Relais continu bekrachtigen, mag dat?

Ik kocht laatst een simpel relais van 5 euro met de bedoeling zichzelf te laten overnemen. Dus een maak-contact stuurt het relais aan, het komt in en stuurt vervolgens zichzelf aan zodat het ook ingeschakeld blijft. Het is allemaal 12V. Nu zei die man van de elektronicazaak dat hij niet wist of je de spoel zomaar voor lange tijd kunt bekrachtigen, is dat zo? Moet ik er evt. een weerstand tussen zetten?

Reply to
Jan Paul
Loading thread data ...

Je zou de spec. van zo'n relais kunnen opzoeken/vragen bij de producent ? De inschakelduur zou daarbij kunnen staan....klakkeloos een weerstand plaatsen kan vervelende gevolgen hebben....

groet Manus.

Reply to
Manus

Een relais mag continu bekrachtigd worden.

Een relais heeft een bepaalde stroom nodig om aan te trekken, de inschakel stroom. Ga de die stroom dan verlagen dan zal beneden een bepaalde stroom het relais afvallen, dit is de houdstroom. De houdstroom is altijd lager dan de inschakelstroom. Dit komt omdat in aangetrokken toestand het machnetisch circuit een veel kleinere luchtspleet bevat. Als je een regelbare voeding hebt kun je het eenvoudig meten. Je hebt dan 10-15% meer stroom nodig voor betrouwbaar houden.

Je kunt ook een regelbare weerstand nemen en die langzaam verhogen totdat je relais afvalt. Daarna meet je de weerstand op en vervangt die voor een vaste weerstand met een ietslagere waarde in serie met het maakcontakt.

--
Wil je ook niet voor muisklikken gaan betalen?
Stem dan tegen de Europesegrondwet.

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

Vrijwel alle relais zijn geschikt voor continu bekrachtigen. Ga dus rustig verder met je plan.

Ook het overnemen zoals je dat beschrijft, is een zeer normale "truc".

Als je echt helemaal zeker wilt zijn, kun je na enkele minuten eens kijken hoe warm de spoel is geworden. Zolang je die kunt aanraken is de temperatuur beneden de 50 graden (dit is een vuistregel). T.

Reply to
Telcofan

Dat ben ik niet met je eens....een relais continue bekrachtigen die daar niet voor ontworpen/geconstrueerd is kan behoorlijk wat problemen opleveren... De houdstroom op deze manier bepalen is ook niet zonder risico , afhankelijk van de schakeling waarin het relais is opgenomen , bv. in een emitter schakeling van een tor....maar ja, de OP doet maar wat hem goed dunkt...succes ermee.. Manus.

Reply to
Manus

Dit noem ik een kwakzalvers advies.....vrijwel alle....en zolang je die kunt aanraken....geen enkele zekerheid dus , een vuistregel is zorgen voor 100% veiligheid.

Manus.

Reply to
Manus

Fijn dankjewel :-( T

Reply to
Telcofan

De OP heeft gewoon een standaard relais gekocht en daar zijn nooit problemen mee als het gaat om de gestelde vraag.

Zo is het en niet anders.

De enige reden dat ik "vrijwel alle" schrijf is, dat er uitzonderingen zijn. Die ken jij (denk ik) en die ken ik, maar daar hoef je de OP niet mee lastig te vallen. Tjongejonge zeg. T.

Reply to
Telcofan

Tjongejonge zeg...als jij dat weet/wist moet je de OP correct informeren , zonder uitzonderingen dus... zo is het en niet anders...en daar de OP niet aangeeft wat hij heeft gekocht.moet je hem toch 'lastig' vallen met de juist e info.

Manus.

Reply to
Manus

Je kunt kritiek hebben zoveel als je wilt, maar beledigingen accepteer ik niet. T

Reply to
Telcofan

Ik gebruikte vroeger van die kleine print-relais, met een doorzichtig dekseltje. Die werden ook continue belast, nooit klachten gehad. Maar of die uitvoering nog bestaat, weet ik niet. Om eerlijk te zijn, vind ik dat een goed relais continue belast moet kunnen worden.

--
Groeten, Jawade. 
http://jawade.port5.com Mirror: http://www.geocities.com/kolibrie.geo
Bootmanager, ClrMBR, DiskEditors DOS + Wind, POP3-lezer, File-browser
"Juli is toch zo gemeen, ze vliegt als water door je vingers heen..."
Reply to
Jawade

Mwa, heet worden en eventueel verbranden. Maar dat heb je al binnen een kwartier door.

De OP heeft het nergens over aansturen via een tor, maargoed. Bovendien is het ongebruikelijk om een relais in de emitter op te nemen. Kun je uitleggen dat het fout kan gaan bij een emitter schakeling? Ik ga er vanuit dat de tor voldoende in verzadiging gestuurd word, anders is de schakeling niet goed gedimensioneerd, en dat is een heel ander probleem. Er is bij die tor natuurlijk ook een diode he.

Overigens ben ik benieuwd in welke toepassingen relais gebruikt worden die niet continu bekrachtigd kunnen worden. Puls en bistabiele relais tellen natuurlijk niet mee.

--
Wil je ook niet voor muisklikken gaan betalen?
Stem dan tegen de Europesegrondwet.

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

Die bestaan nog steeds...en hebben deugdelijke spec's...zoals Siemens relais , voorheen ook in metalen behuizing , of die er nog zijn weet ik niet , heb er nog een zooi van liggen...

groet Manus.

Reply to
Manus

Kan ook simpel met een serieweerstand waar een elco overstaat(+-220uF) De meeste rel's blijven perfect sluiten op halve werkspanning,zo had ik onlangs een printrelais van 24VDC in testschakeling welke op 3.5V niet afviel. N.v.t. op wisselstoomrelais.

Reply to
Luc

"Jan Paul" schreef in bericht news:cedd39$mna$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

en

je

Geen idee wat voor een relais je hebt, en je er mee wilt doen. Er zijn relais die bij continue bekrachtiging gaan plakken. DWZ na dat je de spanning erafhaalt, valt het relais niet meer af. De kerndelen plakken aan elkaar vast. Vooral bij magneetschakelaars kan dit voorkomen. Dit komt niet bij een paar weken, maar pas na jaren continue in gestaan te hebben.

Jantje

Reply to
Jantje

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.