TV coax scheidingstrafo en splitter

Hallo NG,

Na het aansluiten van een PC op de TV heb ik last van een aardlus. Dit moet op te lossen met een scheidingstrafootje en via de FAQ "brom op stereo" heb ik ook gevonden hoe je die moet maken. Alleen kan ik niet vinden welke spoelkerntjes geschikt zijn. In een oude display catalogus vind ik o.a. deze HF ringkernen:

Type Freq Al P Kleur d D H (100 wdn) T25-6 2-50MHz 27uH 8 geel 3.0mm 6.5mm 2.4mm T50-12 20-200MHz 18uH 3 groen 7.7mm 12.7mm 4.8mm

Zijn deze geschikt? Ik neem aan dat ze met slechts 3 windingen ook wel voor TV frequenties geschikt zullen zijn. De tweede is een beetje groot als je het met de voorbeelden vergelijkt. Bij Conrad kan ik niets geschikts vinden.

Na deze trafo moet nog een splitter komen, maar is dit niet met de trafo te combineren? Dus meerdere secundaire windingen (en evt. ook meer primaire i.v.m. twisten). Maar hoe zou je zo'n trafo dan moeten wikkelen? Een normale is gewoon 1:1, maar ik kan me voorstellen dat je bij een splitter bijv. 2x 2:1 of 3:2 zou moeten doen i.v.m. impedantie aanpassingen.

--
Stef            (remove caps and dashes from e-mail address to reply)

Courage is your greatest present need.
Reply to
Stef
Loading thread data ...

"Stef" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@internet.stef.home...

I.p.v. een scheidingstrafo kun je m.i. het probleem ook oplossen door zowel in de ader als de mantel een chip-C'tje van pakweg 1nF op te nemen. Wel zo kort mogelijk monteren om reflecties te voorkomen.

Hans

Reply to
JT van Es

Ja, dat schijnt ook te kunnen. Ik had het zelfs al geprobeerd, maar ik was er niet tevreden over. Ik had een 1nF in de kern en een 10nF in de mantel gebruikt. Beeld gaf echter "spikkels". Montage kan volgens mij nauwelijks korter. Misschien dat ik het verkeerde type condensator gebruik. Ik had nog wat liggen, was beide MKT. En ik had ook nog geen afscherming om het geheel gedaan.

En omdat ik dus toch naar de winkel moet voor geschikte condensatoren, leek het mij handig om direct wat kerntjes mee te nemen voor een trafotje. Maar welke?

Ik maak overigens uit de verhalen ook op dat een trafo meestal de beste oplossing is.

--
Stef            (remove caps and dashes from e-mail address to reply)

When the revolution comes, count your change.
Reply to
Stef

Als ze niet al scheidingstrafo's hebben voor radio/tv (want ze zijn ook gewoon te koop) hebben ze misschien een 75/300 ohm trafo'tje liggen.

De kern daarin kun je best gebruiken voor je isolatietrafo.

Met 2 condensatoren onderdruk je de common-mode storing niet, je onderbreekt alleen het DC pad (ok, niet alleen DC maar ook nog enkele MHz-en meer). Voor een echte isolatie moet je een trafo gebruiken.

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org
 Click to see the full signature
Reply to
Joop van der Velden

Bij conrad zag ik ze wel, maar ik vond ze best prijzig (EUR 20,-) en ik heb er een aantal nodig. En verder vroeg ik mij af of een combinatie splitter/trafo misschien beter zou zijn dan een losse trafo met daar achter een splitter.

Ik heb hier nog wel zo'n oude adapter van 75 ohm coax naar 2 x platte kabel (UHF + VHF). Dat was toch 300 ohm? Maar daarin is het meeste gewoon met printsporen opgelost en zit er 1 vreemd gewikkeld ferriet staafje in (groen gemarkeerd, ca 3x10 mm). Die bedoel je zeker niet?

Grootste "probleem" is overigens DC. Ik heb ca. 2V DC tussen net-aarde en coax-aarde. En die kan nog best wat stroom leveren. Nog niet nagemeten hoeveel, maar het vonkt redelijk. Verder nog een beetje 50Hz rimpel en die geeft wat langzaam schuivende donkerdere balken in een donker beeld (op een licht beeld zie je ze niet), geen brom in geluid.

--
Stef            (remove caps and dashes from e-mail address to reply)

If at first you do succeed, try to hide your astonishment.
Reply to
Stef

"Joop van der Velden" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@amsat.org...

Die C-tjes mogen beslist geen folie-c-tjes zijn. Die zijn HF niet goed genoeg. Met die C-tjes onderdruk je Dc en lagere frequenties zowel common- als differential-mode zolang de reactantie van de C's groter is dan de impedantie van je kabel. HF raak je beslist niet kwijt. Zc =1/(2xPixfxC)

Hans

Reply to
JT van Es

Dat was dus mijn fout, ik had MKT's gebruikt, niet echt HF geschikt. Zal eens een poging wagen met keramische.

--
Stef      (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply)

Hollerith, v.:
 Click to see the full signature
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.