Re: Tip: Schotel richten als je alleen bent.

>

> >Tip: Schotel richten als je alleen bent. > > > > Bij het richten van de schotel de viderecorder op opnemen zetten. > > Nu worden de signalen doorgegeven via de tv-kabel. > > Plaats een tv, die verbonden is aan de tv-kabel die aan de videorecorder > >vast zit, zo dicht mogelijk bij de schotel. > > Richt nu de schotel op de gewenste sateliet terwijl je naar de tv kijkt. > > > >**************************************************************** > > > > Ik heb het ook op deze manier gedaan en het is minuten werk.

Leuke tip!

> > Bert RvB. > > > >
formatting link
> > > > > > > > > Tja da's inderdaad veel makkelijker als een acoustisch satfindertje ff > tussen de kabel hangen.....

Bovenstaande tip kan ook draadloos: zet een gewone antenne versterker aan de coax/RF (UHF) uitgang van de videorecorder, en sluit hier weer een camping antennetje (zonder ingebouwde versterker) op aan of een sprietje. En je kan vervolgens het signaal op een (portable, accu) TV met spriet of een camping antennetje opzoeken en ontvangen in en rondom het huis. (Je bent dan een 'TV-piraatje'. ;-))

Overigens bestaan er ook satelliet ontvangers die een 'ouderwetse' coax/RF uitgang hebben en moduleren op een UHF kanaal naar keuze.

> > Afijn, ik heb zelfs mensen met een spectrum analyser van E50.000

In cadeauverpakking? ;-)

op > een nat glad schuin pannendak zien balanceren.

Met een rode mijter op? ;-)

m1z

Reply to
m1z
Loading thread data ...

Zijn er nog ondragelijk ingewikkeldere manieren om een schotel te richten? Ik heb nog geen oplossing gezien gebaseerd op een groot aantal strategisch opgestelde spiegels om de TV in de huiskamer te zien? Optische waarneming van de satelliet zelf?

Kom op - het moet moeilijker kunnen! Theodolieten - boldriehoekmetingen - Telepatisch - telekinetisch..etc.

(Rene - die zich rot zou schamen als die een camping schoteltje op prikvoet niet in 30 seconden op Astra zou hebben staan..)

Reply to
René

Ik vroeg me af hoe die persoon het doet als ie niet alleen is.

Reply to
opapiloot

Op precies dezelfde manier!

Bert RvB.

Reply to
Bert ( A W RvB )

Ja, schoteltje Astra draaien doe ik ook zo, van je hup 1 ,2, 3! Gewoon blind, op gevoel, instinct en geur. En ik remix dan Astra ook vaak even ritmisch met Hotbird ;-)

Dish Jockey M1z

Reply to
m1z

"René" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ja dat kan -') Op een onbewolkte dag om ongeveer 13.15 uur richt je de schotel op de meest warmte en lichtgevende gevende satelliet die er is (de Zon) en zie de Astra1 gelijk in beeld.

Joep

--
Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Joepie

Van wat is de zon een satelliet? Daar ben ik wel even benieuwd naar... :-)

Niet van de aarde, want de aarde is juist een satelliet van onze zon. En de natuurlijke satelliet van de aarde is de maan uiteraard. (vandaar het bijna vergeten Nederlandse synoniem voor satelliet: 'kunstmaan' )

Wel een goeie tip op zich, dit vertel ik ook altijd aan beginners. En vergeet dan niet bij een (offset) schotel deze bijna vertikaal te houden.

M1z

Reply to
m1z

"m1z" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@is.invalid...

Je hebt gelijk! maar bedoeling was om het "optisch" even te verbeelden en btw het is goed dat 'kunstmaan' vervangen is door 'satelliet' (ik herinner me een lang geleden discussie niet hier! -je hebt toch ook geen halve kunstmaan-.... )

Dat is de elevatiehoek (als ik het goed heb?) Bij gebruiksaanwijzing van 'bolkompas' staan heel veel tips en gegevens, zoveel zelfs dat de satfinder de prullariabak in kan.

Joep

--
Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Joepie

Hoezo? De 'halve maan' is toch ook niet echt door de helft? Dat gezegde gaat slechts over de 'footprint' van de zon! ;-P

m1z

Reply to
m1z

"m1z" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@is.invalid...

news: snipped-for-privacy@is.invalid...

Ja...discussie eindigde toentertijd met: gelukkig maar! want anders hadden we een kwart maan....

