Kleurenmonitor kleurenfout

Hallo,

Ik heb niet zo'n verstand van tv's/monitors dus stel ik mijn vraag maar hier. Ik heb een kleurenmonitor waarvan bij een witte achtergrond de kleur van links naar rechts gelijkmatig verandert van helder wit naar zacht-rose. Dit is dus alleen met de kleur rood. Degaussen helpt niet. Waardoor wordt nu zo'n beeld vervormd en zou dit verholpen kunnen ?

Met vriendelijke groeten, Adriaan Aarts.

Reply to
Adriaan Aarts
Loading thread data ...

Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest gangbare zijn wel een magnetisch veld in de buurt, en een vervormd schaduwmasker in de beeldbuis (dit laatste vaak als gevolg van een val).

Bij een magnetisch veld is de afwijking meestal meer een vlek aan een van de randen, maar toch kun je even kijken of er iets verandert als je de monitor een meter verplaatst (natuurlijk wel even degaussen). Misschien heb je een luidspreker met een erg zware magneet in de buurt staan; kijk wat er verandert als je die wegzet of een halve slag draait.

Bij een vervormd of verbogen schaduwmasker kun je helaas niets doen.

Succes ermee,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Alvast bedankt voor je reactie.

Uiteraard is het mij bekend dat een magneet in de buurt funnest is voor de kleurverdeling. Dat is het dus niet. Het vreemde is dat als ik een flink sterke magneet over het beeldscherm schuif het euvel wonderwel veel minder is, oftewel het verloop naar rechts met de rode kleur is dan veel en veel minder, zelfs bijna helemaal weg. Echter wanneer ik de monitor weer voor een dag af heb staan en 's avonds weer aan zet, dan is het weer foute boel. Zou je iets kunnen vertellen over dat schaduwmasker, wat het is en wat zijn functie is?

Grtz, Adriaan.

Reply to
Adriaan Aarts
[knip]
[knip waarschijnlijk geen magnetische oorzaak]

Mja, daarvoor kan ik beter maar even helemaal de werking van een kleurenbeeldbuis uitleggen, ook al omdat je aangeeft niet zoveel af te weten van monitoren en tv's.

De drie kleuren rood groen en blauw worden achter in de beeldbuis opgewekt in een drietal elektronenkanonnen, die in een driehoek of naast elkaar opgesteld zijn. De elektronenbundels die hieruit voortkomen, worden gefocust en naar de voorkant van de beeldbuis versneld door middel van hoogspanning (meestal zo'n 25 kV). Deze drie bundels worden gezamenlijk in horizontale en verticale richting afgebogen door magnetische velden; de bundels zwaaien hierdoor van links naar rechts en van boven naar beneden over de binnenkant van het scherm. Door de elektronenkanonnen meer of minder `aan' te zetten, wordt de intensiteit van de stralen en daarmee de helderheid van de afzonderlijke kleuren geregeld.

Aan de voorkant van de beeldbuis zitten fosforstippen in drie varianten; een voor elk van de drie kleuren. Deze lichten op als ze door een elektronenstraal geraakt worden. Je krijgt natuurlijk alleen goed beeld als de straal van het elektronenkanon voor de kleur rood ook alleen op de bijbehorende fosforstippen landt - wat uiteraard ook geldt voor de andere kleuren.

Het schaduwmasker nu is een soort rooster dat een aantal millimeters achter de voorkant van de beeldbuis is bevestigd, en ervoor zorgt dat de afzonderlijke elektronenstralen alleen op de bijbehorende fosforstippen landen. In feite kruisen de drie stralen elkaar in de minieme gaatjes van het schaduwmasker. Op deze manier worden de rood oplichtende fosforstippen alleen door de `rode' elektronenstraal geraakt, en dat gaat ook op voor de andere twee kleuren.

Het probleem is dat het schaduwmasker een absoluut vaste positie moet hebben ten opzichte van de fosforstippen. Sterker nog: de fosforstippen zijn op de beeldbuis aangebracht door middel van een proces waarbij het schaduwmasker zelf als sjabloon is gebruikt. Het schaduwmasker van een bepaalde individuele beeldbuis kan daardoor alleen bij die ene beeldbuis gebruikt worden; als je het masker in een andere beeldbuis (met al aanwezige fosforstippen) zou gebruiken, krijg je kleurafwijkingen. Wanneer de monitor is gevallen of op een andere manier een klap heeft gekregen, kan het schaduwmasker een fractie van een millimeter verschoven of vervormd zijn, met eveneens kleurafwijkingen. Die vervorming of verschuiving is op geen enkele manier ongedaan te maken.

