uitkijken voor slimme meter

Er is verwarring in terminologie in deze. De efficiente 'gascentrales' hierboven zijn gasgestookte stoomketels, die een stoomturbine aandrijven. Een kolen gestookte centrale haalt vrijwel hetzelfde rendement. Ze zijn langzaam startend, tenzij ze vooraf al in standby gezet worden als zgn 'spinning reserve'.

Daarnaast zijn er gasturbines, (aka straalmotoren) die direct chemische energie in beweging omzetten. Ze kunnen met aardgas gestookt worden, maar als er jet fuel ingaat heet het nog steeds een gasturbine. Ze hebben (op de grond) een matig rendement, typisch zo'n 30%, tenzij er een stoomcyclus oid achterhangt die de restwarmte gebruikt. Ze kunnen op korte termijn gestart worden, maar leveren dan wel heel erg dure stroom. Een netwerkbeheerder zal er alles aan doen om de inzet ervan zoveel mogelijk te beperken.

Het is sowieso van de gekke dat Nederland vanaf de jaren 60 een 'het aardgas moet zo snel mogelijk op' beleid gevoerd heeft.

'Wil'? zeg maar gerust 'moet'. Er zal in de nabije toekomst nog veel meer netwerk nodig zijn. Er zou een Europees hoog-vermogen koppelnetwerk moeten komen, liefst HVDC, maar het probleem is waar de miljarden die dat kost vandaan moeten komen.

De verbruikers moeten het uiteraard uiteindelijk gaan betalen, maar de moeilijke vraag is welke verbruiker hoeveel,

Jan

Reply to
J. J. Lodder
Loading thread data ...

De andere uitzondering is de gasturbine op grote hoogte, in een 747 bijvoorbeeld, die ook boven de 50% uitkomt,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ojee weet je hier ook al wat van Jan? Kennelijk toch niet... maar je post er wel over. Jammer.

Misschien had je je er beter even in kunnen verdiepen. Die centrales zijn geen "gasgestookte stoomketels" maar meertraps systemen die beginnen met een gasturbine, dan een stoom generator en meerdere stoomturbines.

Het gasturbine gedeelte reageert snel en en stoomturbine gedeelte langzamer.

Reply to
Rob

Ja, dat stond in mijn volgende alinea, die je valselijk wegknipte om een puntje te kunnen maken,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Jij bedenkt zelf een centrale met een probleem en een oplossing voor dat probleem, maar je gaat er aan voorbij dat die oplossing altijd wordt aangebracht en daarom dat hele probleem er niet is.

En de volgende trap, na de 2 stoomturbines nog weer meer doen met de restwarmte, daar was je nog niet op gekomen.

Daarom kun je beter naar de werkelijkheid kijken dan alleen maar vanuit jouw eigen theorie denken.

Reply to
Rob

Als je niet weet waar je het over hebt begrijp je al gauw dingen verkeerd.

Om de restwarmte te gebruiken heb je niet meer trappen stoomturbine nodig, maar juist minder. Men gebruikt daar een zgn aftap turbines voor, waarbij de stoom op voldoende hoge terperatuur voor het eind van de turbinegang afgenomen wordt. (Engels: extraction turbine)

Gebruik van restwarmte, voor stadsverwarming bijvoorbeeld is dus altijd een compromis. Om er bruikbare warmte uit te krijgen moet je opwekbare electriciteit offeren.

Omgekeerd, als je alle electriciteit opwekt die eruit kan komen hou je geen restwarmte over waar je nog wat mee kan doen. (behalve een krokodillenfarm naast de centrale)

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Piet Beertema schreef op 24-2-2015 om 22:24:

En dat gaat zeker komen. Ik wacht al even op accijns op de stroom voor electrische auto's. De rijksoverheid zal dat geld niet kunnen missen.

Reply to
Henk B Pippel

Het zal duurder worden dan benzine. Maar dan moeten we wat wachten tot we niet meer terug kunnen.

