[rant] Domme 'slimme' elektronica ...

Net gekocht: keukenweegschaal Inventum 10WS12, gewicht 0-3 kilo, aanduiding per gram, doorweegfunctie. Nodig voor: postpakketten(*) en onder meer materiaaloverzichten van producten. Klacht: het kreng maakt onverwachte fouten, kennelijk door ingebouwde 'intelligente' elektronica, in het bijzonder bij het toevoegen van telkens een klein gewicht.

Zo telde ik 40 boutjes uit, die ik met enkele stuks tegelijk in het bakje op de weegschaal mikte. Eindstand: 0 gram!? Bakje leeggegooid, alles ineens erin gegooid: 29 gram. OK, nu eerst de helft erin (inderdaad 14 gram), en de andere helft er in losse stuks bij. Een tijdje geen verandering, daarna ineens een sprong naar 18 gram, en sprongsgewijs naar de eindstand van 21 gram. Niet goed. OK, nu met 4 boutjes (3 gram) tegelijk vanaf nul: het display toont heel even het correcte gewicht (3 gram), maar springt dan weer op 0. Uiteindelijk blijkt dat het pas gegarandeerd goed gaat bij sprongen vanaf circa 10 gram -- alle toevoegingen onder die grens kunnen leiden tot een verkeerd eindgewicht.

Wat is dit voor malligheid? Kan iemand uitleggen waarom dit gebeurt? En hebben alle goedkopere (tot 30 euro) keukenweegschalen dit? Want zelfs voor keukengebruik zou ik dit niet bijzonder op prijs stellen -- het maakt voor een pannetje saus nogal uit of je het aanmaakt met 10 gram maizena of 30 gram ...

*: Nog een ergernis: vrijwel al mijn uitgaande pakketjes wegen iets tussen 100 en 500 gram. Binnen NL kost dit me altijd dik zes euro -- omdat ze voor het gemak alles tussen 0 en 10 kilo onder hetzelfde tarief gooien. Naar het buitenland is het aanmerkelijk goedkoper: iets meer dan vier euro tot 500 gram. Met andere worden: het is aanmerkelijk goedkoper om een lijntrafo naar Madrid te sturen dan naar Almelo :-( Weet iemand wellicht een truukje om pakketten NL->NL zogenaamd via het buitenland te laten reizen?

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker
Loading thread data ...

Waarschijnlijk is het inderdaad een 'feature', die automatische nulstelling. Als je hem niet kan uitzetten is de enige denkbare workaround om eerst een bekend gewicht (bijv. 1kg) in de bak te leggen, (*) eventueel te tarreren (als dat kan) en dan wel of niet vergeten die extra er weer vanaf te trekken.

(*) In het geval dat ie wel een tarra-knop heeft denk ik niet dat ie zo dom is om na het tarreren weer te gaan nulstellen.

HTH, AvK

Reply to
moi

Wat ik vergeten was te zeggen: het is inderdaad erg. Ik kan me ook doodergeren aan dit soort non-features.

Zo had ik vroeger een TV (Grundig, nota bene), die de muting terugzette als je van kanaal wisselde. Dat is heel lullig als je zit te telefoneren en tegelijkertijd met de AB speelt.

CD-spelers hebben te neiging om te gaan spelen zodra je het deurtje dichtdoet. Dat is *meestal* dan wel weer handig.

AvK

Reply to
moi

Richard Rasker microgolfde op 5/05/2008, zo rond 17:17:17, dit culiterair griezelverhaal:

Versturen naar een onbestaand adres in het buitenland en als retouradres het adres van de echte bestemmeling?

--
mvg, Valère
Een huisars weet van veel dingen een beetje.Een specialist weet van een 
beetje, heel veel. Ik ben een super-genie: ik weet van niks, alles.
Reply to
Murkha

formatting link

--
Logic clearly dictates that the needs of the many 
outweigh the needs of the few
Reply to
B!

B! microgolfde op 5/05/2008, zo rond 19:06:59, dit culiterair griezelverhaal:

Bedankt, maar het gebeurt echt zelden da'k woorden gebruik zonder te weten wat ze inhouden. Allez, dat denk ik toch...

--
mvg, Valère
Snel beloofd is vlug vergeten.
Reply to
Murkha

Waarom dit gebeurt weet ik helaas niet, maar de keukenweegschaal die ik een aantal jaar terug heb gekocht (voor minder dan ?20,-) heeft (gelukkig) geen last van dit verschijnsel.

Ik vermoed dat het met jouw weegschaal iets met de gebruikte meetmethode te maken heeft, bijvoorbeeld eentje die alleen delta's oplevert, gecombineerd met een 'slim' ruisonderdrukkingsalgoritme.

Reply to
Dombo

Bestemmeling is een logisch opgebouwd woord dat verder aan alle eisen voldoet (en ook in de vandale staat), behalve dan dat de VRT het afkeurt (omdat het in Vlaanderen veel gebruikt wordt en de VRT graag hypercorrigeert?). Ik zie geen reden om het niet te gebruiken.

Overigens zijn de taaladviezen van de VRT behalve dat ook specifiek afgestemd op omroepers; ik kan me voorstellen dat een dergelijk woord minder vlot uitspreekt en sneller verkeerd verstaan wordt dan de gegeven alternatieven. Dat betekent nogmaals echter niet dat zo'n woord taboe zou zijn of slecht Nederlands.

