Ra ra --> trackball gaat verkeerde kant op

Ik heb hier twee trackball-muizen (Logitech Trackman Marble Wheel), omstreeks 2000 gekocht. Een op het werk en een thuis. Nu deed eentje het plotseling niet meer, werd niet meer herkend door de PC. Dus ik dacht: ik zal proberen hem te repareren.

Alle componenten (reeks weerstanden, condensatoren, diodes, FETs) doorgemeten met de multimeter en geconcludeerd dat alles precies hetzelfde was bij beide muizen. Toen geconcludeerd: dan moet het wel zo zijn dat de controller chip (CY7C63413-PVC) defect is. Onvervangbaar, want er zit een beveiligd EPROM geheugen in wat je niet kunt kopieren naar een nieuwe (lege) chip.

Om deze diagniose nog eens te controleren, toch deze chip (48 pin SSOP) maar verwijderd en omgewisseld tussen de twee muizen. Maar he, de defecte muis doet het nog steeds niet... Toen maar eens slim nagedacht in plaats van te solderen, en gekeken of de chip ueberhaupt wel voedinsspanning krijgt: niet dus.

Verder gezocht en er bleek een printbaantje door te zijn van de +5V van de USB poort via een paar componentjes naar de Vcc van de chip toe. Daar waar de baantje via een gaatje door de print heenging van boven- naar onderkant was hij door. Ok, dus dit printbaantje gerepareerd met een draadje en ja, hij doet het weer!

Maar... tot mijn verbazing... is het links-rechts bewegen van de de trackball omgedraaid! Als ik de bal naar links beweeg gaat de cursor naar rechts... Het is geen Windows probleem volgens mij, ook bij het insteken van de muis in een 'nieuwe' pc die dan voor het eerst deze muis detecteert, is links en rechts omgedraaid. Boven en onder gaat wel goed, de scroll-toets en linker/rechter muisknop ook...

Iemand een idee waaraan dit kan liggen? Ik tast in het duister!

De bewegingen van de trackball worden geregeistreerd door 2 LEDs + 1 lichtgevoelige cel.

Het is zo raar...

Ik heb dus de chip eruit gehad en weer vastgesoldeerd, en een doorgebrand printbaantje gerepareerd,

Reply to
Ano
Loading thread data ...

Probleem opgelost: nog maar een keer met de soldeerbout langs alle 48 pinnen van het IC gegaan --> en hij doet het weer! :-) Toch raar dat (klaarblijkelijk) een slechte verbinding dit gevolg had...

Reply to
Ano

Ik vermoed dat het een universeel chipje is, bruikbaar voor allerlei trackbals en muizen. En dat twee van die pinnetjes dienen om hem te vertellen wat voor ding hij in zit,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Een identiteitscrisis, zogezegd...

(sommige mensen zouden ook 'ns een soldeerbout over hun pinnetjes moeten)

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

In de datasheet van de chip is het woord "mouse" of "trackball" niet terug te vinden. Wel is het een PS/2 - USB controller chip met een te programmeren EEPROM. Vanwege dat "PS/2" kom je dan inderdaad misschien vanzelf uit bij een muis, want voor een toetsenbord is zoiets ingewikkelds vast niet nodig (of toch wel?).

Reply to
Ano

[...]

Uit de datasheet: 1.0 Features Low-cost solution for low-speed applications such as mice, gamepads, keyboards, joystick and others

Inderdaad staat er geen "mouse", maar wel het meervoud daarvan. ;-)

Hoe bedoel je nu "zoiets ingewikkelds"? PS/2 toetsenborden waren heel gewoon tot de grootschalig introductie van USB toetsenborden. En PS/2 is een stuk eenvoudiger dan USB. PS/2 bit-bang je met een simpele microcontroller, USB is dat eigenlijk niet te doen zonder dedicated USB controller (alhoewel ik ooit eens een stukje gezien heb over een bit-banged USB interface (wel zeer beperkt)).

De chip is geschikt voor interfacen met PS/2 en USB en bevat verder een vrij programmeerbare CPU zodat je zodat je er zelf (de fabrikant dan) een toetsenbord, muis of iet heel anders mee kunt bouwen.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

In good speaking, should not the mind of the speaker know the truth of 
 Click to see the full signature
Reply to
Stef

De controller van een toetsenbord heeft veel meer pennetjes nodig dan die van een muis. Maar door de tegenwoordige behuizingen past een controller met genoeg pennetjes voor een toetsenbord ook wel in een muis.

(vroeger was een toetsenbord controller een DIL-40, de maat die ook de vroege microprocessors zoals de 6502, 8080 en Z-80 hadden)

Reply to
Rob

Ha, dan heb jij een beter document beetgehad.

Ik had een document van 30 pagina's genaamd "CY7C63411,12,13 CY7C63511,12,13.pdf" maar daar kwam ook geen "mice" in voor ;-), helemaal niets over het toepassingsgebied. Titel van 'mijn' document was: CY7C63411/12/13 CY7C63511/12/13 Low-Speed, High I/O, 1.5 Mbps USB Controller

Reply to
Ano

Blijkbaar :-)

36 pagina's CY7C63411/12/13 CY7C63511/12/13 CY7C63612/13 Low-speed USB Peripheral Controller

formatting link

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

I wonder if I could ever get started in the credit world?
Reply to
Stef

Het was "Low-cost solution for low-speed applications with high I/O requirements such as keyboards, keyboards with integrated pointing device, gamepads, and many others" versus "Low-cost solution for low-speed applications such as mice, gamepads, keyboards, joystick and others".

Maar dat keyboard staat er in elk geval bij ;-)

Reply to
Ano

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.