och förstår inte alls innebörden av siffrorna eller dess verkan...

sedan gäller det också att du verkligen mäter magnetfältet - så att du inte av misstag råkar mäta effekterna av kapacitiv koppling mellan sensor och objekt pga 230V-kopplad Oscilloskop som detektor och tolkar fel...

att mäta rätt är en hel vetenskap och det är himla lätt att göra mätfel då man tolkar värden som en sak, men egentligen har mätt upp något helt annat.

beror på helt hur den är förlagt - tex. jordströmmar kan gå helt annan väg än tilledningsströmmen och slingan som bildas har ju förståss magnetfält - precis som öglan du mäter med känner av...

jag har sett startkablar för bilar som har gungat fram och tillbaka ganska kraftigt allt eftersom startmotorn jobbar och därmed magnetfält så kraftiga att de orkar flytta saker i många gram-hekto klassen (kabeln)

skall man ha minimalt med läckande fält så skall returströmmen gå ledaren intill tilledningen så nära som möjligt så att dess magentfält ta ut varandra, samt att varenda laddning verkligen går dennaa väg och inte liten del hittar en tredje väg (tex. jordad via centralantenn) med annan utsträckning via tex. kapacitiv koppling (tex. avstörningsskydden)

- för den andelen ger nämligen elektromagnetisk fält mellan till-frånledarens utsträckning och den tredje vägens utsträckning - man kan se de som en stor 'ny' ögla som man råkar vistas inuti i.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Har du möjligen någon bra referens - tidskrift, bok, websida el.dyl?

/J.T

Reply to
Jesper Torngren

Såg det på en sida som handlade om uwb/puls radar.. url glömt.

Men tänk så här en spole ger en relation mellan magnetfält och spänning. Sen är dimensioneringen beroende på önskat frekvensområde. Fältet runt en spole finns säkert uppritat webben. Relatera spolens fält till det fält du vill mäta så att mätfältet påverkar spolens fält.

Fler varv = Mer Volt, Henry, och inre resistans. Järnkärna kanske förbättrar känsligheten. Diameter påverkar förmodligen våglängd, intensitet etc.

Är mest van vid att beräkna det hela från att generera fält snarare än motta dom =)

Har läst att amplitud/fas skillnad i magnetisk och elektrisk våg från åska ska relatera till avståndet till densamma. Därav intresset =)

Reply to
pbdelete

Magnetfältet märks inte på golvnivå utan på mellan 1m och 2,30m höjd. Kraftigt vid yttervägg samt en innervägg (mot granne) men även flera meter från väggar.

Ingen elledning jag mätt mot har gett tillnärmelsevis samma störnivå. Detta gäller för lösa sladdar, fasta ledningar, skarvdon, glödlampor, lågenergilampor, lysrörsarmatur etc.

Detsamma gäller koax-kablar.

Endast intill, max 1 dm ifrån, TV-apparat och datormonitor finns ett varierande magnetfält som kan jämföras med det som jag tidigare beskrev.

/J.T

Reply to
Jesper Torngren

och det är inte mätfel som spelar dig ett spratt???

Att mäta sådana saker är inte det enklaste som man kan ge sig på som nybörjare och det fins väldigt många felkällor som kan inverka...

det svåraste i dessa sammanhang är att försäkra sig att man mäter det som man tror att man mäter...

--
till och börja med - vad mäter du med för utrustning
och antenner???

/TE
Reply to
Torbjörn Ekström

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.