Wat de rant betreft, mijn huisgenote heeft een Philips keukenweegschaal, daar heb ik dat soort onzin nog nooit mee gehad.. Ik denk dat het me wel opgevallen zou zijn anders.

Wat de mute betreft.. Er zijn meer televisies die dat doen, en ik vind het ook niet zo handig.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

...

Wegen met delta's is natuurlijk complete kolder, want dat zou betekenen dat de meting (mede) afhangt van de snelheid waarmee gewicht wordt toegevoegd. Maar toch is dit inderdaad wat ik zie gebeuren -- als ik een flesje met een halve liter water uitschenk, kan ik bijna ieder gewicht krijgen tussen 0 en ca. 500 gram, afhankelijk van hoe rustig ik schenk :-((

Ongelooflijk hoe men zoiets basaals en simpels als een weging zo ontzettend dom kan verprutsen. Naja, terug naar de winkel dan maar weer met dit prul.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Allez?

--
Logic clearly dictates that the needs of the many 
outweigh the needs of the few
Reply to
B!

B! microgolfde op 5/05/2008, zo rond 20:38:46, dit culiterair griezelverhaal:

Ja, Frans voor ga weg.

--
mvg, Valère
Al het goede komt uit de tap
Reply to
Murkha

Hoi,

Ik heb zelf jaren industriele wegers (en doseringen) ontwikkeld.

Je hebt blijkbaar een auto-zero (of auto-tarra). Die wordt gebruikt om bijvoorbeeld vervuiling van je weegschaal weg te rekenen. Onzin natuurlijk bij een keukenweegschaal. Bij een beetje weegschaal is dat wel uit te zetten. Het voorstel van een ander van een bepaald voorgewicht erin leggen is zo gek nog niet. Als zo'n goedkoop schaaltje leeg is kan hij best wat onnauwkeuriger zijn. Ik verwacht een iets beter gedrag bij een beetje belasting, maar niet teveel.

Verder kun je wel vergeten 10 gram nauwkeurig af te wegen. Zeker rond het nulpunt.

Dat van die pakketten wist ik niet. Gelukkig woon ik vlak bij de grens. Kan ik even in België gaan posten als iets naar Nederland moet. Voor 6 euro kun je onderhand UPS laten rijden, die jalen het ook nog eens bij je thuis op.

Pieter

Reply to
Pieter

13 jaar geleden heb ik op een plek gewerkt waar o.a. een sensor ontwikkeld werd die verplaatsingen tot op de nanometer nauwkeurig kon detecteren. Deze sensor kon echter geen absolute afstand bepalen. Ik was niet direct bij dat project betrokken, maar van de mensen die ik toen gesproken heb, heb ik begrepen dat een ander potentieel toepassingsgebied voor het gebruikte meetprincipe een sensor voor goedkope weegschalen zou kunnen zijn. Hoe het één en ander zich sindsdien verder ontwikkeld heeft weet ik niet, maar toen ik jou verhaal las moest ik er aan denken.
Reply to
Dombo

"Richard Rasker" schreef in bericht news:fvn8du$mij$ snipped-for-privacy@saturn.z4.net...

Tijdje terug 2 identieke pakketjes verzonden. Eentje naar Breda, de ander naar een dorp op Sicilië. Breda ging voor 6.20, de Italiaan voor ik meen

4.50 (Vliegtuig en stukkie boot inbegrepen).
Reply to
Marantz

Nieuwsgierig geworden heb ik dit even met mijn keukenweegschaal (ook een Inventum, maar dan de WS86) uitgeprobeerd, maar daar doet zich het geschetste probleem absoluut niet voor: toevoegen en weghalen gaat per gram perfect. Ik vermoed dus dat je tegen een maandagmorgenexemplaar bent aangelopen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Hoeft geen elektronica probleem te zijn, het kan ook een mechanische oorzaak hebben, bv het weeg plateau raakt ergens aan het statief.

--
inox
Reply to
inox

Nee, dat lijkt me uitgesloten. Ik kan desnoods drie kilo op het ding plaatsen en toch een uitlezing van nul krijgen, domweg door het maar langzaam genoeg te doen. Dat is echt geen mechanisch foutje, maar een knol van een denkfout in het ontwerp.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Zou het geen exemplarische fout kunnen zijn?

Reply to
vraagje

Zou het geen exemplarische fout kunnen zijn?

Reply to
vraagje

[knip]

Auto-zero is prima direct na inschakelen. Maar daarna moet het ding gewoon wegen, en niet gaan zitten knoeien met 'dit is zo'n kleine/langzame toevoeging, dit telt niet', ofzo. Ik kan overigens ook geen enkel meetprincipe verzinnen (capacitief of met rekstrookjes o.i.) waarbij dit soort auto-zero-effect 'van nature' optreedt.

Inderdaad is 'ie wat betrouwbaarder bij het gebruik van voorgewicht (600g). Maar dan nog kan ik 'm gemakkelijk voor 50 gram foppen op totaal 100 gram te wegen massa. Kortom: het is een onding.

Ik zal eens gaan informeren naar alternatieven voor de pakketpost. Het gaat me niet eens zozeer om het geld, maar om het volslagen idiote principe dat het kennelijk goedkoper is om spullen een paar duizend kilometer te vervoeren dan enkele tientallen of honderden kilometers.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.