netfilter

Een schakeling met een microcontroller wordt getriggerd via een versterker met een opamp maar het blijkt dat bij het in/uit schakelen van een elektrische oven op dezelfde groep de schakeling ook triggert. De transformator zit vlak bij het printje. Een provisorisch netfilter heeft niet het gewenste effect. Heeft het aarden van het blikpakket van de transformator zin, of misschien een metalen schotje tussen de tr. en het printje.

Alle hints / ervaringen hiermee welkom.

Reply to
Gert Baars
Loading thread data ...

"Gert Baars" schreef in bericht news:d6220$43a1be81$3ec26b34$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Joris Vierpinter

"Gert Baars" schreef in bericht news:d6220$43a1be81$3ec26b34$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Hallo Gert,

Zorg voor een circa 47 NF keramisch condensator in gelijkspanningslijn. Plaats een condensator in zowel de aansturing van de opamp, als naar de microprocessor. De waarde van deze condensatoren kunnen liggen tussen de 4,7 en 100 NF en moeten experimenteel bepaald worden. Zorg er ook voor de voedingslijn op de print bij de IC's goed te ontkoppelen. De bedoeling van het e.e.a. is om de snelle puls veroorzaakt door de magnetron, kort te sluiten. Eventueel, zou je inderdaad een metalen (Mu?)afscherming tussen print en trafo kunnen aanbrengen, maar de werking daarvan moet je niet overschatten, daar de meeste pulsen via de voedingslijn of bedrading binnenkomen. Ik wens je succes!

Met vriendelijke groet,

Joris Vierpinter

Reply to
Joris Vierpinter

De voeding is al goed ontkoppeld met 100 nF keramische condensatoren. Zowel globaal als lokaal. Wat ik vermoed is dat het veld van de trans- formator de oorzaak is. Magnetisch afschermen is echter niet zo gemakkelijk.

Reply to
Gert Baars

In dat geval zou ik eens kijken of je een extra afvlak condensator (ontstoor condensatoren blijken niet het probleem te zijn) bij de voeding kunt plaatsen. Dit klinkt als een spanningsdip die genoeg is om een trigger te geven.

--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

Op Thu, 15 Dec 2005 20:07:00 +0100, schreef Gert Baars:

Die elektrische oven is vrijwel zeker een ohmse belasting en zal hoofzakelijk een (forse, afhankelijk van de bedrading) spanningsdip opleveren, misschien gevolgd door een spanningspiek. Dit kan behoorlijk te keer gaan als het schakelcontact mechanisch is en wat vonkt, maar het levert doorgaans toch minder rommel op dan een 'vuile' zware inductieve belasting (motor enz. met slechte contacten).

Zoals Ivo al aangaf, kun je dan eerst eens kijken of de voeding (en dan met name de afvlakcondensator) niet wat te krap bemeten is.

Het magnetische veld van die transformator heeft vrijwel zeker geen invloed - dat geeft hooguit een lichte bromspanning en/of -stroom in (aard)lussen die zich vlak in de buurt bevinden. Ook een scherpe piek of dip in de netspanning doet weinig met het veld - een transformator gedraagt zich dan als een spoel, wat inhoudt dat de stroom (en daarmee dus ook de veldsterkte) niet extreem zal variëren, en zeker niet voldoende om een significante spanning in een circuit te induceren, tenzij dit circuit erg gevoelig is.

Het veld van een transformator kan alleen bij bepaalde schakelingen problemen geven, en die problemen zijn meestal permanent, zoals een brom in audioschakelingen als gevolg van de genoemde aardlussen. Alleen als de genoemde opamp-versterker zeer gevoelig is (hoge versterking), kan dit invloed hebben.

Vragen:

- Is die schakeling met controller en opamp zelfbouw? En zo ja: is het eigen ontwerp of een bestaand (en getest) ontwerp? Enige extra informatie over de aard van deze schakeling kan zeer nuttig zijn.

- Kun je de voeding van de controllerschakeling tijdelijk van de transformator loskoppelen en van batterijvoeding voorzien? Gaat het dan ook mis? En zo ja, maakt het dan nog uit of de transformator is ingeschakeld of niet?

- Gaat het ook mis als je de opamp loskoppelt van de controller (met de stuuringang via bijvoorbeeld 10K pull-down aan massa)?

- Gaat het ook mis als je de signaalingang van de opampschakeling aan massa hangt?

- Zitten er duidelijke aardlussen in de schakeling? Dus bijvoorbeeld een printontwerp waarbij de aarde rondom loopt? En maakt het dan uit als je deze lussen ergens onderbreekt?

Kortom: goed zoeken en proberen het probleem te isoleren ...

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

De schakeling is een eigen brouwsel.

De spanning voor de controller is 5V en deze wordt gemaakt uit

18V DC mbv een 78L05. Deze 18 V zou dus een volt of 10 moeten dalen om invloed te hebben terwijl er een stevige afvlak-elko overheen zit.

Dit probleem doet me denken aan een oude Intel computer waar ik ooit mee heb gewerkt. Deze liep ook regelmatig vast door spikes op het net. Hier heb ik toen met succes 2 netfilters achter elkaar in gebouwd.

Het is echter niet zeker of de spannings daling of inductie hier de oorzaak is.

Reply to
Gert Baars

Knal je niet in de stroombegrenzing? Een 78L05 begrenst op 100 mA.

