Dimmer met gloeilamp

Recent heb ik onderstaande dimmer gekocht:

formatting link
formatting link

Deze maakt echter een zoemend geluid. Wat kan ik hier aan doen? En welk component zorgt voor dit zoemend geluid? De ringkern?

Onderstaande lamp wordt door bovenstaande dimmer aangestuurd met ~100V.

formatting link

Deze lamp heeft een levensduur van 1000h op 230V. Wat zal de levensduur zijn wanneer deze alleen op 100V wordt aangestuurd?

De dimmer werkt met lampen van 25-300W. Wanneer ik een lamp van 15W aansluit begint deze te knipperen (hoe hoger het voltage, hoe sneller deze knippert). Waardoor wordt dit veroorzaakt? Ik moet hierbij vermelden dat de dimmer een LED heeft die uitgaat als er geen gloeilamp in de fitting zit (veiligheidsmechanisme?). Er staat dan ook geen spanning over de polen.

Alvast bedankt voor de antwoorden!

Rick.

Reply to
rick2910
Loading thread data ...

Hoi,

Ik verwacht dat de spoel, de ringkern, het zoemend geluid maakt. Je kiunt proberen er wat rubber stukjes omheen tedoen zodat het niet tegen de behuizing trilt. Ingieten in een kunststof dat geschikt is (de spoel moet blijven werken, heeft flexibele hars nodig) kan ook.

De levensduur van een lamp wordt vele malen groter als je hem met een lager spanning aanstuurt. Helaas stuur je deze lamp NIET met een lagere spanning aan met een lichtdimmer, je hebt fase regeling, een soort pulsbreedte regeling. Dit betekent dat hij korte hoge spanningpieken ziet, die de lamp best wel belasten door het relatief snel schakelgedrag. Hij gaat zeker wel langer mee, maar niet zoveel langer als hij op een echte 100V zou doen. Wil je echt dat een lamp lang meegaat, dan zou je hem op een variac moeten aasluiten. Dan ben je ook van dat geknipper af.

Het knipperen komt doordat de elektronica niet gebouwd is op de te lage stroom van kleinere lampen. Gewoon een iets zwaardere lamp gebruiken dus. De triac komt waarschijnlijk niet goed in zijn houdstroom binnen de gatepulstijd. Een oplossing is een rc netwerk gebruiken, maar dan werkt die led niet meer, denk ik. Een dimmer die geschikt is voor halogeenlampen zou wel eens makkelijker kleinere lampen kunnen aansturen, even uitproberen.

P.

Reply to
P.

Dat zou goed kunnen. Je kan proberen die te fixeren.

Als de gloeidraad niet teveel staat te trillen, practisch oneindig.

Dat wordt, zoals je zelf al schrijft, veroorzaakt door een te lage belasting.

Ideetje: Als je een even aantal van de bovenstaande lampen wilt gebruiken, kan je ze simpelweg twee-aan-twee in serie schakelen. Je hebt dan per lamp een brandspanning van 115V en geen brom of gloeidraadtrillingen die met dimmers worden geassocieerd. Ook geen dimmer die stuk kan gaan.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En inderdaad zoals een ander al schreef, een minder piekerige spanning op de gloeidraad dus een maximale levensduur. Die lampen branden nog steeds als het gloeilampverbod al lang weer opgeheven is ;-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Precies het probleem van een dimmer: de stijle inschakelflank geeft een breed spectrum, waardoor gloeidraden behoorlijk mechanisch belast kunnen worden. En er worden helemaal veel meervouden van 50 Hz geproduceerd. Vandaar dat voor levensduur een triac beter werkt.

Een goede en vooral ook goedkope oplossing! Wat er niet inzit gaat ook niet kapot, en hoef je ook niet te betalen.

P.

Reply to
P.

Oeps, variac

P.

Reply to
P.

Dank voor de reacties.

P, je schrijft dat deze dimmer met een pulsbreedte werkt. Ik neem aan dat je daarmee een blokgolf bedoelt. Maar dat maakt toch voor de levensduur van de lamp niet uit? De pieken zijn dan misschien wel

230V, het gemiddelde van die blokgolf is toch 115V? Een gloeilamp op gelijkspanning gaat toch ook niet langer mee dan dezelfde op wisselspanning? De levensduur van de gloeidraad is toch afhankelijk van de temperatuur die deze bereikt, en met een gesimuleerde 115V is deze toch even heet als een 'echte' 115V?

Waar kun je tegenwoordig nog een variac kopen? En een scheidingstrafo?

Rick.

Reply to
rick2910

Een gloeilamp dimmer werkt normaal gesproken op basis van fase aansnijding, wat kort gezegd op neerkomt dat (afhankelijk van de stand van de dimmer) maar een stuk van de sinusgolf wordt doorgelaten. Het is dus geen blokgolf, maar een sinusgolf waar een stuk van ontbreekt.

Kennelijk leiden de plotselinge sprongen in de spanning die je bij fase aansnijding hebt tot een mechanische belasting van de gloeidraad.

Reply to
Dombo

Buiten mijn vorige vraag (reacties daarop zijn nog altijd welkom, zeker wat betreft de variac en scheidingstrafo), heeft iemand nog tips over het verminderen van HF uitstraling van deze dimmer? Een middengolfradio van me heeft er moeite mee (de schakeling van de dimmer klinkt door).

Rick.

Reply to
rick2910

Je snijdt het eerste stuk van de sinus eraf. Dus op 50% knalt de spanning van 0 naar 230*V2 = 325 volt. Vandaar dat geluid.

