Koolstof ?

Hallo iedereen.

Een vraag..is koolstof te solderen? Wij zijn bezig een Phono amp te maken met zo veel mogelijk kooslstof. Van de Hull heeft mooie koolstof bekabeling. We willen korte stukjes koolstofkabel gebruiken in de Phono amp.

Wie weet hoe dit verbonden moet worden?

Alfred

Reply to
alfred
Loading thread data ...

Zuivere koolstof is niet soldeerbaar. Klemmen, misschien met kabelschoentjes of anders met koperen dopjes die wel soldeerbaar zijn of met speciale klemmetjes (ik mag toch aannemen dat v/d Hull wel iets heeft, anders is het niet zo nuttig om die kabel te verkopen lijkt me). Hou er wel rekening mee dat koolstof een hogere weerstand heeft dan de normaal gebruikelijke bedrading en dus in combinatie met de altijd aanwezige capaciteiten mogelijk een laagdoorlaatfilter gaat vormen. Reken je ontwerp dus even goed door om teleurstelling (zwaar gekleurde weergave) te voorkomen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"alfred" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@y41g2000cwy.googlegroups.com...

Er zijn altijd mensen die bedonderd willen worden. Ik vergelijk het met alternatieve geneeswijzen, geneesmiddelen die geen enkele werking hebben, behandelingenmethoden met de meest onwaarschijnlijke namen. De goedgelovige trapt daarin en is veel geld kwijt voor iets nutteloos. Ik weet dat dit vloeken in de kerk is onder high-end enthousiasten. Neem van mij aan dat met gewone goede onderdelen en kabels prima resultaten te behalen zijn. De onzin van Van de Hull kan mij gestolen worden. Hoe de man afzichtelijk hoge prijzen durft te vragen is tot daaraan toe, maar dat de mensen dat kopen snap ik niet Ziezo, dat lucht op

Fred L

Reply to
Fred L

Ik draaide vroeger veel chineese muziek en nu had ik altijd draden van chinees goud , dat klonk prachtig maar nu heb ik een vriendin die veel turkse muziek draait zal het nu nog uitmaken dat ik mijn bedrading in turks goud ga uitvoeren ? Jack.

"Fred L" schrieb im Newsbeitrag news:44a3171a$0$2025$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Reply to
jack donio

"jack donio" wrote

Ik denk dat als je weet dat het turks goud is, dat het geluid dan voor jou mooier is. Het is alleen jammer dat ze gewoon koperen draden in de luidspreker stoppen. Groet,

Pieter

Reply to
Pieter

Wat ik wil is uitproberen!..meer niet. Gaat mij niet om geld of wat dan ook. Het enigste wat ik zelf wil ondervinden wat het doet.

Maar de vraag is hoe krijg ik koolstof gesoldeerd of verbonden?

Reply to
alfred

Dan heb je waarschijnlijk mijn antwoord over het hoofd gezien. Afhankelijk van de kabel, kan je hem wellicht in kabelschoentjes steken, of van dopjes voorzien die je kan solderen. Het verbaast me echter dat v/d Hull hier geen kant en klare oplossing voor zou hebben, ik denk dat je als eerste daar moet vragen.

Verder wil ik je op het hart drukken, om teleurstellingen te voorkomen, dat koolstof een vrij slechte geleider is. Het kan dus dat je zomaar ongewild een filter bouwt dat de klank juist kleurt. Je moet dus meten (de weerstand van de koolstof en de capaciteiten van het circuit) en rekenen (met RC-filter formules) of het wel in de haak is. Over het algemeen geldt: hoe minder tierelantijnen hoe kleurlozer het geluid (een realistische weergave bereik je door weergave zonder enige kleuring na te streven). Gewoon een stuk koper voldoet daar minimaal zo goed aan.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoewel ik het volkomen met Maarten eens ben hier een oplossing voor het soldeerbaar maken van die koolstofdraadjes. Dingen die geleiden kun je verkoperen (galvanisch). Eenmaal verkoperd is het te solderen. Nu maar hopen dat het koolstof draadje niet smelt. Koolstof is op zich zelf nogal hard dus het zal wel verpoederd in een af andere drager zitten.

Hans

Reply to
JT van Es

"alfred" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@y41g2000cwy.googlegroups.com...

Je kan er een klein gaatje in boren (0,3 mm) en er dan een dun draadje doorheen steken. Dat draadje kun je dan in elkaar draaien en solderen. Voor het zicht kun je het afwerken met een plastic dopje? of het draadje zwart maken met een watervaste stift of verf. Heb je daar wat aan? Groetjes A.Stolwijk

Reply to
A.Stolwijk

Lijmen met geleidende lijm is m.i. ook nog een opti.

Hans

Reply to
JT van Es

Fred L thought the world would like to know that...

Wat heeft een grammofoon überhaupt met high-end te maken?