Reply to
Theo

"Gert Baars" schreef in bericht news:d6220$43a1be81$3ec26b34$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Zweeft die hele schakeling? Of zitten er nog externe dingen op aangesloten? Dat geeft vaak problemen, met aardlussen, al dan niet met parasitair capacitieve elementen in zo'n lus. Wat klink ik deftig vandaag.

Probeer een spoeltje in *beide* draden naar de brugcel.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Oeps, 18 volt schrijf je, dan schakeld de thermische begrenzing al ruim voor die 100 mA in. Een 78L05 heeft een thermische beveiliging die net als de stroombegrenzing automatisch hersteld. Het effect is, net als bijn de stroom begrenzing, een lagere uitgansspanning. Vaak uit zich dit als een spanningsdip omdat het stroomverbruik in je schakeling afneemt nadat ze ingeschakeld is.

Kijk even in de datasheet wanneer thermische begrenzing gaat werken. De maximale stroom is te berekenen uit de begrenzings temperatuur (Tmax), de omgevingstemperatuur (Ta), het vermogen (13 volt maal de maximale stroom, Imax) en het type behuizing (Rth).

Imax = (Tmax - Ta) / (Rth * 13)

Bijvoorbeeld: Ta = 25 C Tmax = 125 C Rth = 230 (TO-92) Imax = (125 - 25) / (230 * 13) Imax = 36 mA

Als je meer als 36 mA trekt zal de thermische beveiliging dus gaan dwarsliggen. Oplossing: lagere ingangsspanning gebruiken of een zwaardere 7805 (TO-220 al of niet met koelvin).

Reply to
Theo

Op Mon, 19 Dec 2005 13:44:19 +0100, schreef Gert Baars:

[knip hoop tips/vragen]

De 78L05 zou dan wel eens de boosdoener kunnen zijn. De hele 78L-serie is notoir slecht qua demping van rommel die via de voeding binnenkomt: iets van 35 - 50dB (afhankelijk van het merk), tegenover 60 - 80dB van de gewone 7805 in TO220-behuizing. Dit wil dus zeggen dat het beste L-type nog altijd een drie keer slechtere rimpel- en piekdemping geeft dan de slechtste gewone 78XX. Ik ben hier ooit tegenaan gelopen toen een door mij bedachte audioschakeling een volstrekt onacceptabele brom vertoonde, waar ik eerst geen oorzaak voor kon vinden.

Je kunt kijken of het helpt als je een RC-filter vóór de regulator opneemt; zet een weerstand in serie met de afgevlakte voedingsspanning, en daarachter een extra elco van 100 tot 470uF(*), met daaraan parallel de standaard 0,1 uF om HF verder weg te werken. Achter de regulator heb je uiteraard iets van 10uF hangen, ook weer parallel met 0,1uF - en nog eens

0,1uF direct over de voedingsaansluitingen van alle chips.

Op deze manier wordt de voeding veel schoner, en heb je een goede kans dat de problemen over zijn. Zo niet, probeer de boel dan beter af te schermen met blik o.i., maar dat is natuurlijk aanzienlijk meer werk.

*: Neem bijvoorbeeld 22 ohm bij 70-100mA, 47 ohm bij 50 - 70mA en 100 ohm of meer bij lagere stromen. In principe moet je bij een lagere weerstand een grotere elco gebruiken. Hoe groter de weerstand en de elco, des te beter de filtering, maar des te lager de maximumstroom die je kunt trekken.

Let op dat een dergelijke weerstand ook meteen als 'zekering' kan werken, dus zet het ding vrijstaand en wat hoger op zijn pootjes. Of koop gelijk een 'non-flammable'-type.

Overigens denk ik dat jouw schakeling niet meer dan zo'n 25 mA trekt, aangezien die 78L05 ruwweg 0,4 watt kan verstouwen alvorens in zijn thermische beveiliging te gaan. En als de opgenomen stroom redelijk constant is, kun je de serieweerstand ook zo hoog kiezen dat er al meteen

5 tot 10 volt overheen valt. Stel, het hele spul trekt maximaal 10mA, dan zou je een serieweerstand van 470 ohm kunnen gebruiken.

Nogmaals: die inductie van de trafo is bijna nooit een probleem. Dit soort ellende wordt bijna altijd veroorzaakt door spanningspieken op voedings- en signaallijnen - die laatste vaak als gevolg van RF-instraling (die je met die serieweerstand overigens niet verhelpt).

Succes ermee.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Antw. ook voor Theo

Wat ik niet eerder erbij gezegd heb is dat voor de 7805 ook nog een 18V regelaar zit. Het ziet er ongeveer zo uit als Transformator, Brugcel, dikke Elko + 100 nF ker. ,Lowdrop 18V stab, 100uF+100nF, 78L05, 100nF ker. De opgenomen stroom uit de 78L05 is minder dan 10 mA.

Reply to
Gert Baars

Op Mon, 19 Dec 2005 18:07:26 +0100, schreef Gert Baars:

[grote knip]

OK, dat verandert de zaak, en maakt het al wat minder waarschijnlijk dat de 78L05 de oorzaak is. Evengoed kun je kijken of een RC-filter van iets van 100 ohm en 100uF nog iets uithaalt, maar ik denk van niet.

Tja, dan resteert een betere afscherming als plausibele suggestie; zonder schema kan ik er verder weinig meer van zeggen.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

OpAmp? Common mode probleempje?

Reply to
Tee

Is al opgelost. Aanpassinkje in de software.

Reply to
Gert Baars

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.