lichtsluis

Hallo,

ik wil een lichtsluismaken mbv een laser, deze moet gekoppelt worden aan mijn pc. Nu zie ik bij conrad zogenoemde laserdiodes. Ik heb hier een PDF bestand van zo'n laser diode:

formatting link

Kan iemand mij nu vertellen wat het precies is ? Zit er nou een laser in, die je mbv een spiegel(of iets dergelijks) weer terug moet kaatsen naar dezelfde diode ?

Het aansluiten moet denk ik wel lukken. Op pin 1 (LD cathode) moet gewoon 2.4 V komen te staan om de laser werkend te krijgen. Op pin 2 (PD anode) zet ik de ingang van min pc (+ 5 V) Op pin 3 (Ground) Sluit ik aan op de ground van mijn pc poort.

Heb ik dit goed, of werkt de laser-diode anders ?

MVG Casper

Reply to
Casper
Loading thread data ...

Nee, het is enkel een laser. "Diode" geeft aan dat het een halfgeleider laser is en geen gas-laser oid. De benodigde foto-diode voor een lichtsluis zul je zelf moeten zoeken. Let erop dat het spectrum van de diode (golflengtes waarvoor hij gevoelig is) enigzins overeenkomt met dat van de laser.

Aansluiten zoals in de data-sheet staat. Ik denk dat het verstandiger is om een aparte voeding ipv de PC voeding te gebruiken.

Paul

Reply to
User

Strikt genomen is dat niet waar. Vrijwel alle halfgeleiderlasers hebben naast de feitelijke laserdiode een monitordiode in de behuizing zitten. Dit om de output van de laser terug te koppelen naar de aansturing, om zo een stabiele output te verkrijgen. Zonder deze terugkoppeling zou de output sterk afhankelijk zijn van (o.a.) de temperatuur.

Groeten Eric

Reply to
Eric Rullens

bedankt voor je snelle antwoord. Maar waarom staat er dan ook bij: pin 1 LD (Laser diode) pin 2 PD (Photo-diode)

en bij Structure staat: PIN Photo diode for optical power output. Zal dit dan zijn voor hoeveel vermogen de laser gewoon geeft op dat moment ?

En ik had dus al een eigen lichtsluis gebouwd, mbv een laser(630 nm - 680 nm), en een fotodiode (SFH229). Deze fotodiode kwam het meest overéén, maar t blijkt nu dat ie nog teveel weerstand heeft, ook al schijnt de laser er direct op. Dus nu dacht ik dat er misschien een kant en klaar iets was, en dacht dat ik het gevonden had. Niet dus. Ik zie voor de rest ook geen andere goede fotodiode om t op te lossen....iemand een suggestie ?

Casper

schreef > > Hallo,

werkend

Reply to
Casper

Een losse laser-diode doet niets zonder een driver en monitor circuit. Dit zijn meestal single-chip oplossingen waar je weinig extra componenten voor nodig hebt. Als je een losse laser witl gebruiken, zou ik het blijven houden bij je laser-pen, of koop iets wat kant en klaar werkt. Een losse laser-diode ga je niet aan de gang krijgen.

Wat denk ik het eenvoudigst is, is een complete (bouwpakket) van een (ir) lichtsluis k> bedankt voor je snelle antwoord.

--
http://www.meadow.tk
Reply to
NightSwan

Ok,

maar het gaat mij erom, dat het om preciese gaat. Een laserlicht is één rechte lijn en die wordt onderbroken, terwijl ik dacht (kan het dus echt totaal fout hebben) dat IR meerdere kant op schint en niet zo precies is als een laserlicht. Dit alles (heb al eens eerder wat gepost hier daarover) om een rondeteller te maken voor een racebaan. Er zit dan een vlaggetje aan een antenne van een race-auto die het laserlicht moet onder breken(voor enkele ms). En ik weet dus niet of dit ook goed werkt met IR-licht.....

Gegroet Casper

"NightSwan" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@starport.dyns.cx...

moment ?

680

maar

er

dat ik

aan

formatting link

weer

is

Reply to
Casper

Oke oke, wat ik bedoel is dat "diode" aangeeft dat de betreffende laser een diode is en dat er dus geen foto-diode in de behuizing is inbegrepen.

Paul

Reply to
User

Klopt, met een laser kan een langere lichtsluis gerealiseerd worden dan met IR. Je zei dat je al eens een lichtsluis gemaakt had. Wat voor weerstandswaarde meet je met en zonder laserlicht? Ik denk namelijk dat je altijd nog een comparator nodig hebt die de weerstandswaarde van je diode vergelijkt met een referentie. Deze maakt dan de 'beslissing' of de laserstraal onderbroken is of niet.

