Mooie, krachtige powersupply. doch,,,,

Hij doet het even niet. En daarom zoek ik het schema ervan. Het gaat om een Lekurt 83027-01 Deze voeding geeft normaal bij een ingangsspanning van 220 V~ 24 V= uit. Doch hier krijg ik slechts 5,9 volt uit.

Het apparaat is blijkbaar origineel voor het Duitse leger gemaakt, in de jaren '80. En aan een schema raken is blijkbaar moeilijker dan naar de maan vliegen. Ofschoon deze zaken naar mijn mening in het leger niet meer gebruikt worden, lijkt een zoektocht naar een schema over een moeilijk pad te lopen. Iemand een idee waarom ik slechts 5,9 volt krijg, en of waar ik een schema kan vinden?

Groetjes,

Bedankt,

MP

Reply to
Marco Polo
Loading thread data ...

Wat is de maximumstroom die het ding zou kunnen leveren? En is het een volledig gestabiliseerde voeding?

Schema's van dit soort apparatuur zijn meestal niet meer te krijgen. Wat betreft de storing: kijk naar elco's (met name exemplaren tussen 10 en

1000uF, bij de wat lagere spanningen), zenerdioden en uiteraard soldeerverbindingen. Ik kom in wat oudere apparaten soms elco's tegen die deels of geheel zijn kortgesloten; als deze ergens over een referentiespanning staan, is die uiteraard spanning ook niet meer goed.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

8Amp's kan die aan. En het is idd een volledig gestabiliseerde voeding.

Er zitten nogal wat elco's in. Ook deftig uit de kluiten gewassen exemplaren.

Kan jij me soms ook terloops vertellen wat een

formatting link
als bijzondere eigenschap heeft tov andere zekeringen? Er zit er zo eentje op de print, en ik zie op het www dat die nogal prijzig zijn.

Dank je

MP

Reply to
Marco Polo

Een normale zekering gaat gewoon dood. Deze hangt daarbij ook nog de vlag uit. Ergo: ook niet-technisch geschoold personeel kan zien dat de zekering is overleden.

Nee, 24 volt bij 8 A zonder goede zekering, dat is goedkoop ..;-)

Maar goed: tijdens de reparatie zou je er tijdelijk een andere overheen kunnen zetten. (Desnoods een snelle glaszekering van 8 a

10 A). Als hij weer helemaal correct functioneert zet je er een nieuwe GMT in. (Die kost dan misschien $ 5 maar het voorkomt een hoop gelazer in de toekomst. Als je een kapotte zekering vervangt door een gelijk exemplaar ben je 'gedekt'. Als je aan het hobbyen slaat, ben je verantwoordelijk voor de gevolgen.)
--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Is dit een analoge of geschakelde voeding?

P.

Reply to
P.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik denk analoog. Ik weet zelfs niet of er in 1980 al geschakelde voedingen werden gemaakt.

MP

Reply to
Marco Polo

In degelijke apparatuur al in de jaren 70.

P.

Reply to
P.

In de jaren tachtig kwam ik op de faculteit elektrotechniek in delft. Daar zat een afstudeerder/promovendus een geschakelde voeding te ontwerpen voor delta electronics. Delta electronics was hevig verontrust omdat die afstudeerder nog steeds niets had gebouwd, maar alleen maar aan het rekenen was. Ze verwachten de HTS aanpak. Snel iets in elkaar prutsen en kijken of het werkt, daarna verbeteren.

Nadat de berekeningen klaar waren bouwde hij in een keer een werkende, degelijke, niet stuk te krijgen geschakelde voeding. Zoals een echte ingenieur betaamt.

Ik geloof niet dat er in de jaren 70 al geschakelde voedingen waren.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Mid jaren 80 kwam ik op dezelfde faculteit waar een afstudeerde bezig was met een 4 kW serie-resonant converter (Schwarz-converter). Nadat hij een min of meer werkend prototype had gebouwd ging hij werken bij een bedrijf waar hij deze converter verder ontwikkelde tot een commercieel produkt. Helaas werd dar niets, IGBT's vlogen eruit , allerlei snubbers en andere schakelingen waren nodig om de boel netjes in de gaten te houden etc.Het toepassen van een dergelijke converter in een groter systeem, met "echte" belasting was toch wat anders dan zo'n ding in een lab-omgeving te laten werken. De bewuste ontwerper verliet dit bedrijf na een tijdje en een tweetal ervaren HTS-ingenieurs heeft daarna een simpele, maar degelijke pulsbreedte gemoduleerde converter bedacht en gebouwd. Dat ontwerp werkt nog steeds.