Het gemiddelde is inderdaad 115V (waarbij jouw meter waarschijnlijk ten onrechte denkt dat het een sinus is, en een foutieve correctie uitvoert omdat hij RMS wil weergeven).

Het probleem is dat een niet-sinus vormige spanning flink wat boventonen heeft. Dus niet alleen 50 Hz, maar ook 100 Hz, 150, 200 etc. Als de resonatiefrequentie van een stukje van de gloeidraad op zo'n frequentie ligt, gaat de lamp snel stuk. Nog nooi een lamp gezien die een beetje stond te trillen, een wat minder stabiel licht gaf? Dat komt daardoor. Dat kan ook bij 50Hz natuurlijk maar daar is de kans kleiner omdat je alleen maar die frequentie hebt. Dan is dit hetzelfde als op gelijkspanning, inderdaad.

En verder is de inschakelpuls bij 50% aansturing van 0 naar 325 volt nogal heftig. Een puls heeft een breed frequentiespectrum, en stuurt alle resonantiefrequenties van de lamp wel aan. De gloeidraden bewegen dus continu een beetje, trillen. En ook al is die trilling klein, hij heeft duidelijk invloed.

Scheidingstrafos staan regelmatig op speurders.nl en op marktplaats. En variacs heb je overal, conrad, speurders.nl, marktplaats etc. Ik heb er zelf ook nog te koop, maar dat moet in een andere groep.

Een variac is trouwens amper duurder dan een goede (lees: dure) dimmer (even geen 1euro95 Ikea ding meegeteld). Hij past alleen niet in de wandcontactdoos.

Overigens zijn de meeste variacs niet van het lichtnet gescheiden omdat ze een spaarschakeling hebben (spaart een wikkeling uit). Maar omdat je om een scheidingstrafo vraagt: Er zijn ook variacs die wel gescheiden van het net zijn, dan spaar je een scheidingstrafo uit. De moeite waard om even te zoeken dus.

P.

Reply to
P.

Rc netwerkje aan de netkant mag altijd. Neem maar 50 tot 100 Ohm, en ergens tussen 50 tot 100 nF of zo. Dit dempt je kabel karakteristiek, en voorkomt staande golven. Hetzelfde kun je aan de lampkant doen, maar dan moet je wel nakijken of je led nog werkt. Hou daar de weerstand niet te laag, liever 100 tot 200 Ohm. Hoger werkt niet.

Verder kun je het de snoeren/kabels door een ringkern halen. Wel een ringkern die veel demping geeft, eigenlijk een slechte.

Die spoel had eigenlijk al moeten dempen.

P.

Reply to
P.

P, bedankt voor de info. Mijn meter heb ik niet gebruikt, omdat de dimmer niets uitstuurt als er geen lamp in zit. Ik heb in plaats daarvan een Amp=E8re meter gebruikt aan de 230V kant (voor de dimmer), en aan de hand van het Amp=E8rage het Wattage uitgerekend (was precies

50% van de normale waarde).

Rick.

Reply to
rick2910

Ik betwijfel of dat gaat werken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De meter meet de gemiddelde stroom. Die corrigeert hij naar effectieve waarde met een vaste omrekenfactor alsof het een sinus is, en geeft dat weer. Dat is dus al de eerste fout. De weergave zal te laag zijn. Doordat der stroom iets meer pulsvormig is, is de effectieve waarde hoger dan die bij een sinus. Een true-rms meter (heb ik) geeft het wel goed weer.

Verder gaat de poster van 230 Volt uit (denk ik), maar dat klopt niet want er is veel van de sinus afgesneden. de effectieve spanning is lager. Hier berekent de poster ook een te lage waarde.

Het vermogen zal dus hoger zijn. En dat klopt ook wel, bij 115 Volt via een variac heb je niet veel licht meer, alleen een rood draadje.

P.

Reply to
P.

Wellicht heb ik het niet goed weergegeven, maar die Amp=E8re meter bevond zich _voor_ de dimmer. Ik heb dus gekeken naar de hoeveelheid opgenomen stroom _voordat_ deze de dimmer in ging (dus het verbruik van de dimmer + verbruik gloeilamp). De dimmer op de laagste stand gaf een Amp=E8rage welke de helft was van een 'open' dimmer. Gezien het gedrag van de lamp ben ik er (wellicht gemakshalve) vanuit gegaan dat de lamp dan op 230V/2 =3D 115V =3D ~100V (de dimmer zal ook wel wat verbruiken) loopt. Of denk ik hier compleet verkeerd?

Reply to
rick2910

Oeps, hoge P.

Reply to
P.

Precies wat ik begreep. Maar de stroom is niet sinusvormig vanwege de fase-aansturing door de dimmer. En de spanning over de 230 zijde van de dimmer is wel een sinus, maar je moet de spanning over de lamp nemen en die heeft ook fase-aansturing.

Als je bij halvering van de stroom ook een halvering van de spanning neemt zit je wel wat in de richting. Maar je stroommeter kan er best wel flink naast zitten omdat die van een sinus uitgaat.

En een lamp is niet-lineair, de weerstand wordt lager bij lagere stroom. Dus bij halvering van de spanning (dat is wat de dimmer doet) is je stroom nog niet gehalveerd, maar nog hoger. Ofwel bij gehalveerde stroom is de spanning al onder de helft gezakt.

De inschakelstroom van een koude lamp is ook behoorlijk groter dan de verbruiksstroom in warme toestand.

Verbruik en spanningsval van de dimmer zal wel te verwaarlozen zijn.

P.

Reply to
P.

Of je nu voor of na de dimmer de stroom meet zou niks mogen uitmaken. We hebben het immers over stroom en en die kan niet in het niets verdwijnen.

Reply to
Dombo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.