TV veroorzaakt aanspreken aardlekbeveiliging

Hallo iedereen. Omdat mijn dochter ging verhuizen heb ik haar TV overgenomen die het altijd goed gedaan heeft. Het toestel is een Philips type 25PT4501/20, de 0 zou ook een O kunnen zijn. Leeftijd aan de stickers te zien: DM25-6-1985/DM27-8-1987. Ik heb hem bij mij in huis aangesloten en toen ik hem voor de eerste keer aanzette ging in het hele huis het licht uit omdat in de meterkast de aardlekbeveiliging aansprak. Dat de alarminstallatie ook een storingsmelding aan de meldkamer doorgaf is een bijkomstigheid. Waar mijn dochter gewoond heeft was geen aardlekbeveiliging, dus als het probleem al langer bestond kan ze het (gelukkig) niet gemerkt hebben. Wat ik vreemd vind is dat het netsnoer een standaard 2-polige steker heeft en dat ik in de woonkamer geen wcd's met randaarde heb. Als ik met een universeelmeter de weerstand meet tussen de stekerpennen van het netsnoer en de antennesteker is deze zo goed als oneindig. Heeft iemand een idee over mogelijke oorzaken en liefst ook tips om het probleem te verhelpen? Alvast dank, JanZev

Reply to
JanZev
Loading thread data ...

Doorslag in de scheidings condensatoren in de antenne ingang, bij toestellen met 240 V aan chassis. Doorslag hoeft in de losse tv niet aantoonbaar te zijn met een ohmmeter, wel met zo'n ouderwetse megger met 500 volt testspanning. Bij gescheiden voeding: Een doorslag in de voedingstrafo. Probeer de stekker eens in beide mogelijke standen, om te zien of het inderdaad een lek tussen 240V -> antenne ground. In 1 stand geen aardlek???? Als ie meer dan zes jaar oud is, wegdoen. Anders reparatiebedrijfje overwegen.

Reply to
Sjouke Burry

Dat is niet (gelukkig) maar (helaas).

Reply to
Rob

"JanZev" schreef in bericht news:498111d7$0$3554$ snipped-for-privacy@dreader25.news.xs4all.nl... .

man koop toch een nieuwe tv, in plaats van jezelf en anderen deze ellende aan te doen met oude rotzooi.

Reply to
Blackbird

Het is een toestel uit eind jaren 90, een MD1.1 chassis. Hoe ze op

1985-1987 komen zou ik niet weten

Philips ej :P(sorry kan het ff niet laten) maar serieus, dit waren toch best wel goede toestellen, de MD1 met een goed beeld.

Reply to
radioamazing

Het is een toestel uit eind jaren 90, een MD1.1 chassis. Hoe ze op

1985-1987 komen zou ik niet weten

Philips ej :P(sorry kan het ff niet laten) maar serieus, dit waren toch best wel goede toestellen, de MD1 met een goed beeld.

Reply to
bert.heeren

Of het een probleem via antenne-aarding/massa is kun jer eenvoudig testen door even de antannekabel eruit te trekken en testen. Wel eerst je alarm uitzetten.

Verder heb ik ook wel eens meegemaakt dat een korte inschakelpiek de zekeringen heel houdt, maar de aardlek eruit laat gaan.

P.

Reply to
P.

Weetje wat de naam van deze groep is? Het vervangen van de scheidings condensatoren kan het probleem oplossen. Of ben je zo een hersenloze verkoper in een dozenschuif winkel?

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Dat is niet de leeftijd. Jouw toestel dateert van ongeveer 1995.

De TV wordt geaard via de kabelaansluiting. Normaalgesproken zou ik bij toestellen van de tweede helft van de jaren '90 als eerste de netschakelaar verdenken (bepaalde schakelaars, wit, vaak met datumopdruk en een gestyleerd S logo van de fabrikant Stelvio, vertonen vaak intern overslag). Echter zou je dan verwachten dat de zekering springt en niet de aardlek. Je zou voor de zekerheid toch eens kunnen kijken wat voor netschakelaar erin zit.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Daar is hier geen sprake van. De veiligheidscondensatoren zitten in dit geval in de voeding tussen primair en secundair. Daar zou inderdaad het probleem kunnen zitten, met bijvoorbeeld als oorzaak een vroegere blikseminslag of spanningspiek. Nameten inderdaad met een Megger of dergelijk toestel.

Onzin. Juist de toestellen van jonger dan 6 jaar zijn vaker slecht. Van Grundig is er sinds 2003 bijvoorbeeld nooit meer een goede TV verschenen en ook andere merken kochten goedkoop in of bezuinigden op eigen productie. Tussen 5 en 15 jaar oud vind je echter uitstekende toestellen die het nog wel een paar jaar zullen uithouden. Deze TV is ongeveer 13 jaar oud, heeft een degelijk type beeldbuis (EAK) en kan technisch nog zeker een paar jaar mee.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

nl.hobby.afzeiken toepassen op een van de betere Philips chassis (MD1.1E in dit geval) valt volgens mij niet echt onder de noemer nl.hobby.elektronica.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik wel, dat zijn normbladen waar hij aan voldoet. Ik meen Duitse roentgenstralingsnormen. Bouwjaar zal rond 1995 liggen.