YMMV, Folkert

Reply to
FastFolkert

Maar Delta's wel. Degelijk spul. Mooi verhaal.

--
Groet, salut, Ir. Wim.
Reply to
Wim van Bemmel

....

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Philips en Blaupunkt al in 1972 in consumentenbakken, industrieel waarschijnlijk nog wel iets eerder ook.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Jawel, voorin de jaren 70 al. In zwaardere industriele toepassingen etc. In heel kleine apparaten pas veel later.

In 1986 zag ik bij Philips al de eerste cd(re)writer, prototype voor de PC. Nog wel helemaal discreet opgebouwde logica, wel 2 tafels vol. Werd naderhand gecomprimeerd tot een normale drive van wel 10.000 tot

20.000 gulden. Die prijs zakte binnen een paar jaar als een gek, moet je nu maar eens kijken.

P.

Reply to
P.

"Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

Bestaat da mogelijkheid dat sommige voedingen enkel de volle uitspanning geven bij voldoende belasting?

MP

Reply to
Marco Polo

Bij een 'ouderwetse' geschakelde voeding is dat zelfs de regel.

Bijvoorbeeld: als je een XT voeding zo op je tafel legt doet hij niets. Als je pakweg 4,7 ohm over de +5 aansluiting zet doet hij het (meestal) wel.

Als jij 5,6 volt of zo ziet, is het best mogelijk dat dat het gevolg is van 'test pulsjes' die de voeding naar buiten stuurt om te bemonsteren of er voldoende belasting (ah, vies woord! zeker in deze tijd van het jaar) aan hangt.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Dat komt wel eens voor maar dan gaat het veelal om een schakelende (pc) voeding dat is hier niet het geval vermoed ik. Je kunt het gemakkelijk zien of het een schakelende voeding is of niet aan de grootte van de trafo. Kleine trafo met ferrietkern = schakelende voeding. Grote trafo met ijzerkern = analoge voeding.

Reply to
(on)wijs man

Het is niet een grote, maar zelfs een joekel van een transfo. Dus analoog waarschijnlijk. Dus zou hier de voeding het volle pond moeten geven zelfs zonder belasting? Mooi woord. Ik weet dat ik meer dan 5000 ballen ga terugkrijgen.

Reply to
Marco Polo

De HP4020i met SCSI was dat, meen ik die was overgelabeld van het eerste Flips model Kostte 2000 gulden in 1994 en ik heb zo'n ding ooit onder Windows 3.1 werkend gekregen. Een jaar later met Windows 95 werkte de drivers beslist een stuk beter. In 1986 waren er geen cdwriters op de consumentenmarkt. Waarschijnlijk had dat ding waar jij op doelt een gaslaser net zoals de VLB afspeler van Flips (Weet niet meer de naam er ging zo'n grote goudkleurige plaat op)

Maurits

Reply to
Maurits

:-) Zitten er ballen in de kast?, je hebt het toch niet over een flipperkast? :-)

Ja de trafo zal minstens 200VA (watt) moeten zijn en dat is geen kleintje. Een analoge voeding is vaak gemakkelijk goed te repareren en het schema is niet altijd nodig.

Ga eens meten bijvoorbeeld:

  1. Begin achter de trafo (AC), dan na de gelijkrichter (DC) (daar moet een spanning staan van ongeveer 1,4 x de secundaire wisselspanning (AC))
  2. Voedingsspanning van de eventuele ic's. (op te zoeken in datasheet)
  3. DC spanning over aanwezige zenerdiode. (waarde staat er vaak op)
  4. Kijk alle soldeerverbindingen eens goed na.
  5. Kijk naar opgebolde elko's.
  6. Meet de weerstanden na etc.
Reply to
(on)wijs man

http://74.125.77.132/search?q=cache:AnPBBxsBwBsJ:

formatting link

Hier staat het hele verhaal, de eerste eenmalig beschrijfbare CD werd in

1987 door Tayo Uden gemaakt.

Reply to
Maurits

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.