Philips Vintage GM5650 buizen oscilloscoop

Dag iedereen,

Ik heb onlangs een Philps oscilloscoop gekregen. Het toestelletje blijkt technisch in orde te zijn & te werken. ik vind het een leuk dingetje en ga het bijhouden :)

Hier is een beschrijving + prentje:

formatting link

Vervang ik best wel preventief de papieren condensatoren? (gezien de leeftijd).

Kan je er voor elektronische apparaten mee te reparen dezer dagen iets mee doen? Ik heb wel gemerkt dat toen ik de ripple op een voeding wou meten, mijn signaal "van het scherm" begon af te vallen toen ik de schaal te groot zette, verticale posistie had ik ook al op max gedraaid (ook met gebruik van de verschillende stappenverzwakkers & draaien)

ps: Service manual heb ik al elders gevonden

Groetjes, S.

Reply to
Vasonline
Loading thread data ...

Ik besef nu dat ik eigenlijk vraag of je een AC/DC schakelaar/functie hebt op deze scoop.

Groetjes, S.

Reply to
Vasonline

Dat wordt wel gedaan voor de zekerheid (als een toestel veel en onbegeleid moet blijven spelen) maar hoeft niet persee. Zitten er teerbommen in of grijze kokertjes? Die grijze kokertjes zijn wel papiercondensatoren maar een stuk beter, en ook teerbommen zijn niet altijd stuk. Ik zou in elk geval wel de eventueel aanwezige C tussen netspanning en aarde vervangen. Misschien ook de eventuele koppel C's aan de ingangen. Andere C's op minder kritieke plaatsen zou je eens op lekken kunnen testen. Lekken ze niet en zien ze er fysiek ook nog goed uit, dan kan je het er wel op wagen denk ik. Wel eens in de paar weken een tijdje laten spelen (als je erbij bent) om de boel in conditie te houden, en vooral niet vochtig wegzetten.

Hij zal een bandbreedte hebben van hooguit enkele megahertzen, waarschijnlijk minder. Voor audiosignalen kan je hem wel gebruiken, maar ik vind het zelf meer een museumstuk of voor demonstratiedoeleinden en incidenteel gebruik. Met dagelijks gereedschap moet je kunnen "gooien en smijten" en wil je op de specificaties af kunnen gaan (voldoende nauwkeurigheid en meetbereik).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bedankt Maarten voor je antwoord!

Ik ga het toestel opendoen en eens kijken ;)

Ik heb even in de handleiding gekeken, en dat klopt. +- 5Mhz.

Dat is waar.

Groetjes en nog eens bedankt voor de reactie S.

Ondertussen nog een tweede oude scoop opgediept :) ...dat is precies een duurder model. Werkt ook, maar ik ga die toch moeten repareren "knettert" Het is een engels toestel van "Dartronic" en bevat ook buizen. (typenr zou ik moeten opzoeken)

Reply to
Vasonline

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.