Paul

Reply to
User

ik vind het meten van de weerstand van een diode zowieso een beetje een vaag verhaal... Ik denk dat je met een IR/foto diode, twee weerstanden en een transistor al een heel end komt.

Diode van plus(van voeding) naar weerstand en de basis van een NPN transistor. Emitter naar ground. Andere kant van bovengenoemde weerstand ook naar ground. Collector via een weerstand naar plus 5V. Uitgang is dan 't knooppunt van weerstand en collector. (diode wel in sper aansluiten natuurlijk) Weerstandjes van 10k ofzo?

Hans

--
http://www.meadow.tk
Reply to
NightSwan

Hoi,

als ik de weerstandswaarde meet van mijn fotodiode met laserlicht, ligt deze tussen de 300 en de 400 Ohm in. Als het laserlicht uit is, ligt dit op 1800 kOhm.

En die vergelijking moet de pc dus maken. Het komt er opneer dat er % volt uit een pin komt van de parrallelepoort. Op het moment dat de laserstraal brand, wordt deze pin verbonden met Ground(dmv de fotodiode)(closed (logische 1 dacht ik). terwijl als de laser NIET brand, zal de weesratnd dusdanig hoog zijn, dat er 5 V op die pin blijft staan en deze dus open(logische 0 dacht ik) is.

MVG

Casper

schreef > > Ok,

als

Reply to
Casper

Als die zonder laserlicht inderdaad 1800kOhm is, zet dan es een weerstand van 100k van de ingang van je paralllele poort naar +5V. Dan zou dr bij laserlicht 400/100000 * 5 = 0.02V op staan. Zonder laserlicht 1800000000/1800100000 = 5V.

Als je dit niet kunt volgen, kun je misschien beter iemand vragen om iets werkends > Hoi,

--
http://www.meadow.tk
Reply to
NightSwan

weerstand

Die berekening klopt niet helemaal: 5 x 1800k/1900k = 4.7 Volt. Bovendien wordt bij deze berekening het effect van de ingangsimpedantie van de parallel port verwaarloosd. Dit kan als de parallel port met CMOS logica is gebouwd. Ik heb in het verleden echter vaak zat parallel poorten gezien die met TTL logica gebouwd waren. Bij dit soort logica kan je het effect van de ingangsimpedantie niet zonder meer verwaarlozen met dit soort hoogohmige weerstanden. Ik heb hier geen TTL specs bij de hand, volgens mij is de ingangsimpedantie van standaard TTL logica zo'n

5KOhm (alsof een 5K weerstand aan Vcc hangt). Tot 0.8 volt wordt de ingang bij TTL logica gegarandeerd als "laag" gezien (bij CMOS: 1.3 volt), vanaf 2.0 volt wordt de ingang bij TTL als gegarandeerd als hoog gezien (bij CMOS: 3.7 volt). In de praktijk zal het met zo'n hoogohmige weerstand (of zelfs zonder weerstand) wel werken omdat open ingangen door TTL doorgaans als "hoog" gezien worden en de fotodiode enkel voldoende stroom richting de massa moet sinken als er licht op schijnt. Maar een lagere weerstandswaarde (bijv. 10KOhm) lijkt mij beter i.v.m. ruis.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

"Casper" schreef in bericht news:1066218674.847930@cache1...

deze

1800

Op

Ground(dmv

brand,

Het kan allemaal veel eenvoudiger met een gewone LDR Boven je baan maak je een lantarenpaal (12v lampje) Onderin je baan maak je een gaatje (per baan) waarin je een LDR plaatst. Als nu de auto over de LDR rijd, wordt het geheel donker voor hem, en dat is natuurlijk gemakkelijk te meten.

Succes.

--
Rene
Http://www.EasyFactuur.com
Reply to
Rene A

Plus, komt dr nog bij dat een fotodiode helemaal geen weerstand afhankelijk van de lichtintensiteit heeft. 't is een stroobron afh. van het licht. Wat je nu meet als weerstand is niets anders dan de test-spanning die je multimeter gebruikt om weerstanden te meten gedeeld door de stroom die er gaat lopen als er wel/geen licht op schijnt. Als ik 't moest maken zou ik dr toch op zn minst een transistortje als buffer/versterker tussen hangen. Mooier wordt het al met een opampje en comparator, zodat je omgevingslicht enigszins kan uitfilteren/wegregelen.

Hans

--
http://www.meadow.tk
Reply to
NightSwan

"Casper" schreef in bericht news:1066211781.693521@cache1...

