Tussenmeter

Hep een tussenmeter, waarmee ik de kWh van zonnecellen wil volgen. Hoe sluit ik hem aan? Er zitten twee keer drie aansluitblokjes op. Daarvan gaan er op het ene blokje twee aansluitngen naar twee dikke koperdraden en een zwarte in de meter; op het andere blokje gaat een zwarte draad de meter in. Ik dacht van zo linkse blokje met dikke draden en enkele zwarte draad: fase ingang fase uitgang tweede blokje met enkel zwarte draad: de 0. Klopt dat?

Reply to
Dirk
Loading thread data ...

Staat er niet een handleiding bij, of een typenummer op waarmee je kunt gaan Googlen?

Meestal zijn die dingen hetzelfde als een gewone kWh-meter. Soms hebben ze ook een puls-aansluiting waar je van buitenaf 24 V of zo op kunt zetten die dan af en toe (bijv. per Wh) wordt gesloten.

Bram

Reply to
Bram Bouwens

Denk van niet. Ik heb ook zo'n ongedocumenteerd (Made in Poland) geval. Daarbij zijn 2 aansluitingen doorverbonden, van 2 andere gaat een draad de meter in. De twee die de meter ingaan heb ik als inkomend resp. uitgaand voor de fase gebruikt, de twee die doorverbonden zijn voor de inkomende resp. uitgaande nul. Werkt precies zoals mij voor ogen zweefde. Natuurlijk had ik de nul-in en nul-uit ook met een kroonsteentje kunnen doorverbinden of de nuldraad helemaal niet door hoeven te knippen, maar zo oogt het professioneler. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Klopt toch met wat ik typte. Bedankt voor de reacties. Die van mij komt uit Tsjechië. Inmiddels vond ik een handgeschreven vodje bij Conrad. En... raden maar ... er zijn dus twee uitvoering van hetzelfde typenummer. Dat schema komt overeen met wat we beiden dachten: De twee dikke draden zijn voor in-uit, de twee zwarte draden moeten op een fase en op een nul draad (hoop ik maar); ze geven de tip om het door te meten met een "Durchgangmesser" (?, want bijna onleesbaar).

Reply to
Dirk

Als je die nul niet had aangesloten op die meter, dan kan die meter ook niet draaien, want er zit een motortje in de meter ;)

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

sluit

op

Ik denk dat ik dezelfde KWH-meter heb. Mijn meter is een drie fasige 220 volt.en gebruik hem meestal twee fasig. Klemmen zijn IN-UIT IN-UIT IN-UIT Sluit u hem verkeerd aan, dan draait hij in tegenovergestelde richting.(aftellen in plaats van optellen)

Reply to
Criticus

"Criticus" schreef in bericht news:O7Syd.8950$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Tis een andere meter, ik heb een 1 fase meter en het zijn niet drie keer twee blokjes, maar twee keer drie blokjes, dus 123 - 456. op 1 en 3 zitten de dikke koperdraden, op 3 tevens een dunnen zwarte. Op 4 en 6 zit een brug en op 6 de tweede dunne zwarte draad. Afhankelijk van de gewenste draairichting denk ik: 1 in 3 uit 4 nul.

Reply to
Dirk

Dan heb je blijkbaar geen idee hoe zo'n meter werkt. Er zit in het geheel geen motortje in. Wel een draaischijf en spoelen waar de stroom doorheen gaat. Daardoor onstaan in de draaischijf wervelstromen, en die zorgen ervoor dat de schijf gaat draaien. De draaisnelheid is afhankelijk van de sterkte van de wervelstromen, dus van de stroom door de spoelen. Er is dus geen enkele reden om ook de nul op de meter aan te sluiten; aansluiten van de fase volstaat.

-p

Reply to
Piet Beertema

En hoe werkt een motor ook al weer? Was het niet spoelen stroom en een magnetische veld ;)

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

Een gewone (electro)motor werkt niet op wervelstromen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Hij heeft het dan ook niet over een gewone electromotor.

Hugo

Reply to
hbz

Ik wel.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Piet Beertema" schreef in bericht

En jij blijkbaar óók niet!

Er zitten inderdaad spoelen in, en wel een stroom én een spanningsspoel.

En om die spanningsspoel aan te sturen is de nul dus wél noodzakelijk.

Vermogen is spanning x stroom.

(voor de puristen: om het niet te ingewikkeld te maken laten we eventuele faseverschuivingen maar buiten beschouwing).

Reply to
Willie

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.