Door jouw actie met de magneet wordt het masker licht gemagnetiseerd, zodat de drie bundels weer goed terechtkomen - alleen wordt die magnetisatie door het degaussen bij het inschakelen weer teniet gedaan. Overigens neem ik aan dat je wel de goede pool van de magneet moet gebruiken, en dat het juist erger wordt als je de andere pool gebruikt.

Dit verklaart ook de afwijkingen die juist door magneten van bijvoorbeeld luidsprekers ontstaan: de elektronenstralen worden bij het masker iets afgebogen en raken de verkeerde fosforstippen, met rare kleuren tot gevolg.

Hopelijk is het zo een beetje duidelijk.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Het probleem dat de poster omschrijft heet kleurzuiverheid dat niet goed staat. Dat kun je wel afregelen. Maar deze procedure is heel moeilijk door een leek te doen. Het gaat als volgt: Maak de monitor open en kijk naar de hals van de beeldbuis. Daar zie je gekleurde ringen om de hals met lipjes eraan zodat je eraan kan draaien. Er zit ook een dikkere ring met 4 lipjes eraan dat is de borg schroef. Die moet los bij afregelen. Er zitten 3 paren van 2 ringen op ,op de juk kan nog een 1 paar zitten.

2 paren zijn voor de convergenie en 1 paar voor de kleurzuiverheid. De achterste en de middelste kan je positie van rood groen en blauw afzonderlijk afstellen. en de voorste (dichste bij voorkant toe) is voor de kleurzuiverheid. De middelste zijn meestal lichter gekleurde ringen.

Je moet dus de voorste hebben , zet hiertoe egaal groen beeld op het scherm dan zie je in jouw geval links groen en rechts paars of beetje rood. Je kan ook rood egaal beeld nemen. draai aan de ringen totdat je mooi egaal beeld hebt. Het rottige is dat nu de convergentie verstoord is. die moet je dus weer afstellen zet daartoe een convergentie testbeeld op (bijvoorbeeld het Nokia testbeeld te vinden via google) dit beeld bestaat uit gekleurde streepjes van rood groen en blauw horizontaal als verticaal streepjes.

Draai aan de middelste licht gekleurde ringen dan kan je rood en blauw van elkaar stellen. Zitten die nu op 1 lijn (horizontaal en verticaal) dan kan de combinatie rood/blauw nog verschieten van groen. met de achsterste ringen kan je dat weer corrigeren . J zult om en om aan de achsterste en middelste moeten draaien om goed resultaat te kunnen krijgen en steeds goed kijken wat je doet en overal in de hoeken in het midden.

Dit karweitje is bepaald geen sinecure dus je kan veel tijd kwijt zijn of zelfs in het ergste geval zal het helemaal niet lukken en kan je het ding weggooien. Zet streepjes op de ringen zodat je alles weer terug kan zetten . Misschien dat je in het midden perfect goed krijgt maar in de hoeken niet dan moet je wat aan de potmeters draaien op de printplaatje (kastje ) op de juk. Yc Yh zijn voor de verticale lijnen in de hoeken en Vs zijn voor boven en onder horzontale lijnen Op mijn bedrijf ben ik zowat de enige die dat behoorlijk kan doen (van de 40 monteurs). Mar misschien heb je het geluk dat je beter beeld krijgt als ooit tevoren omdat beeldbuis fabrikanten ook belabberd convergentie kunnen afstellen.

Je kan ook die sterke magneet gebruiken maar tijdelijk weghalen als je hem aan zet. Maar is wel omslachtig.

Succes (als je het toch probeert)

Jopie

Reply to
Jopie

[knip]

[knip uitleg bijstellen kleurzuiverheid/convergentie]

Hele goeie uitleg! En ik was niet eens op het idee van die kleurzuiverheid gekomen ... Vraagje: ik zie eigenlijk alleen maar dit soort kleurfouten voorbij komen wanneer een monitor of TV is gevallen, en dan krijg ik het eigenlijk nooit meer helemaal goed (vermoedelijk doordat het masker te erg vervormd is). Maar begrijp ik dat het ook `vanzelf' kan verlopen? Hoe zou dat dan kunnen komen?

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

kleur

Hallo, Jopie en Richard.

