CCFL inverter maken van een adapter

Hallo

Op de site

formatting link
staat hoe er makkelijke en snel een Inverter gemaakt kan worden met alleen 2N3055 transistoren, 330 ohm weerstanden en een spaar-transformator.

Ik wil op deze manier een hele simpele inverter maken voor twee of drie CCFL of EEFL parallel. Dan zou hij van 12V DC naar 300 AC moeten. Naar mijn idee zou een 6 volt adapter hier geschikt voor kunnen wezen ? Een spoel lijkt me nodig voor de opstart spanning ?

Welke transistors en weerstanden zijn hier geschikt voor zijn ? Kan ik ergens meer informatie over vinden ??

Met vriendelijke groet Stef

Reply to
3rd World Arm Lamp
Loading thread data ...

Ik neem aan dat je dit schema bedoelt.

En hier de meer plastische uitvoering.

Het is GEEN spaar transformator. Kijk naar de plaatjes van de transformatoren. Er zijn steeds twee 12 volt wikkelingen al dan niet gekoppeld.

Ja, als je de transformator aanpast.

Bij een gewone TL buis heeft de (smoor)spoel twee functies. Begrenzen van de stroom door de buis, omdat de brandspanning lager is dan 230 v. Opwekken van de ontsteekspanning (hoger dan 230v) samen met de starter.

Hoe het bij ccfl en eefl buizen precies gaat weet ik niet. Ik denk dat de inverter gewoon de benodigde ontsteek spanning levert. De transformator zou ook voor de begrensing kunnen zorgen als er een grotere luchtspleet in zit dan normaal.

Beetje rekenen, beetje experimenteren. Kijk naar het vermogen. Daaruit kan je bij 6v de stroom berekenen die je schakel transistor minimaal moet hebben. Neem voor de eerste experimenten een transistor die 5 tot 10 keer zoveel kan. De basis weerstand moet er voor zorgen dat de transistor behoorlijk in geleiding komt. Dit is afhankelijk van de versterking van de transistor. Reken voor het gemak op 20. Als je berekent dat de collector stroom bv. 1000 ma moet zijn, dan is de weerstand R=U/I. U=12v omdat de wikkelingen ahw. in serie staan en je 2x6 v hebt. I=1000/20=50. Dus R=12/50=0.24 kOhm = 250 Ohm. Dan neem je een waarde die er in de buurt ligt. 220 (eigenlijk te klein) of 270 (te groot).

Beetje googelen. Misschien is dit ook wat.

Kijk naar de aangeraden transistoren. reken er op dat het rendement bedroevend is. 50%

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Dag Stef,

Over de CCFL's en het twee torren invertercircuit.

Om de ionisatie op gang te houden in CCFL's, wordt aanbevolen om een hogere frequentie gebruiken (dus liever geen 50 Hz, maar bijv 30 KHz (of meer)).

Een CCFL converter is meer een stroombron dan een spanningsbron. De CCFL ontsteekt bij een hoge spanning, maar de brandspanning is lager.

De stroombegrenzing wordt meestal door een condensator of spoel gedaan. Als je uitgaat van een inverter met blokspanning output, moet je daar via een condensator geen CCFL opzetten. De stroom door de CCFL zal dan sterke pieken vertonen die de levensduur ernstig bekorten.

Het ontwerp van een transformator welke de juiste spanning opwekt, en de juiste spreidingsinductie heeft om als stroombegrenzer te voldoen, is goed te doen, maar dan moet je zowel van de elektronica als van magnetisme van de hoed en rand weten.

In oudere inverters werd de "royer" oscillator veel gebruikt (google op "royer oscillator CCFL"). Deze wekt een enigszins sinusvormige spanning op, waardoor je wel een condensator als stroombegrenzend element kunt gebruiken. Voor jouw toepassing zou mijn voorkeur uitgaan naar een class E oscillator (twee torren en balanstrafo) met inductieve stroombegrenzing.

Ik heb op mijn website een artikeltje staan over TL buisjes en simpele inverter (met =E9=E9n tor). Je kunt er wellicht ook iets uithalen over CCFL.

formatting link

Gedetailleerde info over CCFL's:

formatting link

met vriendelijke groeten,

Wim PA3DJS

formatting link

Reply to
Wimpie

Hoi

Ja dit soort schakeling bedoel ik.

Met deze trafo kan in een adapters met twee diodes DC gemaakt worden. Ik heb een aantal adapters bekeken en bijna geen een heeft een trafo met aftakking. Ik pak liever een trafo uit een adapter met een ander voltage dan er een aanpassen.

Naar mijn idee als een TL alleen met een hogere spanning.

Dit type trafo's kende ik nog niet, nu wel (google)

Zo die weerstanden berekenen is duidelijk.

De link, dus met alleen R3, Q1, Q2 C4 ,L1 ,T1 kan er ook zoiets gemaakt worden ? De T1 is een normale trafo :) ,

50% is zeker niet best, maar dan kan ik ergens mee starten en verbeteren.

Ik heb gezocht :

formatting link

formatting link
Volgens mij klopt hier het schema niet met de foto hoe de windingen aangesloten zijn. De koelplaat is is erg groot dus het rendement zal hier ook niet best wezen.

:) Stef

Reply to
3rd World Arm Lamp

De dimensionering hangt af van het type buis, de brandspanning kan varieren van 200 tot 1000 V. Is de spanning te laag dan brandt de buis niet, is de spanning te hoog dan slaat de buis door. Je kan ook een DC-DC inverter nemen zoals toegepast als backlite voeding in een laptop Een los, klein printje wat veel op ebay wordt aangeboden. Het voordeel is dat die 2 aansluitingen heeft om de lichtsterkte continue te regelen.

Google

Maurits

Reply to
Maurits

Hallo

formatting link

Pim, ik dacht dat de helft van het schema bedoelde' Dus uit dit gehele schema zou ook een nette sinus moeten komen ?

Als ik dat artikel van Wim lees besef ik dat een nette sinus goed is voor de levensduur van de lamp.

Maar stel, al zou een bloksinus de levensduur halveren ?, is de levensduur ook groot genoeg voor de doelstelling.. De kans dat hij in die periode door breuk defect gaat is groter dan dat de elektrodes de geest geven. En het zou ook kunnen dat er in de toekomst lampen komen die beter bestand zijn tegen blokgolven.

Ik heb ook over de trafo gelezen met het beste rendement, dat zou voor mij doelstelling te ver kunnen liggen. Stel dat ik een gewone trafo gebruik hoeveel rendemant verlies ik dan meer ??

Dit gaat om een serie lampen voor ontwikkelingslanden. Ik zoek een gulden middenweg tussen een eenvoud, energie zuinigheid, levensduur, schokbestendigheid, enz.

Stef

Reply to
3rd World Arm Lamp

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.