Goud-in-een-flesje?

Ik wil schakelaarcontacten veredelen zodat ze niet meer (gaan) roesten in een vochtige omgeving.

Bestaat er zoiets als goud-in-een-flesje dat ik op de contacten kan aanbrengen of is er een ander geschikt goedje voor te gebruiken of moet ik dmv electrolyse de contactjes veredelen?

(De toepassing is een pendelschakelaartje in een automatisch fietsachterlicht)

Heeft iemand hier tipe en/of ideen over?

Frits

Reply to
Frits
Loading thread data ...

Misschien wel een kostbare behandeling wat je van plan bent! Het elektrisch aanbrengen is de enige mogelijkheid ben ik bang voor. Probeer eens een plaatselijke juwelier of goudsmit. Maar electrolyse is iets heel anders

formatting link
Je zult vast dit bedoelen:
formatting link
formatting link

Misschien is het een idee een reed kontaktje (is ingesloten in glas) in te bouwen bouwen die kun je dan bedienen met een magneetje.

formatting link

Reply to
(on)wijs man

formatting link

Ik had reeds aan een readswitch gedacht maar dat ding moet dan wel heel vaak schakelen (elke hobbel en beweging van de fiets) en ik weet niet hoe lang hij het overleeft, ook niet met zo'n rammelende magneet eromheen.

Een andere mogelijkheid die in mij opkwam is het bekende kwikschakelaartje dat vroeger in o.a kamerthermostaten werd gebruikt. Helaas heb ik deze niet liggen dus kan het nog niet uitproberen en mij lokale supplier voor al dit soort zaken (=lees kringloopwinkel) had helaas ook nix liggen. Maar ik denk dat ik met deze laatste mogelijkheid verder zal gaan, het is inderdaad makkelijker en vermoedelijk stukken goedkoper dan het brakke contactje wat er nu in zit te vergulden.

In ieder geval bedankt voor het meedenken.

Frits

Reply to
Frits

formatting link

Er bestaan setjes voor electrolitisch vergulden, o.a. bij hobbyklok:

formatting link
Voor je een voldoende dikke laag hebt opgebouwd, ben je wel even bezig.

Een kwikcontact werkt wel mooi, maar kwik is slecht voor het milieu. Je vindt kwikcontacten in oude kamerthermostaten, o.a.a van Honnyewell.

Je kan ook iets maken van roestvaststaal, een oude spaak kan je een staafje en een ringetje uit maken.

Succes!

Reply to
Gerard

Is een mini-tuimelschakelaar (Conrad 701343-8A) geen optie? Die dingen zijn behoorlijk dicht en kilometers beter dan die flutschakelaartjes in achterlichten.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Frits" schreef in bericht news:4ccc2751$0$735$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.internl.net...

formatting link

--
CU, Rob / Gompy
Reply to
Rob / Gompy

En dan is het een stuk beter voor het milieu als je die onderdelen nog een laatste keer echt gebruikt waar ze ooit voor gemaakt zijn. Het kwik komt normaalgesproken ook niet vrij, en is dan ook niet schadelijk.

In sommige koffiezetters werden kwikschakelaars trouwens in de vlotter toegepast, die groen met witte modellen van DE schieten me zo te binnen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

formatting link

Een levensduur van 10^8 is geen probleem voor reedjes. Reken maar eens uit hoe vaak je dan per dag mag schakelen om bv 5 jaar vooruit te kunnen. Ik kom dan op 50 10^3 dag

Hal.

Reply to
Hal

formatting link

Aanvulling :

formatting link
Zelf 5 * 10^8

Hal

Reply to
Hal

formatting link

Die heb je ook zonder kwik (vermoedelijk elektrolytvulling), en kosten maar weinig:

formatting link

Als je het op prijs stelt, wil ik bij mijn volgende bestelling wel een paar van die dingen laten meekomen en doorsturen.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Dat is vast een LED achterlicht. Ik had dat probleem ook, plus batterijen die leeg raken of slecht contact hebben. Ik heb al die achterlichten omgebouwd met brugcel, elko en weerstandje (of vervangen in een geval) zodat ze vanuit de dynamo worden gevoed, met een dubbele draad. Met een naafdynamo moet dan wel de koplamp voor een schakelaar hebben voor aan/uit met een uitgang voor achterlicht. Maar je kunt ook de verlichting gewoon aanlaten, merk je toch nauwelijks met zo'n dynamo.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

"Frits" wrote: | (De toepassing is een pendelschakelaartje in een automatisch | fietsachterlicht) | | Heeft iemand hier tipe en/of ideen over?

Je kunt een contactloze bewegingsdetectie maken met een piezo vibratie sensor, maar dat vereist wel wat extra onderdelen omdat het signaal nogal zwak is. Ik heb hier nog een MSP1007-ND liggen die ik gekocht heb om een onbetrouwbaar fietsachterlicht mee te verbouwen.

--
Dick
Reply to
Dick Streefland

Iedereen alvast bedankt voor het meedenken. (En Richard voor zijn aanbod)

Ik heb reeds een experimentje uitgevoerd met een kwikschakelaartje met als resultaat dat dat niet werkt. Deze druppel is blijkbaar te traag. Ook is het lastig om de juiste positie voor dit buisje te bepalen.

Het tweede experimentje loopt ( of moet ik zeggen rijdt morgen) nog en is gebaseerd op een bewegingssensor (Sanyo) uit een glasbruekmelder. Deze is niet richtingsgevoelig maar de practijk moet nu nog uitwijzen of hij genoeg intensieve schokjes oppikt tijdens het fietsen. Ik denk dan met name aan een mooi vlak fietspad als testcase.

Frits

Reply to
Frits

Ik ben wel benieuwd welke schakeling er achter het schakelaartje zit.

Reply to
Gerard

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.