Bedankt voor jullie perfecte uitleg. Aangezien ik redelijk onderlegd ben in de electronica maar totaal niet weet hoe een tv cq monitor werkt (dat is echt een vak apart) met al die verschillende afbuigspoelen durf ik het toch aan om eraan te sleutelen. Wie weet dat ik met jullie uitleg alsnog een redelijk beeld eruit kan toveren. Het gaat mij niet zo zeer om deze monitor te blijven gebruiken maar meer om de techniek die erachter schuilt.

Met vriendelijke groeten, Adriaan.

Reply to
Adriaan Aarts

weet

Wie

om

Op

formatting link
staan een aantal artikelen die ingaan op de werking van monotoren en TV's, wellicht interessant voor jou.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

"Peter van Merkerk" schreef in bericht news:brvpbm$82iok$ snipped-for-privacy@ID-133164.news.uni-berlin.de...

toveren.

artikelen

Staan daar ook afregelen van convergentie erin?

Reply to
Jopie

"Jopie" schreef in bericht news:brvpsg$bn3$ snipped-for-privacy@news2.tilbu.nb.home.nl...

sleutelen.

meer

voor

Als je bij Search het woord convergence intikt krijg je een hele rits en zelfs nog de opmerking adjustment. Ik ben ook nog maar net op deze site geweest maar ik denk wel dat je hier veel vandaan kan halen.

Bedankt voor de url.

Adriaan.

Reply to
Adriaan Aarts

kleur

Richard , Klopt zulke fouten onstaan bij een val , de schaduwmasker vervormd dan of laat helemaal los. Dan is er niks mee aan te vangen. Echter een klein beetje valt wel af te regelen en hoe komt dit dan? Misschien omdat zoals ik al eerder al zei dat de fabrikant het zelf belabberd afregelt (maandagmorgen monitor) Of de aardmagnetisme dat hier anders in dan in Taiwan of Korea waar het dan ook vandaan komt. Er zit namelijk een verschil in het aardmagnetisme op het noordelijk en het zuidelijk halfrond van de aarde. Een monitor of TV van het zuidelijk halfrond zal hier niet goed werken , je ziet dan een hoop convergentie en purity fouten. Daarom hebben ze in het fabriek ook een Helm Holz kooi die de magnetisme van het noordelijk halfrond simuleert. In wezen een grote kubus vormige kooi met spoelen waar een een zekere gelijkstroom doorheen loopt. Die kunnen ze vergeten aan te zetten of het is niet goed gecalibreerd.wat dus die kleurvlekken verklaard Hier hebben we een kooi nodig voor het zuidelijk halfrond en dat monitoren of TV daar naartoe moeten .

Verder kan het ook zijn dat men in de monitor gebruikersmenu gaat spelen en bij de instellingen van kleurzuiverheid oftewel Uniformity gaat rommelen terwijl men niet weet wat het is en waar het voor is. Pas later ziet men dan " He een kleurvlek..." Bij luxere monitoren als Sony hebben die en alleen na een algehele reset moet alles weer goed te krijgen zijn. Ook data fouten in deze monitoren veroorzaken purityfouten.

En verder weet ik nog dat bij Iiyama een fout zit in de processor werking die ook te maken heeft met kleurzuiverheid.Vervanging is de remedie.

Jammer dat de poster merk en type niet vermeld.

Jopie

Reply to
Jopie

"Adriaan Aarts" schreef in bericht news:brvo9e$t2k$ snipped-for-privacy@news2.tilbu.nb.home.nl...

zou

goed

kleurzuiverheid

komen

nooit

kunnen

weet

Wie

om

Nou als je toch probeert dan nog een tip: Reset de monitor eerst als de monitor een afregelmogelijkheid heeft in de convergentie. Als je alles goed hebt gezet en na een reset is alles weer scheef dan kan je opnieuw beginnen...

Verdraai een beetje, draai aan twee lipjes van een paar gelijk met de dezelfde richting mee Of van mekaar af het een of ander kan je de kleuren in de verticale cq horizontale richting verstellen.

Trouwens wat is het voor een monitor en zitten er uniformity regeling op?

Jopie

Reply to
Jopie

Repairafq is inderdaad een geweldige site, geen geneuzel, veel simpel uitgelegde dingen. Mag best wel wat reclame voor worden gemaakt :-)

Jazeker:

formatting link

Maar jouw uitleg is actueler en beter. Hoe dan ook, het is een behoorlijke kunst. Ik heb vele zeer frustrerende uren boven beeldbuizen gehangen, meestal met slechts marginale verbeteringen, soms met spectaculair goed resultaat.

