Schakelingetje en temperatuur?

Ik heb het volgende schakelingetje gebouwd:

formatting link

Als er op de fotoweerstand 20 seconden lang licht valt dan begint de buzzer te piepen. Nu heb ik daar een probleempje bij. De schakeling is bestemd om in de koelkast te plaatsen. Werkt perfect, maar na een uurtje erin gestaan te hebben niet meer.

Da's gek, daarbuiten blijft ie het gewoon doen. Het lampje in de koelkast geeft voldoende licht om de schakeling te triggeren, dat is het probleem niet. Ok, vocht misschien. Het kastje heb ik hermetisch dicht gemaakt, dat is het ook dus niet.

Het enige dat ik me kan voorstellen is dus de temperatuur van 4 graden celsius. Weet iemand wat ik daaraan kan doen?

(Als ik het schakelingetje uit de koelkast haal en in het licht zet begint ie na ca. 20 minuten te piepen....)

Dank, Bert

Reply to
Bert
Loading thread data ...

"Bert" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Tja, er zijn nogal wat soorten en maten lichtgevoelige weerstanden en nog meer schakelingetjes die daarmee te maken zijn. Zonder kristallen bol valt het niet mee om erachter wat je hebt gebruikt en wat je ermee hebt gemaakt. In het algemeen zijn elektronische componenten gevoelig voor temperatuur. Lichtgevoelige weerstanden zijn soms gevoeliger voor temperatuur dan voor licht heb ik me laten vertellen. Ik heb het niet gecontroleerd, maar dat kun je doen aan de hand van de datasheet van de desbetreffende component.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Het is nou juist dat onderdeeltje dat volgens de ontwerper volstrekt niet kritisch zou moeten zijn. "Any photo resistor type should work well."

Bert

Reply to
Bert

Al gedacht aan de toevaligge vochtigheidsgraad ? Want deze loopt uiteraard na een uurtje zeker en wel naar boven en ik zou er niet van verschieten dat er Ohmse geleidingen beginnen te ontstaan , dus ik het zeker plastifieeren met plastick70 spuitbus.

Groet Jeroen

"Bert" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Reply to
RJS

Op Sat, 23 Dec 2006 19:35:52 +0100, schreef Bert:

Het klinkt eerder alsof de batterij niet helemaal lekker is - dat is de enige component die er door zijn omvang langer dan een paar minuten over doet om van vier graden op kamertemperatuur te komen.

Maar goed, meten is weten:

- Meet eerst bij kamertemperatuur en licht de spanning over de LDR (fotoweerstand), de batterij en de buzzer. Dit moet respectievelijk minder dan 4 volt, 9 volt en 8,3 volt zijn.

- Doe hetzelfde als de hele boel is afgekoeld en niet meer werkt. Als de LDR de boosdoener is, zal de spanning daarover hoger blijven dan ca. 4,5 volt; als de batterij slecht is, zal de spanning daarvan gedaald zijn tot onder het niveau waarbij de zoemer nog werkt; en als de zoemer zelf niet tegen de kou kan, geeft 'ie geen geluid terwijl er wel een voeldoende spanning over staat.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Bert" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Bij kamertemperatuur zal dat heus wel het geval zijn. Maar bij 4C ook? Heb je de datasheet van de door jouw gebruikte LDR? Natuurlijk zijn niet alle LDR's bijzonder gevoelig voor temperatuur. Zoals gezegd, er zijn nogal wat soorten en maten. Verder zijn halfgeleiders ook temperatuurgevoelig, gewone weerstanden ook wel maar meestal niet zo erg als halfgeleiders. Overigens kan zelfs een soldeerverbinding de oorzaak zijn. Beetje krimpen door de kou: Contact verbroken. Meer zinnigs kan ik zonder schema niet zeggen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Heb ik al vervangen (twee Duracell's penlights), die uiteraard nog niet leeg waren want het stroomverbruik is te verwaarlozen, helpt dus niet :(

Ga ik doen, zal hier posten wat eruit komt, bedankt!

Bert

Reply to
Bert

Heb het schakelingetje ingebouwd en een kunstof kastje met rubber pakking. De doorvoertjes van de buzzer en LCD zijn ook waterdicht, dus ik denk niet dat het dat kan zijn. Tenzij de buzzer daarvoor gevoelig is, is zo'n piezzo-piepertje met ingebouwde oscillator.

Bert

Reply to
Bert

Op Sat, 23 Dec 2006 21:14:01 +0100, schreef Bert:

Ach, ik zie het ... de schakeling werkt op slechts 3 volt, ik meende te hebben gezien dat het om een 9V-batterij ging - niet goed gekeken, mijn fout ... Dit zou ook meteen met je probleem te maken kunnen hebben. Zo hebben CMOS-chips een voeding nodig van minimaal 3 volt, dus als de batterijspanning ook maar iets zakt, kom je al snel in de problemen.

Verder wordt de buzzer aangestuurd met een emittervolger en krijgt dus maximaal 2,3 volt - wellicht dat ook dit net op de grens ligt waarbij het ding nog werkt. Veel van die kant-en-klare gevallen hebben minimaal 3 volt nodig, al zijn er ook typen die het al vanaf 1 of 1,5 volt doen.

Moet dus respectievelijk minder dan 1,2 volt, 3 volt en 2,3 volt zijn.

...

Als de buzzer na afkoeling net te weinig spanning krijgt, zou ik 'm in de collectorlijn van de transistor opnemen in plaats van de emitterlijn; het ding krijgt dan een halve volt extra. Het enige probleem kan dan nog zijn dat de dioden de transistor net niet meer volledig dichttrekken - de spanningsval over de dioden is ongeveer net zo groot als de b-e-spanning waarbij de transistor begint te geleiden.

Maar de gegeven schakeling kan dan ook nog beter, met zelfs één onderdeel minder (ik geef hier alleen de transistoraansturing):

4060 ---. o +3V |3 ___ | O13|---|___|--. (o) | 10K | | |6 | |c O6|----|
Reply to
Richard Rasker

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:458d8796$0$31830$ snipped-for-privacy@dreader18.news.xs4all.nl...

Schemaatje gevonden. Mijn fout, aanvankelijk gewoon niet goed gekeken.

Wat me opvalt is de lage batterijspanning. 3V is de onderkant voor de 4060 maar die zou bij verse batterijen toch moeten werken. Voor wat betreft de temperatuurgevoeligheid lijken me alleen de LDR en de buzzer een probleem kunnen geven. Wat is de spanning over de LDR in warme- en wat is hij in koude toestand? Heb je meer gegevens over de buzzer? Die dingen heb je voor verschillende spanningen. Een 3V of een 5V buzzer zou het bij kamertemperatuur nog net wel maar bij 4C net niet meer kunnen doen. Doet de koude buzzer het wel als je de collector en de emitter van de transistor kortsluit?

Wat je ook nog kunt proberen is een hogere batterijspanning, 4,5V. Eventueel met verhoging van de waarden van R1 en R4 naar 15k respectievelijk 150k. Wel even controleren of de buzzer 4V kan hebben.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.