--
Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Martin Borsje

Toen die platen opgenomen werden wist de technicus nog wat ie deed. Tegenwoordig leert een opnametechnicus dat het rode lampje naast de VU-meter minimaal de helft van de tijd moet branden. Zolang er geen stof inkomt en de groeven niet slijten en de naald nog de juiste vorm heeft, gaat het met de geluidskwaliteit nog best aardig.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wat de opnametechniek betreft heb je helaas gelijk Maarten. Rood clip, rood, clip. Ach, dat halen we er later wel uit...

Maak maar eens een WAV file van een audio CD en bekijk het maar eens met een goed programma die de golfvorm laat zien. Platte stukjes en scherpe knikjes zijn vervorming.

Er speelt nog meer mee. Het gaat tenslotte de muziekmaatschappijen niet om de muziek, maar om het geld dat ze ermee verdienen. Daarvoor moet je bij uitbrengen van iets nieuws ervoor zorgen dat het harder klinkt dan de andere nummers.

Dus wordt het gecomprimeerd: de harde passages worden wat gedempt zodat het totale volume omhoog geschroefd kan worden zonder dat de zaak al te veel vastloopt. Dat hier en daar wat de vervorming ingaat hoort toch niemand..

Nou weet je dus ook waarom die tv-reclames zo ontzettend hard klinken. Er was begin dit jaar toch beloofd dat ze daar wat aan zouden doen? Nou, ik hou steeds de afstandsbediening bij de hand.

Ook digitaal gaat er aardig wat mis: je kunt tegenwoordig op de radio in verschillende muziek af en toe vreemde toontjes horen. Klinkt als aliasing. Ik weet alleen niet of het op de CD zit, of dat ergens in de uitzending digitale apparatuur wordt gebruikt die eea niet aankan qua frequenties.

Verder worden tegenwoordig harmonizers gebruikt om boventonen te genereren. Het audiospectrum wordt verdeeld over een stel (16 of zo) frequentiebanden, waarvan boventonen gegenereerd worden. Dit leidt natuurlijk tot niet alleen boventonen, maar ook intermodulatievervorming (je haalt het geluid eigenlijk door een a-lineair circuit) - het verdelen in banden gaat deze vervorming wat tegen. Ik vind dat de muziek zo moet worden uitgezonden als het gemaakt is. De enige plaats waar je ongestoord mag vervormen is aan de bron bij de opname, bijvoorbeeld een gitaar-buizenversteker. Je kunt niet achteraf een CD verbeteren. Je apparatuur moet gewoon weergeven wat er op de CD staat.

Ook wordt vaak een heel lichte galm (korte echo, de geluidstechnicus weet wel wat ik bedoel) toegevoegd. Dit laat de muziek iets meer ruimtelijk klinken. Maar leidt helaas ook tot "luistermoeheid". Het klinkt allemaal wat verder weg, en minder interessant als je er langer naar moet luisteren. Ook hier geldt: apparatuur moet gewoon weergeven wat op de CD staat, niet minder, maar ook niet meer.

Kijk, en DAT moest ik nou eens kwijt,

Pieter

Reply to
P.

Ik vrees dat ze de boel ergens 'lossy' comprimeren onderweg :-(

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dit is misschien wel een oplossing voor mijn verhaal. Ga eens wat proberen ;-)

Reply to
alfred

n,

vige

m van

ehalen

de

Veeeel meer dan een CD speler!! Alhoewel die ook wel leuk klinken mis ik diepte en die heb ik wel met een draatafeltje.

formatting link

Reply to
alfred

Heel veel muziek slaat nergens meer op (kwalitatief gezien) Van de 100 LP's die ik heb zijn er maar een paar nummers die echt heel erg goed klinken...voor de rest gaat het wel maar er zit ook zoveel bagger bij (zelf de bekenste muziek) dat ik ze gelijk de prullebak maar weer ingooi. En dat is met CD's net zo..alleen weet ik meer uit de groef te halen dan met een CD speler (die vol zit met szsnert onderdelen!!) de goedkoopste flut zooi

He' dat lucht op ;-))

Reply to
alfred

Smeltpunt koolstof 3725 K. Dit zal niet zo gauw smelten :-)

formatting link

--

Rudolpho
A computer scientist is someone who fixes things that aren't broken.
Reply to
Rudolpho

lijk

pjes

(de

en

te

hopen

d dus

En dus wellicht dompelen in floeibaar tin of silver niet smelten! Vraag ik me af hoe het zit met aanhechting..maar =E9=E9nmaal uitgehard moet 1 en ander mogelijk zijn.

Alfred

Reply to
alfred

Lezen is ook een kunst. Ik schreef:"Koolstof is op zich zelf nogal hard dus het zal wel verpoederd in een af andere DRAGER zitten". Die drager kan zeker geen 3725 K aan.

Hans

Reply to
JT van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.