Enneh, Adriaan: je past wel een beetje op, ja? Afhankelijk van het type monitor moet je soms behoorlijk diep in een monitor reiken, soms in de buurt van open contacten van de horizontale afbuiging (tot ca. 1000 volt wisselspanning, levensgevaarlijk), of misschien de beeldbuisprint (tot 180 volt gelijkspanning, idem dito), of vlak naast een voedingsdeel enzovoort.

Tip: wanneer je het te link vindt, maak dan de convergentieringen eerst voorzichtig los met een mesje (om de oude verzegeling te doorsnijden - is sowieso wel handig) en bedien de lipjes met een rietje. Op deze manier hoef je niet met je vingers op centimeters van gevaarlijke spanningen te werken terwijl je over de monitor hangt om het beeld te kunnen beoordelen. Of zet een spiegel voor de beeldbuis, zodat je niet over de monitor heen hoeft te hangen. Of allebei. Naja, het lijkt me duidelijk: wees liever tien keer te voorzichtig dan één keer ... [knetter]

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Haha, ja ik weet het. De spanningen zijn inderdaad bijzonder hoog. In grote lijnen was dat wel bekend. Alleen die vele afbuigspoelen en waarvoor ze elk dienen wist ik niet. Ik ga er zeker in prullen. Volgens mij is het de moeite waard omdat het beeld op zich en de strakheid van de letters nog goed is. Overigens is het een LG 77M studioworks van enkele jaren oud, nooit gevallen, heeft het euvel in de loop van de tijd gekregen maar is nu zo erg dat het geen porum meer is.

Bedankt voor jullie hulp en hopelijk een gezond 2004 d:>)

Reply to
Adriaan Aarts

meer

voor

Ja, maar dat doet niets af aan jouw uitleg, die is prima! Hier is nog een link over dit onderwerp:

formatting link

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Interessant, ik wist dit niet.

Zou ook nog loszittende elementen kunnen zijn rond de beeldbuishals, denk ik. Na het instellen van de kleurzuiverheid moeten de instelringen enzovoort geborgd worden, en de borg is slecht of de klodders smeltlijm zaten niet goed. Of die ringen horen licht te klemmen en de klem werkt niet goed.

Reply to
telefan

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

zou

goed

kleurzuiverheid

komen

nooit

is).

kunnen

vervormd

dan

het

je

van

monitoren

en

Dat gebeurt ook wel eens ,ja ;magneten die loszitten of weg zijn of van die schuif instellingen zitten niet goed geborgd. Bij Sony komen er geen borg schroeven voor alleen de borg lak houdt alles vast. Bij in en/of uitbouw raken ze makkelijk verstoord als je er aan tegenaan stoot.

Jopie

Reply to
Jopie

"Jopie" schreef in bericht news:bsfnm7$4rl$ snipped-for-privacy@news3.tilbu.nb.home.nl...

de

naar

en

het

en

,

magnetisme

gecalibreerd.wat

spelen

rommelen

reset

werking

die

Hallo, allen. Ik heb de monitor onder handen genomen maar volgens mij is er niets meer aan te doen. Ik heb alle ringen verdraaid tot ik een ons woog. De focusering veranderde wel, en flink ook. Ook kon je van het beeld de 3 verschillende kleuren waarnemen omdat ze dus niet allen op dezelfde plaats lagen. Ik kreeg het beeld krom en heb het ook voor mij weer aardig recht gekregen. Ook kon ik de intensiteit van de kleuren veranderen, maar de rose zweem van links naar rechts veranderde totaal niet. Kortom, mijn conclusie is dat het in de beeldbuis te doen is (masker?). Is dat juist?

Mvg, Adriaan.

Reply to
Adriaan Aarts

Een roze zweem klinkt niet als een defecte beeldbuis (kleurzuiverheidsfouten zijn vlekken, geen zwemen, en vaak in vrij duidelijke kleuren), ik zou eerder de aansturing eens nazien. Een zweem die verloopt van links naar rechts kan wijzen op een storing uit de lijntrap (bijvoorbeeld slechte elco van een voedingsspanning van de kleurversterking). Waarom zich dat dan op rood voordoet en in mindere mate op andere kleuren zou ik ook niet direct weten, maar ik zou nog eens in die richting zoeken.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.