--
____________________________________________ 
                             Bye, BugHunter.
Reply to
BugHunter

En hoe precies wil je "stroom voor elektrische auto's" onderscheiden van "stroom voor magnetrons", "stroom voor afwasmachines", enz.? En hoe precies zou je die "stroom voor elektrische auto's" willen meten? Een meter in de auto zou kunnen, maar die meet dan ook de laadstroom die je met je eigen zonnepanelen opwekt.

-p

Reply to
Piet Beertema

Doordat het veel meer is, wellicht?

De wetgever kan altijd een verplichting opleggen om iets te meten ten bate van belastingheffing. Je zegt toch ook niet "hoe kunnen ze die dieselolie waar auto's op rijden ooit onderscheiden van de huisbrandolie waar mensen hun huis mee verwarmen"?

Als dat wettelijk geregeld is dan wordt het gewoon gemeten en ben je strafbaar als je iets doet om dat te omzeilen.

Of het ook moet gelden voor zelf opgewekte stroom is een politieke beslissing. Dat gaat er om ofdat men in de eerste plaats de mobiliteit en het weggebruik wil belasten of de afgenomen energie. Dit is dezelfde discussie als of er energiebelasting moet worden geheven op zelf opgewekte stroom.

Als het niet lukt om dit bij de stroom te regelen dan komt wellicht gewoon de tolheffing/rekeningrijden weer op de rol te staan, of komt er een verplichting om een ten bate van belastingheffing geijkte en beveiligde kilometerstand in zo'n auto te hebben waarna je deze moet opgeven aan de belastingdienst.

De belasting moet wel blijven binnenkomen, anders gaan we dezelfde kant op als Griekenland.

Reply to
Rob

Nooit van 'rode diesel' gehoord kennelijk,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Nooit van de boete gehoord die je krijgt als je gepakt wordt met rode diesel in de tank van je auto (beter: "niet-boot") kennelijk.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul
  • Rob:

Subtiel probleem is wel de bewijslast. Of een auto illegaal op rode diesel danwel stookolie rijdt is vrij eenvoudig na te gaan, maar of een accu is opgeladen met "huishoudstroom" danwel "mobiliteitsstroom" valt aan de accu zelf niet meer te zien.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Rode diesel bestaat niet meer

--
Poecilia
Reply to
Poecilia

-- Mvg, Carpe Diem "De dingen moeten zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden, maar niet eenvoudiger (Albert Einstein)."

Reply to
Carpe Diem

Onzinnig en dus onbruikbaar criterium. Huishoudens die met een wasdroger, vaatwasser, en elektrische kookplaat werken gebruiken ook veel stroom. Mensen met een elektrische auto zouden die wel eens heel vaak elders - bijv. op het werk - kunnen opladen.

Diesel kun je rood kleuren, met stroom wordt dat uiterst lastig, zoals met "groene" stroom al is aangetoond.

Kilometerstanden en stroomverbruik hebben weinig met elkaar te maken.

-p

Reply to
Piet Beertema

Het is aan de wetgever om te bepalen hoe de belasting moet worden opgelegd en wat er gebeurt met mensen die deze ontduiken.

Je kunt ook sigaretten verkopen zonder belasting en dat soort dingen, maar je bent gewoon in overtreding en a. willen veel mensen dat helemaal niet en b. kun je er behoorlijke boetes voor krijgen.

Als het lastig is om de belasting te heffen op stroom dan hef je hem gewoon op de kilometers of het bezit van de auto.

Reply to
Rob

Speciale verzegelde stekker en contactdoos. En software erin die "praat" met je autoaccu. Net als bij een telefoonaccu. Niet moeilijk toch. Volgens mij is die al ontwikkeld.

Reply to
Bozweb

Die contactdoos zit hoe dan ook *achter* je meter aangesloten. Maar hoe "slim" dat ding ook is, het ziet het toch echt niet als die stroom door je zonnepanelen wordt geleverd.

-p

Reply to
Piet Beertema

Het is maar de vraag of dat wel relevant is.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.