schuifpot's mengpaneel

Hallo,

ik heb hier een mengpaneeltje van Soundcraft (Conrad) waarbij de (volume)schuifpot's dusdanig vies zijn dat het geluid gaat kraken en soms zelfs uitvalt. Hoe kan ik dit schoon maken? Is daar een spray voor o.i.d.? Ik heb er ook al aan gedacht de pot's helemaal te vervangen, maar de afmetingen (lxbxh: 75x10x8mm) komen niet overeen met standaard maten. Zelfs bij de Conrad zijn ze niet te koop. Iemand daar nog tips over?

grt, Brrt

Reply to
Brrt
Loading thread data ...

Je hebt contactspray. Effect op korte termijn goed, op langere termijn matig tot slecht. Eea. blijft licht vettig, zodat stof zich daar prima kan hechten. Veel blijven gebruiken zou ik zeggen :) Anders toch de POTs zien te vervangen.

Reply to
Marco

Standaardprocedure: beetje contactspray in de potmeter spuiten, flink aantal keren heen en weer raggen (tot 'ie niet meer kraakt) en de spray daarna met perslucht (compressor) weer uit de potmeter spuiten.

Alleen contactspray toedienen lijkt in eerste instantie ook prima te werken; die laatste stap (schoonspuiten) is echter essentieel, anders verzamelt zich nog veel sneller allerlei troep in de vettige substantie die achterblijft, wat heel snel nog veel meer gekraak veroorzaakt.

Bij gebrek aan een compressor kun je ook een spuitbus met 'perslucht' (drijfgas onder behoorlijke druk) gebruiken, maar dat is duur en snel op. Andere oplossing: even iets in elkaar knutselen met een balpenhuls en een fietspomp, en dan nog een vrijwilliger zoeken die flink wil pompen terwijl jij de spuitmond richt :-) Verder zou je ook de potmeters kunnen uitsolderen, voorzichtig openmaken, poetsen met wattenstaafje + contactspray, droogpoetsen en weer in elkaar zetten. Dit is natuurlijk veel meer werk, maar geeft ook uitstekende resultaten.

Andere oplossing: potmeters bestellen bij de importeur van Soundcraft en vervangen.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Brrt" schreef in bericht news:c24pas$8u9$ snipped-for-privacy@netlx020.civ.utwente.nl...

Kontakt spray. Of het echt helpt hangt ervan af of het vuil is of slijtage.

Zelfs

ALPS heeft schuifpotmeters in het programma met vergelijkbare afmetingen, informeer eens bij Farnell. Farnell levert niet aan partikulieren, maar een elektronica winkel kan ze wel bij Farnell voor je bestellen, heb ik ook wel eens gedaan bij Rotor-Amsterdam.

--
Mazzels!

Gerard
 Click to see the full signature
Reply to
Bezemsteel

En als je de potmeters dan toch hebt opengemaakt, is het ook een goed idee om te kijken of de oorzaak aan vervuiling en stof ligt of aan slijtage. Als je een duidelijke slijtage aan de koolbaan ziet (soms kun je het isolatiemateriaal al door de koolbaan heen zien), kun je proberen of je de contacten van het bewegende gedeelte iets opzij kunt buigen, zodat ze een nog ongebruikt gedeelte van de koolbaan raken. De potmeters zijn dan eigenlijk weer in nieuwstaat :-)

Als je de contacten opzij buigt, buig dan alléén opzij. Zorg er dus voor dat ze niet sterker of zwakker op de koolbaan gaan drukken. M.a.w. de "hoogte" van de contacten moet gelijk blijven.

Een beetje grafietpoeder over de koolbaan doen, vooral over het gedeelte waar de contacten overheen lopen, is ook heel slim want het smeert enigszins en vult eventuele zeer kleine gaatjes die zouden kunnen bestaan.

T.

Reply to
telcofan

Hoi,

Richard Rasker wrote:

Inderdaad, voor deze optie zou ik ook gaan, mogelijk zit er een slecht soort vet in wat ook wel eens bij schakelaars wordt gebruikt, helemaal uit elkaar halen en goed schoonmaken met wattenstaafjes en contactspray , daarna droogvegen met nieuwe wattenstaafjes. Besteed er een regenachtige (of sneeuwige) zondagmiddag aan :)

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Het leuke van die dingen is meestal dat die mooie lipjes afbreken bij het open of weer dichtmaken van de pot.

--
JVD - jvd_609 [at] hotmail [dot] com
http://www.josvandijken.tk - ftp://jvd.no-ip.info
 Click to see the full signature
Reply to
JVD

Gewoon voorzichtig zijn, de lipjes zo weinig uitbuigen als nodig is om de potmeter open te maken, en ook opletten dat ze echt een beetje over de hele lengte buigen, zodat ze niet op één plaats knikken en breken. Ik heb op deze manier al in geen jaren meer afgebroken potmeterlippen meer gehad.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.