Re: Vraagje aan Opel/Vauxhall Corsa kenners: welke jaargangen hebben elektrische stuurbekrachtiging?

"Jan54" wrote in news:49d7e3c9$0$3118$dbd4d001 @news.wanadoo.nl:

>> "Willem-Jan Markerink" schreef in bericht >>> news:Xns9BE3401223197wjmarkerinka1nl@130.133.1.18... >>>> "Jan54" wrote in >>>> news:49d6459a$0$59339$dbd4b001 @news.wanadoo.nl: >>>> >>>>> "Willem-Jan Markerink" schreef in bericht >>>>> news:Xns9BE2B904ECC05wjmarkerinka1nl@130.133.1.18... >>>>>> Vraagje aan Opel/Vauxhall Corsa kenners: >>>>>> >>>>>> Welke jaargangen hebben elektrische stuurbekrachtiging? >>>>>> >>>>>> En/of enige andere merken/modellen met dat geintje? >>>>>> >>>>>> >>>>>> Lijkt een aardig alternatief te zijn voor >>>>>> aftermarket-stuurbekrachtiging op >>>>>> veel oudere voertuigen, ipv een hydraulische collumn-booster. >>>>>> >>>>>> Alleen de failure-mode is mij nog niet helemaal duidelijk, misschien >>>>>> kan iemand daar ook wat over zeggen? >>>>>> (de failure-mode van hydraulische collumn-boosters laat te wensen >>>>>> over....da's verrekte hard werken....:)) >>>>>> >>>>>> -- >>>>>> Bye, >>>>>> >>>>>> Willem-Jan Markerink >>>>>> >>>>> >>>>> Puur elektrisch of elektrisch/hydraulisch? >>>>> >>>>> Opel i.i.g. Corsa vanaf model B elektrisch, Astra vanaf G >>>>> elektrisch/hydraulisch >>>>> Ciroën C3 elektrisch. >>>> >>>> Enig idee van de (grove) jaargangen? >>>> >>>>> Vraag is beter te stellen in een Opel (Corsa) forum. Die zijn er >>>>> genoeg. >>>>> >>>>> Jan >>>>> >>>>> >>>>> >>>> >>>> Maar dan/daar had ik nooit van die Citroen vernomen....;)) >>>> >>>> -- >>>> Bye, >>>> >>>> Willem-Jan Markerink >>> >>> Corsa B is in 1993 op de markt gekomen maar zover terug heb geen info. >>> Vanaf 1996 zat el. stuurbekrachtiging op de duurde uitvoeringen (GSi, >>> GLS en CDX) >>> Vanaf 1997 ook op de Sport en i.i.g. vanaf 1999 ook op de Strada. Er is >>> helaas zoveel >>> met namen gewisseld dat het lastig is om een overzicht te maken. >>> >>> Corsa C heb geen info van. >>> >>> Corsa D alle uitvoeringen. >>> >>> Het zal niet meevallen om dit over te bouwen in een andere auto. Servo, >>> sensoren en >>> stuurapparaat zitten onder het dashboard op de speciale stuurkolom. >> >> Bij voertuigen met een kale stuurkolom in de kabine is dat geen probleem >> gebleken. >> De eerste succesvolle aftermarket ombouw is reeds gesignaleerd en in vol >> bedrijf.... >> (en mogelijk ligt het aan de oorspronkelijke grote stuur-ratio, maar het >> complete systeem draait op stroef beton moeiteloos superstugge >> terreinbanden rond die je zonder bekrachtiging niet eens meer in beweging >> krijgt) >> >>> En bij uitval heb je hetzelfde probleem als bij een hydraulisch systeem. >> >> Bij aftermarket hydrauliek (Danfoss/Char-Lynn collumn-booster (in-line)) >> is >> het echt zeulen (je voelt de pomp-tanden langs elkaar gaan), dus slechter >> zal het waarschijnlijk nooit zijn....:)) >> >>> Voor een aantal merken/modellen is dit al te koop vanaf 1500 Euri. >> >> Btw, weet iemand wat de elektrische specificaties van dat Corsa-concept is >> (al was het maar met hoeveel ampere dat ding afgezekerd is?), en eventueel >> ook de hydraulische specificaties van Astra/Citroen?

