Voorschakel trafo

Zie de Conrad website, bestelnr. 510252-89

Deze voorschakeltrafo kan tussen 230V en 115V twee kanten op transformeren. Nu lees ik echter op de behuizing: 230V~ 50Hz en 115V~

60Hz, afhankelijk van welk contact als uitgang wordt gebruikt. Maar wanneer ik er 230V 50Hz invoer, dan kan er toch nooit 60Hz aan de andere kant uitkomen? Een transformator heeft toch alleen een versterkings- of verzwakkingsfactor, waardoor er toch niks gebeurt met de netfrequentie? Of toch wel?

Rick.

Reply to
rick2910
Loading thread data ...

snipped-for-privacy@yahoo.com explained :

Nee, dat kan niet.

Waar zou die 10 Hz moeten blijven resp. vandaan moeten komen.

Je kunt ze voor beide frequenties gebruiken.

Reply to
Martin Borsje

Hij is geschikt voor beide netspanning frequenties, dat is alles.

50 Hz in geeft 50 Hz uit.

Dit betekent wel dat als je van 230 naar 115 V gaat, de apparatuur 50 in plaats van de 60 Hz ziet waar hij op gebouwd is. Je hebt iets minder marge in de voeding op het laden van de elco's, maar dat is nin de praktijk wel genoeg. Alleen meerdere elektromotoren lopen iets trager, en vooral: de stromen worden hoger omdat het ijzerwerk door de lagere frequentie in verzadiging kan gaan (geeft stroompieken op hoogste punt van de sinus). Dit is op te lossen net als een frequentieregelaar het doet: de spanning met met de frequentie meelopen, dus de spanning zou dan eigenlijk (allen voor motoren, niet voor elektronica) moeten zijn: 115 * 50 / 60 = 96 Volt. Maar een goede motor is wel overgedimensioneerd en kan wel wat hebben. In de praktijk werkt het vast wel.

P.

Reply to
P.

Zie

formatting link
bladzij 47 (pdf bladzij 24). Als je de handleiding leest, staat er dat hij geschikt is voor 50 en 60Hz. En dat is logisch voor een dergelijk apparaat dat zowel in Europa als over de Grote Plas moet functioneren. Als je er een 50Hz spanning in stopt, dan komt er een 50Hz spanning uit. Idem voor 60Hz.

Technisch is het een trafo met alleen een primaire zijde waarop een 230V en een 115V aftakking. In de kast zit daarnaast een eenvoudige controle of de nul van de trafo wel met de nul van het lichtnet is verbonden.

Let overigens op bij het gebruik van 60Hz apparatuur op 50Hz (Amerikaans spul op Europees lichtnet). Motoren en trafo's kunnen dan gemakkelijk verbranden terwijl de spanning klopt. Andersom is wat dat betreft geen probleem.

Reply to
Dirk

Wat is hier de reden van?

Rick.

Reply to
rick2910

klopt.

Gebruik van apparatuur die met electromagnetisme werkt en die ontworpen is voor 60Hz dat kan fout gaan op 50Hz. Het is er niet voor gemaakt. De kern kan dan verzadigd raken.

Reply to
Rob

Zonder je een hele cursus electromotoren en trafo's te gaan geven moet je het doen met het volgende.

Electromotoren en trafo's hebben een hoeveelheid weekijzer, bijvoorbeeld het blikpakket van de trafo.

Punt 1. Verklein je bij een trafo het blikpakket bij gelijkblijvend gebruik van de trafo, dan wordt de trafo warmer.

Punt 2. De minimale grootte van het blikpakket is afhankelijk van de frequentie waarvoor de trafo gebruikt wordt. Hoe lager de frequentie, hoe groter het blikpakket moet zijn.

(Terzijde. Daarom zijn (waren?) wisselstroomgeneratoren in vliegtuigen gebouwd voor 400Hz. Dat scheelt een boel blik, dus een boel gewicht, dus een slok brandstof. Het is ook het principe achter een schakelende voeding. Gebruik geen grote, lompe 50Hz trafo, maar maak van de 230V via een gelijkspanning een wisselspanning van bijvoorbeeld 10kHz, en je kunt voor hetzelfde vermogen een heel veel kleinere dus lichtere en goedkopere trafo gebruiken.)

Gevolg. Een trafo voor een 60Hz net heeft een kleiner blikpakket dan een trafo voor een 50Hz net (zie punt 2). Zet je deze trafo op de juiste spanning maar op 50Hz, dan kan de trafo verbranden omdat het blikpakket te klein is (zie punt 1). Andersom, een trafo voor 50Hz op 60Hz gebruiken is geen probleem; het blikpakket is groter dan nodig maar dat maakt verder niet uit.

Voor een electromotor geldt precies hetzelfde.

Reply to
Dirk

klopt.

Als dit over 50 versus 60Hz gaat, bij een lagere frequentie is een grotere kern nodig om te voorkomen dat de trafo in verzadiging gaat en dan zelf stroom gaat trekken inplaats van ze over te dragen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dank voor de uitleg!

Reply to
rick2910

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.