Frequentieteller met Basic

Hallo,

Ik zoek een programma voor een frequentietellertje tot minimum 1MHz en dit te besturen met een basic programma via BASCOM en uit te lezen op een LC-display. Na veel zoeken vind ik enkel PIC voorbeeldjes maar gene die via Basic te besturen zijn. Kan iemand mij helpen aan zo'n broncode?

Met dank

Reply to
Christophe
Loading thread data ...

Ik kan je niet helpen, maar ik vermoed dat BASIC te traag is voor die toepassing. Zal lijkt mij in assembler dus machinetaal moeten.

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.
Zin in een koffie- thee- of borrelpraatje?  Kom naar alt.jawade.nl
http://jawade.nl (Mirror op http://www.geocities.com/kolibrie.geo)
HWBOOT Bootmanager, ClrMBR,  DiskEditors, POP3-lezer, File-browser
Reply to
Jawade

Of door gebruik te maken van de speciale hardware in de PIC (CCP module)

Stef

Reply to
Stef Mientki

Basic op een uC... Tsja, het schijnt te werken. Maar iemand die een beetje serieus met die dingen bezig is, programmeert gewoon assembly of desnoods C. Denk dat je voor dit stukje op die AVR het beste assembly kunt gebruiken. Voor je display routines kun je dan wel basic gebruiken.

Dan nog... De interne counter loopt doorgaans niet harder dan CLK. Om nou met 10 of 20MHz 1MHz te gaan meten... Is uiteraard wel te doen, maar echt nauwkeurig is het op hogere frequenties niet. Procent of 10 moet wel haalbaar zijn, zeker als je eea. kan corrigeren aan de hand van een 'echte' counter of signalen met een bekende frequentie.

Reply to
Marco

Nee, met een PIC kun net zo nauwkeurig meten als je externe oscillator toestaat. Met een 16F628 is 50 MHz gegarandeerd, ik heb wel 75 Mhz gehaald. Je meet mbv de ingebouwde prescaler gedurende een bepaalde tijd (100 ms of zo) het aantal pulsen. Dan weet je ook de frequentie. De prescaler uitlezen kan niet rechtstreeks, vereist externe hardware (b.v. 74 HCT151) als je het netjes wilt doen. 50 Mhz op 10 Hz resolutie is goed te doen, maar dan heb je al een externe oscillator nodig die beter is dan 0,2 ppm ... Maar hoe je dat met Basic kan combineren, geen idee. Je hebt gedurende de meettijd absolute controle over de chip nodig, dus geen interrupts. Ik weet niet of dat kan als er ook nog Basic loopt.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Waarom moet het perse met basic te besturen zijn? Het bekende PIC frequentiemetertje stuurt een LCD display aan via assembly. Waarom zou je het dan in Basic willen doen?

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Je hebt het maar over PICs. Best leuk speelgoed, maar werken die met BASCOM? Als je toch de keus nog hebt, kies dan voor AVR.

Reply to
Marco

Lekker buiten de specs rommelen dus.

Je uC is dus niets meer dan een counter. De CLK haal je ergens anders vandaan. Goed plan op zich, maar ik heb nou niet het idee dat de OP dit bedoelde.

Vandaar mijn opmerking... Als je het serieus wilt doen, doe je het in assembly of desnoods in C.

Reply to
Marco

Die 50 MHz is volkomen binnen de specs, en hij had maar 1 MHz nodig.

Wat bedoelde hij dan, "de frekwentie van 1 periode methode meten" ? Dan zou ik graag willen weten wat de definitie hiervan is, want als dat een enkelvoudig getal oplevert, leven we inderdaad in een dusdanige simpele wereld, dat dit bericht slechts als een nul of een over zal komen ;-)

Stef Mientki

Reply to
Stef Mientki

De OP wou een via BASCOM aan te sturen countertje tot 1MHz. Met Bascom wilde hij een display aansturen. Als dat de reden is voor Bascom is hij beter af met een kant-en-klaar schema met code, wat ook nog eens erg goedkoop is (paar tientjes). Als hij een counterje van buiten af wil laten starten en stoppen met Bascom is het een ander verhaal. B.v. via een seriele link. Kan ook met PICs maar daar moet dan code voor geschreven worden. Het zou helpen als hij zijn gebruiksdoel wat beter aangaf. Overigens garandeerd Microchip (PIC fabrikant) de prescaler input als de hoog- en de laag periode ieder tenminste 10 ns zijn. Dat maakt 50 MHz, ik ben nog niet beneden de 60 MHz tegengekomen (maar heb ook geen tientallen geprobeerd)

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

"Christophe" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@scarlet.biz...

In de Elektuur van 10/98 wordt in het verhaal "Experimenteren met de Atmel-AVR-RISC-processor" een frequentiemeter beschreven met uitlezing op de PC. Maximale freq. 5MHz.

Hans

Reply to
JT van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.