Oops, foutje, alleen Astra is elektro/hydraulisch, Citroen net als Corsa elektrisch.

Corsa D, 7.5A

Hmm....moet de hydraulische specificaties van Danfoss ook nog eens omrekenen naar vermogen, maar da's bij de Corsa qua elektrisch vermogen wel heel erg mager, 12v x 7.5A = 90 W....een ruitenwissermotor doet al meer....weet je zeker dat dat geen 75A is? (een opgevoerde veel hogere spanning zal het wel niet zijn)

Net even de Danfoss doorgerekend (TAD100, er is ook nog een 60% zwaardere TAD160), die komt op 1,167kW.

Met 90W draai je nog geen deuk in een pakje boter....;))

> >> (mogelijk is zo'n elektro-hydrauliek nog een handig alternatief voor een >> snaar-aangedreven hydrauliekpomp (ook al omdat zo'n pomp aftermarket >> gemonteerd wordt (origineel had'ie zelfs mooi tandwielaangedreven in het >> blok weggewerkt kunnen worden, nu haal je je weer een extra snaar op de >> hals, die ook voor wat anders gebruikt had kunnen worden))) >> >> -- >> Bye, >> >> Willem-Jan Markerink > > Jan > > >
--
Bye,

Willem-Jan Markerink

      The desire to understand
is sometimes far less intelligent than
     the inability to understand


[note: 'a-one' & 'en-el'!]
Reply to
Willem-Jan Markerink
Loading thread data ...

Ik heb zeer nauwkeurige servo besturingen gemaakt voor een bekende fabriek die vroeger nog gloeilampen mocht maken in het zuiden van het land:

Het hangt niet van het vermogen af, maar van het koppel. De overbrengverhouding is dus belangrijk. Met een grote verhouding kun je alles aan. Echter krijg je dan het nadeel van traagheid. Om te draaien duurt het bij een grote overbrengverhouding dan wel langer. Met meer vermogen krijg je dus je bandbreedte omhoog. Een vuistregel is dat je servosystemen ca 50% belast bij normaal gebruik, dan lopen ze vaak goed (afhankelijk van applikatie).

Het is dus een kwestie van verhouding tussen parameters:

- reactie snelheid ofwel bandbreedte

- kracht en vermogen

Nou heb ik wel het gevoel dat 90 Watt wel heel erg weinig is. Of wordt er een drukvat mee gevuld of zo? Zodat de pomp altijd loopt?

P.

Reply to
P.

"Willem-Jan Markerink" schreef in bericht news:Xns9BE42FDBFECCwjmarkerinka1nl@130.133.1.18...

Nieuw schema gevonden Corsa B Zekering stuurapparaat 10A Zekering servo 50A

Jan

Reply to
Jan54

P. wrote in news: snipped-for-privacy@4ax.com:

Dat Corsa systeem is louter elektriek, en de dikke kabels die ik in die aftermarket toepassing heb gezien laten ook eerder 75A dan 7.5A vermoeden.

En zoals je al zegt, relevant is koppel maal snelheid, is dus vermogen....

--
Bye,

Willem-Jan Markerink

      The desire to understand
is sometimes far less intelligent than
     the inability to understand


[note: 'a-one' & 'en-el'!]
Reply to
Willem-Jan Markerink

"Jan54" wrote in news:49d89f4d$0$34759$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl:

Dank, da's toch nog een stuk minder dan ik dacht. (al is het rendement van huidige elektromotoren wel een stuk hoger dan van hydrauliek, dus dat scheelt dan weer, in netto output)

--
Bye,

Willem-Jan Markerink

      The desire to understand
is sometimes far less intelligent than
     the inability to understand


[note: 'a-one' & 'en-el'!]
Reply to
Willem-Jan Markerink

Dat klinkt beter, 50A. Dit is dus wel de bveiliging, De normale stroom is dus al lager. En dan is dit ook nog de stroom bij piekbelasting, waarschijnlijk indraaien bij stilstand.

P.

Reply to
P.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.