RS485 på fladkabel?

Er der nogen der har lavet/fundet målinger på RS485 over fladkabel? Jeg ER klar over at det bør være på twisted pair - men ved tilpas lave hastigheder/længder burde det ikke være et problem at køre på fladkabel....

Takker, Anders

Reply to
Anders Frederiksen
Loading thread data ...

fladkabel....

Hvad er lave hastigheder? Mange moderne drivere er optimeret til lavere hastigheder, end de 10Mb, som den oprindelige spec. foreskriver. Jeg bruger RS485 i mit hus, med afstande op til 50meter. Det fungerer fint ved 115kb, selv om der flere steder er stubbe på op til 5 meter. De to yderste ender af keblet er termineret med 120Ohm koblet kapacitivt ind, så der ikke går DC i den. Jeg bruger det almindelige flade ledning, der bruges til telefoner, med

4 ledere i. De to til kommunikation, een til stel og een til 24V. Da jeg har en stelforbindelse med rundt, er der styr på commonmode signalerne, og ser jeg på det med et scope er det rimeligt pænt. Jeg bruger den type drivere, der hedder AD483 eller MAX483, altså dem, der ikke har den hurtige stigetid.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

bruger

af

i

med

har

stigetid.

Hej Bo. Du og Anders må undskylde, jeg ved det er OT, men nu bliver jeg helt nysgerrig...Hvad betyder "stubbe på op til 5 meter"? Hvad er en "stub" og hvad hvordan kan den forringe dit signal på ledningen? Hvad vil det sige at du har "kablet er termineret med 120Ohm koblet kapacitivt ind, så der ikke går DC i den"? Hvad vil det sige at en modstand er koblet kapacitivt ind? og hvordan kan en modstand bevirke at der ikke går DC i kablet?

Mvh. Don

Reply to
Don

Hej Don

modstand

går

Undskyldt jeg blander mig, men er stub er normalt et stykke kabel der kun er forbundet i den ene ende og ikke termineret i den anden. Hvis du sætter en kondensator i serie med din termineringsmodstand, ja så er den der rent AC mæssigt, men ikke DC mæssigt.

Mvh Max

Reply to
Max

helt fint, lad os endelig dele skrivearbejdet.

RS485 specifikationen foreskriver eet gennemgående kabel, der er termineret i hver ende. De enkelte enheder sidder direkte på kablet (topologien kaldes en bus).

Hvis man laver en forgrening på kablet (et T om du vil), fordi det sparer kabeltrækkeri, terminerer man ikke denne. Det hedder en stub, og den laver reflektioner af signalet, fordi den ikke KAN termineres rigtigt.

Hvis signalets stige og faldetiderne er lange, sammenlignet med reflektionstiden i stubben, vil den normalt ikke udgøre et problem.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Tilføjelse: de to signal ledere ligger i midten og ved hver enhed er der en afkobling mellem 0 og 24V.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

termineret

kaldes

Ok mange tak. Men vil det sige at trak man et kabel helt over fra det ene system på bussen og til det andet og derfra trak til det næste og derfra trak kabel til det næste osv. så ville man ikke få de reflektioner? Hvad kan der ske hvis signalet på kablernes stige og faldetider er mindre end reflektionstiden i stubben?

Jeg forstod heller ikke helt det med kapacitivt indkoblet modstand.........Vil det sige at en modstand er kapacitivt koblet hvis den er i serie med en kondensator? Men hvad er ideén i at sætte kablet i serie med en modstand og en kondensator? Altså:

___ || -----------|___|--||--------------- ||

Eller er det en modstand i serie med en kondensator til stel som er parrallel med modtager kredsen? Så det bliver et lavpasfilter?

___ -----------|___|----|-------------- | --- --- | | === GND

Mvh. Don

Reply to
Don

Hej Don

En terminering sidder altid mellem to ledere, f.eks. på enden af en coax kabel, Hvis man sætter en modstand der og der er DC på kablet, så vil der jo løbe strøm gennem denne, hvis man så sætter en kondensator i serie med modstanden vil der ikke løbe strøm, men modstanden vil stadigvæk være der rent AC mæssigt.

Mvh Max

Reply to
Max

den

serie

Men derudover er der vist ikke det store at hente ved AC terminering af RS485... Svjv. er der (næsten) ingen bias og signalsvinget meget lille! Ulempen ved AC-terminering at termineringens impedans naturligvis kommer til at afhænge af frekvensen. Desuden bør signalet være levende (transisioner) og symmetrisk (balance i symbolerne - lige mange 1'er og 0'er). Heldigvis er RS485 ret tolerant... Jeg ville dog gerne vide hvor tolerant! Hvis Bo kan køre 50m+ ved 115Kb får jeg nok ikke de store problemer. Men jeg er ikke fan af "nok'er" ;-)

Mvh, Anders

Reply to
Anders Frederiksen

til

Signalsvinget er ikke nødvendigvis lille. 3 til 5Volt er ganske normalt, men modtageren kan se meget små signaler. Med 120 Ohm i hver ende af kablet, ser du ind i 60 Ohm, og så er udgangsspændingen typisk 3V.