Waarom koopt mr. Casper niet een kant en klaar bouwpakketje voor een laserlichtsluis bij Conrad ?

--
CU, Rob - Vanaf 1 november is onze site
www.kabel-inter.net - alleen nog via de mirrorsite
www.kabelinternet.nl-netwerken.com - te bereiken.
Dit is een tijdelijke situatie en zal ongeveer 4 weken duren.
Reply to
Rob / kabel-inter.net

Oké jongens,

in elk geval hartelijk dank vooor de discussie die jullie erover voeren, maar ik ben en blijf een leek. Dus kom niet met termen en berekeningen aan, want dat gaat me toch niet lukken. Zo'n LDR is natuurlijk fantastisch bij slotcar racing. Dan rijden de auto's over een vaste baan, welnu, ik race een mini-z. Deze heeft dus geen vaste baan en kan alle kanten op, dus erg lastig om met zeer hoge snelheden, precies over die LDR te rijden. Maar kan ik het eventueel ook niet oplossen met die LDR doormiddel van dit: Op de LDR mik ik de laser. Om de LDR heen maak ik een lang buisje, zodat de LDR helemaal in het donker zit, en de laser dus recht in het buisje schijnt. Mocht de auto nu voorbij rijden, dan wordt het lasertje even onderbroken, en dus donker in het buisje. Maar tevens ben ik er niet zo zeker van of zo'n LDR een snelle switch tijd heeft. Van die foto-cellen weet ik dat ze snel kunnen switchen. Bedoel, zo'n autootje rijdt met 20 km/u voorbij de laserstraal, dus het wordt echt maar enkele mini-secondes onderbroken. Dus ik weet niet of een LDR op zijn plek is.

Casper

"Rene A" schreef in bericht news:3f8d45da$0$58704$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

parrallelepoort.

en

Als

Reply to
Casper

Ok,

maar ik kan bij conrad die kant en klare lichtsluisen nie vinden. tevens moet deze wel aan de pc te hangen zijn, aangezien het best leuk is om te weten, wat je snelste ronde-tijd ooit is geweest, of dat je nu werkelijk harder gaat dmv een nieuw onderdeeltje aan je auto. Kan je me de link geven naar zo'n kant-en-klaar pakket, of aangeven onder welke categorie ik hem kan vinden?

Dank je wel

Casper

"Rob / kabel-inter.net" schreef in bericht news:3f8d4f41$ snipped-for-privacy@news.kabel-inter.net...

werkend

Reply to
Casper

Ok,

ik heb het één en ander gevonde, maar heb mijn twijvels of ik die als leek aan mijn pc krijg. tevens twijvel ik over de "switching-time" van zo'n kant-en-klaar pakket, gezien een relais dat er ook inzit. Zo'n autootje schiet er echt maar enkele mili seconden voorbij, dus moet snel reageren....

Casper

"Casper" schreef in bericht news:1066229147.45335@cache2...

geven

kan

aan

formatting link

weer

Reply to
Casper

"Casper" schreef in bericht news:1066229749.875994@cache2...

reageren....

Als leek een rondeteller / tijdsmeting maken.......je neemt een hoop hooi op je vork. Wanneer je niet weet dat je een relais kan verwijderen en de uitgang TTL kan maken, zou ik er niet aan beginnen om het aan je pc te gaan hangen.

--
CU, Rob - Vanaf 1 november is onze site
www.kabel-inter.net - alleen nog via de mirrorsite
www.kabelinternet.nl-netwerken.com - te bereiken.
Dit is een tijdelijke situatie en zal ongeveer 4 weken duren.
Reply to
Rob / kabel-inter.net

voeren,

aan,

Als al die berekeningen en termen onbegrijpelijk voor je zijn dan kan je het beste iemand met verstand van electronica erbij halen. Wellicht dat zo iets ook kant en klaar te kopen is. Als je het zelf moet maken dan zal je ook nog software moeten schrijven om het een en ander uit te lezen. Ik hoop voor je dat je het onder DOS wil doen, als het bijv. onder Windows zou moeten draaien dan zitten daar de nodige haken en ogen aan.

auto's

vaste

dit:

zodat de

schijnt.

onderbroken, en

tijd

Nee een LDR is vrij traag.

maar

plek

Lijkt mij niet. Ik weet niet hoe groot die mini-z auto's zijn. Maar stel dat ze 10cm lang zijn dan wordt de lichtstraal bij 20km/u (0.10 x

3.6)/20 = 18 milliseconden onderbroken. Dat is te snel voor een LDR.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.