Ge-"tsjiek" bij uitzetten Vestel

Hola mensen!

Mijn eigen slaapkamer vestel doet eigenlijk al vrij snel na aanschaf een beetje raar. En nu ik toch met tv's e.d. wil beginnen dacht ik laat ik dit eens vragen.

Het betreft een Vestel 2181 ST/BG welke tijdens normaal gebruik goed functioneert. Bij het overschakelen van de aan stand naar de standby stand komt er ergens uit de tv een soort van TSJIEK geluidje. Ene keer langzaam achter elkaar, soms wat sneller, soms van langzaam naar snel "TSJIEK TSJIEK TSJIEK" etc. ;-) Ik zie niets vonken in de tv overigens.

Wat kan dit zijn? Eerst dacht ik nog dat als je de tv uitzet dat de warmte in het kastje ook afneemt en dat dingen daardoor wel eens wat snel kunnen krimpen/uitzetten en dat dat een geluid kan veroorzaken. Maar dat zou natuurlijk niet meteen zijn dan, en ook niet zo hard denk ik... plus dat als je de Power switch gebruikt en daarmee de TV echt uit zet, het geluid dan ook helemaal niet meer hoorbaar is.

Die tv op mijn slaapkamer is me door mijn rugklachten heilig en het is nu niet meteen de opzet om er zelf aan te gaan sleutelen, maar ik ben wel benieuwd naar wat dit kan zijn. En als het niet lastig op te lossen is, dan ga ik er natuurlijk wel eens even naar kijken. Misschien zelfs wel een bekend probleem? (wishfull thinking) :-)

Reply to
Guido
Loading thread data ...

Een (te) goedkoop ontworpen voeding.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dus UIT zetten dat ding met de netschakeleaar of gewoon de stekker eruit. Wanneer gaat deze moralistische regering het volk eens met spotjes bestoken waar het echt om gaat: s nachts die TV UITzetten met de schakelaar. Hoeveel mensen zijn al niet om het leven gekomen door brand in de TV in de standby stand? ruud

Reply to
Ruud Poeze

Luckily, staan de tv's bij mij hier altijd uit 's nachts en als ik wegga, juist doordat soort verhalen. Maar deze tv is daar een mooi voorbeeld van (mogelijk) begrijp ik?

Reply to
Guido

Nee. De meeste branden ontstaan bij mijn weten door degaussing-PTC's die heet blijven tijdens standby, stof, slechte solderingen die gaan vonken, combinaties daarvan, etc. De layout kan marginaal zijn, waardoor materialen die net iets te brandbaar zijn zich in de buurt van hete onderdelen bevinden, maar dat komt niet zoveel voor. Een voeding die herrie maakt in standby is gewoon slecht ontworpen of geconstrueerd (Vestel is en blijft nou eenmaal goedkoop spul), en zou in principe ook sneller stuk kunnen gaan, maar kan er ook gerust oud mee worden. Stukgaan op zich levert dankzij zekeringen en zekeringsweerstanden doorgaans vrij weinig kans op brand, minder in elk geval dan een hete PTC met een laag droog stof erop.

Overigens ben ik het van harte met de vorige spreker eens: als je gaat slapen of het huis verlaat: gewoon uitzetten. Als het niet voor het risico is, dan wel voor het milieu.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En dat gebeurde jaren geleden toch ook met veel philips tv's op de stanby stand.

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

Dat is een misverstand. Je bedoelt misschien de K40, en die vlogen voornamelijk in de brand door slechte solderingen in de lijneindtrap in combinatie met een verkeerde chassissteun, niet iets dat nog aanstaat in standby.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
Maarten Bakker

In de stand-by werden ze te heet, en daardoor vlogen ze in de fik, en daar werd zelfs voor gewaarschuwd via het TV-cioernaal.

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

werd

Alles leuk en aardig, maar dat ging dan niet om de K40 terugroepactie begin jaren 90, en ook niet over een ander model dat ik ken. Volgens mij is dat gewoon een algemeen goed advies.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bergen opgehoopt stof rond vonkende slechte solderingen kan inderdaad brand veroorzaken. Maar er zijn geen hete onderdelen in de stand-by stand die spontaan in brand vliegen.

Maurits

Reply to
Maurits

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.