Joep

--
Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Joepie

Geef er wel even de datum bij. Als je dat vandaag doet weet ik zeker dat je niets gaat ontvangen. Hooguit wat zonneruis ;-)

Oja, die datum/tijd is natuurlijk ook weer afhankelijk van je plaats op de aardkloot.

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
http://sharon.esrac.ele.tue.nl/verkopen/
Reply to
Joop van der Velden

Mijn truuk: gebruik een ontvanger die al geprogrammeerd is met kanalen en zet m op een kanaal. Sluit de TV aan en zet het volume hard. Dan hoor je wanneer je beeld hebt.. als je nu heen en weer draait en m ongeveer in het 'midden' zet van de hoek waar je ontvangst hebt zit je goed. Als je tv te ver weg staat, gebruik dan gewoon van die goedkope PMR porto's met VOX ;o) werkt geweldig!

PH7Wim

Reply to
HSmade

Ook een goeie tip!

M1z

Reply to
m1z

Voor Astra 19.2 is de tijd nu ongeveer 11:23 uur. Utrecht,Nederland. Scheelt maar bijna 2 uur, foutje bedankt. Om 13:15 uur richt je schotel op 5 West Altlantic Bird.

Reply to
Peter

Toch allemaal onhandig , zeker als je bedenkt dat een minimale verdraaing al heel veel (soms) teveel effect heeft en de reactie van de ontvanger een vertraging heeft. Gewoon een inline signaalmetertje kopen, en als je nog een paar Eur over hebt een motor.... Voordeel hiervan is dat je op alle sat's kan tunen en je veel meer FTA en radiostations kan ontvangen. Je ontvanger zet na een keer afstellen je schotel feilloos in positie. Bij een in beginsel goed uitgerichte schotel kan je zelfs de beschikbare tabellen gebruiken om af te stemmen op je favoriete kanalen en sattelieten....

"HSmade" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@m7g2000cwm.googlegroups.com...

Reply to
Arie Bombarie

Jaja, een draaibare schotel als je gemakkelijk wilt richten...

Je zegt het zelf al, een minimale verdraaiing kan al veel effect hebben. En dat is niet alleen links-rechts maar ook op en neer. Het goed afstellen van een draaibare schotel, zeker een grote met een kleine openingshoek en grote draaiing, is véél precieser werk dan een kleine vaste schotel. Het resultaat is natuurlijk wel die paar Euro's en uurtjes werk meer dan waard.

Zelf gebruik ik een goedkope AV zender van de Gamma om een TV'tje vanaf de schotel zichtbaar neer te zetten, met die AV zender kun je dan ook de afstandsbediening gebruiken en de signaalsterktemeter van de satelliettuner op die TV bekijken.

Reply to
Dirk T. Verbeek

Meten is weten, en daarom is een goedkoop signaal metertje een absolute must. Een onder goede omstandigheden op zijn Jan Boerenfluitjes "uitgerichte" schotel kan onder mindere omstandigheden wel eens totaal ernaast blijken te zijn. Een motor is een absolute must als je ook eens meer dan de Astra en Hotbird wil verkennen.

Jouw methode is een redelijk alternatief als je het niet al te nauw neemt, en je verhaal over een motor. Ach, je hebt duidelijk nog nooit met een goede motor gewerkt. Die loopt niet alleen met twee snelheden (zeer langzaam voor fine tuning) alsook zeer snel voor snel positioneren bij satwissels..

"Dirk T. Verbeek" schreef >> Toch allemaal onhandig , zeker als je bedenkt dat een

Reply to
Arie Bombarie

Schotel beplakken met ene paar spiegeltjes en wachten tot de zon achter de gewenste satelliet staat. En dan richten dat de lichtvlekjes op de LNB vallen :)

Thomas

Reply to
Zak

Daar zit het probleem bij het uitrichten helemaal niet in. De moeilijkheid bij een draaibare schotel richten is de juiste cirkel in te stellen en dat heeft helemaal NIKS met de bediening van de motor te maken. Mijn 1,5 meter prime focus gaat H-H en het instellen om ook de zwakste signalen op elke willekeurige positie op die cirkel goed te ontvangen was een hoop werk. De grootste die ik ooit ingesteld heb was zo'n 10 jaar geleden eentje van 32ft. (10 meter). Gelukkig was het vlak bij de evenaar waardoor de balans gelijk wat beter is. Nog meer gelukkig was dat de schotel in alle richtingen gemotoriseerd was. En de Astra kwam binnen :)

Reply to
Dirk T. Verbeek

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.