For mange år siden var jeg ude for at terminegingen var brændt af, fordi nogen havde haft 12V på de forkerte ben i stikkene. Siden har jeg brugt en DC fri terminering.

Om din linje skal sende noget hele tiden er jo applikations afhængigt. Met net bærer trafik i ca 20% af tiden.

Om der skal være lige mange '0' og '1' kan jeg ikke tage stilling til. Jeg bruger en almindelig UART, og ikke nogen modulation bagefter. Da systemet ikke er AC koblet (f.x. via transformere) gør det ikke nogen forskel.

I princippet fungerer det KUN, hvis du holder dig strengt indenfor spec af RS485 :-))

jeg

Meget afhænger at ydre omstændigheder, som f.x om du har fælles stel for det hele, eller du udbytter at måtte have et commonmode område på -7V til +12V (7V over forsyningsspændingen). Manglende potentialeudligning mellem enhederne er den hyppigste årsag til transmissionsfejl. Typisk ser jeg ESD som et problem her. Ikke at det brænder noget af, men det laver datafejl.

Hvis du lægger kablerne i bakker sammen med 3 fasede systemer til store maskiner etc kan du skaffe yderligere problemer.

Brug af afgreninger kan kun tillades, hvis du vurderer stige/faldetider og længder af stubbe. Til det formål er PSpice fremragende til at skaffe overblik over hvad er sker.

Under alle omstændigheder skal du vel have en dataprotokol, der pakker data og sender dem. Denne protokol BØR indeholde en eller anden form for CRC eller simpel checksum og en timeout til at fange datapakker, der er beskadiget. Alle enheder tæller de fejl de opdager. Masteren indsamler statistik ca en gang i timen.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

(transisioner)

men

ser

OK.

OK. Jeg er dog fan af DC ;-)

Det var som sagt mest teoretisk: For at undgå opladning af kondensatoren i AC termineringen. Men ved lave hastigheder betyder det mindre.

det

Det er noget snavs ikke at trække en "signal-stel" med... Så det gør jeg selvfølgelig :-)

data

Jeg ville også helst have en ACK på. Men det bliver der ikke råd til (~20kr for en 3.3V RS485 tranceiver mod Bo //

Reply to
Anders Frederiksen

Din RC tidskonstant i termineringen behøver ikke være mere end 2-3 gange stigetiden. Når først signalet er faldet til ro er det jo ligemeget med termineringen...

Ak ja, hvis bare alle var fornuftige. Der findes desværre mange systemer, hvor der bare bliver trukket en totråds ringeledning. "det er jo et rent ballanceret signal" siger folk... Klager ikke, jeg har tjent mange penge på at afhjælpe den slags fejl :-))

(~20kr

Jeg ved ikke om du misforstod min beskrivelse. Jeg har ikke noget ekstra signal. Min protokol tager hånd om fejlhåndtering.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

i

Prøv at finde AN-903 fra National, den beskriver forskellige termineringer med både fordele og ulemper.

Reply to
HKJ

Jeg kender godt omtalte notat. Det meste handler RS422. D.v.s. een driver og een receiver i hver sin ende af et kabel

Det eneste, der handler om RS-485 er ca 30 linjer på side 9, som bekræfter at linjen bør termineres med 120 Ohm i hver ende af linjen. Ingen stubbe.

Vil man forstå mere om terminering er det som nævnt tidligere en god ide at bruge en simulator. Her kan man eksperimentere med forskellige typer af terminering.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

termineringer

og

Noten giver stadig et godt overblik om fordele og ulemper ved de forskellige termineringer, men ellers se National AN-1057, som er 10 gode råd om RS485.

bekræfter

120 ohm? Det afhænger da af kablet!

at

Det er jeg enig med dig i, men de forskellige application notes er nu gode sammenfatninger (hvis man kan finde de rigtige noter).

Reply to
HKJ

ja, men hvad er så sådan et kabel med 2 sideløbente tråde?

Twited pair i et netværkskabel plejer at ligge på ca. 104ohm

Reply to
Bjarke Hansen

Naturligvis - jeg skrev bare at jeg kun kunne modtage med mine enheder... Og så skal man godt nok være ferm til protokoldesign for at håndtere fejl fornuftigt ;-)

/Anders

Reply to
Anders Frederiksen

Det afhænger af kabeltypen, men tyndt parsnoet kabel ligger tit omkring

100-120ohm.

Et hurtigt kig i RS kataloget under fladkabler viser værdier fra 57 ohm til

115 ohm, så på et fladkabel vil 120 ohm ikke nødvendigvis være perfekt.

Dem i RS kataloget står til 100 ohm +/- 15%, så termineringen bør være på

100 ohm, ikke 120 ohm.
Reply to
HKJ

Og

Arrghhh, jeg læste ikke opgaven før jeg svarede...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.