Generator + asynchrone motor

"JohnDoe" schreef in bericht news:9b5bb$43ba6309$5469b11d$ snipped-for-privacy@cache40.multikabel.net...

voor

het

het

Ik ben in deze draad toch wel heel vreemde antwoorden tegengekomen.

Het parallel draaien van draaistroomgeneratoren vraagt nog al wat. Ten eerste zul je de spanning van beide generatoren zeer goed geregeld moeten hebben. En dat kun je alleen als je een bekrachtigde rotor hebt. Want als van de een zijn spanning wat gaat verlopen als gevolg van verschil in belasting, dan zal de blindstroom ongenadig toeslaan. Een cosinus phi meter is dan een eerste vereiste. Dan zal er gesynchroniseert moeten worden, dat kun je ook niet zonder hulpmiddelen. Beid generatoren zullen moete zijn voorzien van wattmeters Het stomweg inschakelen van de generator automaat zonder synchronisatie, kan een aardig vuurwerk leveren. Net oude jaar maar dan anders. Allerlei verhalen over slip zijn flauwekul, want een generator de parallel staat draait niet harder als de ander, want zij houden elkaar vast. Neemt echter het toegevoerd vermogen van de ene generator toe, dan zal hij meer vermogen overnemen. En zal de andere generator zelfs zover gaan terugnemen tot hij als motor gaat draaien en de aandrijfmotor op kan blazen. Want het afschakelen van de motor door zijn beveiligingen heeft geen zin, want hij wordt door de generator aangedreven. Noodstoppen werken niet, hij gaat gewoon door. Dus een terugwatt beveiliging die de koppeling tussen de 2 generatoren vebreekt is een eerste noodzaak.

De vermogensverdeling moet bewaakt worden en kan allen geregeld worden door van de generator, die te weinig trekt het toegevoerde vermogen wat te verhogen en tegelijker van de andere generator het vermogen wat te verlagen en zo blijven beide machines de juiste frekwentie leveren.

Daarnaast kan de vermogensregeling gaan driften als de toerenregeling te goed is. Dat klinkt misschien vreemd maar is echt waar. Als door wat voor oorzaak, het vermogen van de ene generator wat op gaat lopen, dan zal het toerental niet teruglopen, waardoor hij nog meer vermogen kan gaan nemen totdat dit ook fout gaat.

Je zult in de regulateur een "speeddroop" in moeten regelen van 4% en dat moet voor beide machines hetzelfde zijn. Als dan de ene machine te veel gaat trekken dan wordt het toerental wat minder waardoor hij wat meer vermogen teruggeeft.. Zijn de beide regulateurs niet afgesteld volgens dezelfde karakteristiek dan is het ook Bingo bij een plotselinge belastingsverandering

Dus ik zou zeggen, begin niet aan dit avontuur, want er komt veel meer bij kijken als dat je denkt. Een andere generator kopen met het juiste vermogen is de enige optie.

Ik denk wel dat ik uit ervaring kan spreken na meer dan 25 jaar in de energieopwekking.

groetjes Bert Nieboer

Reply to
Bert Nieboer
Loading thread data ...

Denk ik stiekem dat ik toch gelijk had met mijn eerste post. Bij een tram, trein of metro mag ook nooit en te nimmer twee voedingen van het openbare net op de zelfde bovenleiding of derde rail terecht komen.

Reply to
superkees

"superkees" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@g43g2000cwa.googlegroups.com...

Ja mocht er dan een verbinding uitvallen in het hoofdnet, dan fungeer jij mooi als compensatierail, wat zullen die bovenleidingen lekker warm worden. Maar 1 voordeel, je hebt beslist geen last van ijzel. ;-))

groetjes Bert Nieboer

Reply to
Bert Nieboer

Dat is niet juist. Alle onderstations voeden parallel in op de bovenleiding (in ieder geval bij ProRail, maar IIRC ook bij de diverse tram- en metrobedrijven). Gevaar voor terugvoeding is er niet, omdat er sprake is van gelijkspanning en er dus een gelijkrichter tussen de bovenleiding en het voedende net zit. Die laat de energie slechts in een richting door. Als de spanning op de bovenleiding hoger is dan voor de gelijkrichter, staan alle diodes gesperd en gebeurt er niets.

Bij 25 kV spoorlijnen (HSL, Betuweroute) zit er alleen een trafo in de onderstations en die kan uiteraard wel terugvoeden. Bij de 25 kV lijnen zitten er dus wel scheidingen in de bovenleidingen en voedt ieder onderstation zijn eigen gedeelte. Bovendien wordt de 1-fase belasting van de onderstation niet overal op dezelfde fase van het hoogspanningsnet aangesloten, om asymmetrie zo veel mogelijk te voorkomen. Bij de meeste scheidingen in de bovenleiding is er dus 120 graden faseverschil tussen de beide zijden.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

moeilijk te zeggen je moet de blindstroom berekenen en daaruit valt dan Xc van de condensator te bepalen waaruit vervolgens C is te berekenen wel eens een motor berekent op 6,3 micro farad en veldtest uitgevoerd op 9, was niet erg kritisch en generator komt nu op lager toerental (frekwentie) al op spanning. Jij zit met een vast toertental en de kleine generator helpt. dus aan het rekenen.

eerder werd een site genoemd waaar een automatische berekening werd uitgevoerd.

ja spanning, toerental en bealsing moeten goed gecontroleerd worden. De firma Lagerweij ging dan ook de opgewekte spanning gelijkrichten en daarna wisselrichten waardoor ze de belasting konden regelen en alles in toom hielden.

Ja is alleen geschikt voor hobbyisten, om uit te proberen of voor zwaar wek met grote regelsystemen daaraan gekoppeld

werk je los van het net en is enige frekwentie afwijking toegestaan dan valt er wel wat te maken..

groet Tjibbe

Reply to
Tjibbe Beimers

Even voor RET/Randstad Rail: meerdere onderstations voeden op de bovenleiding of derde rail, maar die onderstations zitten op een eigen

10KV- of 23 KV-kabel en hebben een enkel voedingspunt van Eneco. De verschillende 10KV-kabels zijn voor de verschillende voedingspunten gescheiden (harde eis van Eneco) en kunnen bij uitval van een voedingspunt van Eneco worden gekoppeld. Onderstations zijn overigens ook gekoppeld, zodat het afgegeven vermogen ook gesynchroniseerd kan worden.
Reply to
superkees

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.