koelkast doet vreemd

Ys op het koelelement kost extra energie, dus uiteindelijk zal het meerverbruik nog best meevallen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Daar heb je wel een punt. Toch blijf ik het vreemd vinden om in een koelkast warmte te brengen. Voor het koelgedeelte zou een flink groter koelelement niet onder de 0 graden hoeven komen, voordeel is dan dat er niet ontdooit hoeft te worden en het rendement waarschijnlijk ook flink zal stijgen, ongeveer om dezelfde rede waarom wel of geen ijs op het element in verbruik kan schelen. Wij koelen momenteel buiten met de koelkast uit, gaat al maanden goed.

-- Gerard

Reply to
Gerard

Ja, het is toch eigenlijk een systeem uit het jaar nul. Eerst ja kamer verwarmen, dan daarbinnen een kast die je weer koelt, maar waarin je dan weer iets opwarmt.

Even wat gokken, laat maat weten wat reele waardes zouden zijn: Geschat vermogen koelkast: 150 Watt Geschatte tijd aan: 20% Geschat vermogen door verwarmingselement: 8 Watt

Dan verbruikt de koelkast 24(uren)*350(dagen, uit in vakantie) * 100 (Watt) * 0.25 (percentage aan) / 1000 = 286 kWh per jaar. Dit is 252 kWh. Een hoop stroom trouwens. Een dikke 50 euro per jaar?

Is dat verwarmingselementje nou altijd aan? Dan kost dat 24*350*8/1000 = 67 kWh. Als hij maar kort aan is zal het verlies wel meevallen?

Als er in Nederland nou eens 2 miljoen koelkasten staan? Dan gebruiken die samen 500.000.000 kWh per jaar. Voor zo'n grof geschatte (wie weet er nou nog precies hoeveel hij eigenlijk betaalt per kWh met milieuheffing, belasting, dag/nacht, vastrecht, korting etc etc)

100.000.000 Euro. Slik.

En je ontdooi-elementje kost 134.000.000 kWh. Ofwel grofweg 25.000.000 Euro. Helemaal niks dus. Er zijn echt wel dagen dat ik dat niet verbruik.

P.

Reply to
Pieter

De gemiddelde koelkast zal iets meer gebruiken, rond 1 kWh, als het ding een beetje lekt (lucht) en de radiator aan de achterkant is flink stoffig (wie stoft dat ding elk jaar liefst voor de warme periode af?) dan kan het best veel meer zijn. Voor zover ik weet staat het ontdooi-element aan als de koeling uit is. Verder is de verticale opening van de koelkast, de deur dus, ook al de slechtste optie: deur open > koude lucht zakt er meteen uit. Meerdere compartimenten of een bovenlader zou wat dat betreft beter zijn. Een zonnepaneel op het dak zou al een mooie compensatie zijn voor de koelkast, hoe warmer weer, hoe meer zon (meestal). Als we alle apparatuur in huis een kritisch gaan bekijken op dit soort zaken, dan kunnen we heel wat besparen: de meeste was wordt ook schoon als je het koud wast, de droger werkt veel effici=EBnter als die vol is en de ruimte waarin deze staat opgesteld niet te warm is (bij condensatiedrogers anyway). De mechanische ventilatie kan 's zomers wel uit als er toch ramen open staan.

Maar goed. Hoe is het nou met de koelkast van Anton? misschien toch een nieuwe thermostaat monteren om te zien of dat het probleem oplost?

-- Gerard

Reply to
Gerard

"Gerard" schreef

De thermostaat staat (nog steeds) op stand 5 om het zaakje op ca. 5 graden te houden. Ik denk dat ik het nog even aanzie. Er is dus al eens een nieuwe thermostaat in gekomen, kostte me toen iets van 85 euro dacht ik. Nu kost het extra energieverbruik ook aardig wat, maar 85 euro vind ik toch een behoorlijk bedrag. Overigens deed de koelkast toen helemaal niets meer toen de thermostaat defect was, in tegenstelling tot nu want op zich werkt de koelkast verder naar behoren. Anton

Reply to
Anton Rengers

"Anton Rengers" schreef in bericht news:47c14d65$0$14357$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Anton,

Ik heb zojuist mijn koelkast thermostaat gedemonteerd, omdat hij hetzelfde effect vertoonde als de jouwe, maar 'aan het eind van de schaal' was gekomen. Het capillair (het metalen buisje) bleek fors gecorrodeerd te zijn, en het balgje in de thermostaatschakelaar zo slap als een vaatdoek.

Conclusie: als de vloeistof inhoud van het capillair langzaam weglekt, dan moet je de thermostaat steeds kouder zetten om nog schakelaktie te krijgen.

Ik ben naar de Handyman gegaan en heb voor EUR29 een nieuwe gekocht (hij heeft diverse soorten, dus neem typenummer koelkast en oude thermostaat mee) met als gratis advies erbij: vet het capillair in met een beetje vaseline voor montage, dan corrodeert die minder snel en gaat de thermostaat langer mee.

Na montage ( paar stekkertjes en schroefjes) staat 'ie weer op stand 2 voor

6 oC.

Succes, Dick

Reply to
Dick

"Dick" schreef

Bedankt voor je informatie, Dick. Ik ben er echter een beetje huiverig voor om er zelf mee aan de slag te gaan. Mvg, Anton

Reply to
Anton Rengers

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.