Klopt, er zit een EAK-buis in. Scherper dan de Thomson en Tesla buizen en betrouwbaarder dan de ESF-buizen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

In dat geval is de netschakelaar toch weer verdacht. Behalve de netschakelaar en de veiligheidscondensatoren in de voeding kan het eigenlijk niet zoveel zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ja, als die slecht contact maakt kun je hoge pieken krijgen ivm opladen/ompolen van de veiligheidscondensatoren (als die tenminste achter de schakelaar zitten).

Ik maak hier in de zomer ook regelmatig mee dat bij onweer onze aardlekschakelaar uitspringt.

P.

Reply to
P.

Toch niet tegeloven, al die bagger uit oostbloklanden. Wat ik m nou afvraag:

Hoe kun je als onwetende consument in de winkel nou een goede keuze maken? Dat wil zeggen niet alleen een goed beeld, maar ook een tv die langer dan de 2-jaars garantieperiode meegaat?

P.

Reply to
P.

"JanZev" schreef in bericht news:498111d7$0$3554$ snipped-for-privacy@dreader25.news.xs4all.nl...

Kan inderdaad de netschakelaar zijn, als ik mij niet vergis dan zit er aan de metalen behuizing van die schakelaar een groene draad die naar het chassis gaat, dus die is verbonden met de antenneground. Als die schakelaar uitgefikt is dan kan er inderdaad een lekstroompje ontstaan naar aarde (via de antennekabel) die de aardlekschakelaar aktiveert.

Ben

Reply to
BenDeGek

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Simpel, er wordt gewoon niks goeds meer gemaakt........

Welkom in de wegwerpmaatschappij

Ben

Reply to
BenDeGek

schreef in bericht news:8bd37$498238bc$d4549fe0$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Het kan ook nog zijn dat OP gecombineerde zekeringen/aardlekschakelaars heeft (heb ik zelf, daarom denk ik er aan), dan kun je niet zonder meer zeggen welke funktie van de twee nou aangesproken is.

Rene

Reply to
Rene

Sinds wanneer liggen Turkije (grootste "europese" producent van goedkope consumentenapparatuur) en China (grootste producent van goedkope troep ter wereld) in het Oostblok (dat overigens al 18 jaar niet meer bestaat)??? Juist uit het voormalige Oostblok komen zo nu en dan acceptabele producten en soms nog steeds uitstekende (dat laatste kunnen ze in China ook als ze echt willen, bij Turkije twijfel ik daar nog aan).

Niet. Je kan hooguit gokken dat een hogere prijs een beter toestel geeft. Vaak is dat wel zo, maar dan bedoel ik niet het tientje extra dat je betaalt omdat er een bekend merkje op een stuk afval geplakt is. Ik bedoel prijsverschillen van tientallen of honderden procenten. Die maken ook verschil in de beeldkwaliteit: een IPC-paneel in een LCD-TV is nou eenmaal duurder dan een TN-paneel.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Da's wel een heel pessimistische blik maar ik moet toegeven (zie mijn andere bericht) dat ik me er voor een groot gedeelte bij aansluit.

Toch nog even een beetje aparte observatie ook in verband met mijn andere bericht. Ironisch genoeg ontbrak vroeger in het Oostblok (*) de drang om spullen steeds goedkoper te maken en werd er juist veel aan de kwaliteit gewerkt, er werd minder op het ontwerp bezuinigd. Inventieve en conservatief degelijke constructies werden toegepast. In de ontwerpen van Oost-Duitse televisietoestellen heb je dat eigenlijk altijd wel terug kunnen zien en van de "gerationaliseerde" ontwerpen uit de jaren '80 zullen er nog steeds wel de nodige staan te spelen (voor zover ze niet vervangen zijn door flitsende moderne modellen). Voorbeeld van Oost-Duitse televisiebouw: de monitoren in de Praagse metro die daar bij de aanbouw in de jaren '80 zijn opgehangen en in 2002 nog vrolijk elke dag speelden (natuurlijk zal er wel eens een stuk gaan, maar revisie is makkelijk). Mogelijk zijn er door de overstroming toen van verloren gegaan, maar anders zou het me niet verbazen als ze nu na 25 jaar nog steeds elke dag hun werk doen. Net als de Russische metrostellen en de Tsjechische tramstellen van vergelijkbare leeftijd trouwens, maar die kan je al niet meer onder consumentenelectronica scharen ;-)

Waarom dan, zal je zeggen, is de reputatie van Oost-Europese gebruiksvoorwerpen en consumentenelectronica zo slecht? Dat was toch niet helemaal onterecht? Inderdaad; dezelfde communistische denkwijze die in principe voor de hogere kwaliteit zorgde, was ook de oorzaak van materiaalschaarste en gebrek aan motivatie onder de arbeiders. De kwaliteit varieerde dus zeer sterk, maar als het werkte bleef het ook werken.

Overigens waren veel gebruiksvoorwerpen Oost-Europees zonder dat iemand het besefte. Erres importeerde er bijvoorbeeld wel radio's en voordat ze uit China kwamen waren Oost-Duitsland en Tsjechie zeer populaire productielocaties voor kerstverlichtingen en -decoraties. Ook veel huishoudplastic kwam uit Oost-Europa voordat het uit China kwam. De kwaliteit was vaak goed, schalen en zeven zijn hier nog veel in gebruik.

(*) Je kon binnen het Oostblok toch echt niet alle landen en alle producten op een hoop gooien, maar vanuit ons perspectief doe ik dat nu ook maar.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.