gangbel telefoon

Hallo allemaal Is er iemand die de oplossing weet voor het volgende, mijn ouders hebben nieuwe telefoons aangeschaft. Maar als alleen deze telefoons zijn aangesloten doet de (extra)bel op gang het niet. Zodra het oude (PTT)KPN - TDK toestel weer op de lijn word aangesloten dan doet in ene de bel het wel weer. Al diverse mensen hebben er naar gekeken, zo ook ik maar niemand kan vinden waarom die bel op de gang het alleen doet in combinatie met dat TDK toestel. De aansluiting, origineel gedaan door de heren van de KPN (toen denk ik nog PTT) is echt hopeloos en zeer amateuristisch afgewerkt wat het niet echt overzichtelijk maakt. Heb gekeken of ik door andere verbinding te maken de bel wel aan de praat kreeg maar dat is mij, net als vele andere niet gelukt. Weet iemand waarom de bel met dat oude TDK toestel het wel doet en met nieuwere toestellen niet? (ligt dat aan die bel die in het toestel zit misschien??)

Ik weet wel we kunnen die oude telefoon gewoon op de lijn laten zitten dan doet de bel het wel, maar dat lelijke ding willen we toch liever uit de kamer.

vriendelijke groet Joost

Reply to
Bram.d.B
Loading thread data ...

KPN zette vroeger die bel in serie met toestel dit werkt niet meer met nieuwe toestellen. Bel moet nu parallel over toestel staan maar dan moet er WEL een condensator tussen. Zonder die C kun je niet meer bellen dus let op !!! Primafoon heeft hier speciale setjes voor. Grtz CPK.

wel

te

doet

Reply to
MCK

"Bram.d.B" schreef in bericht news:bmuakb$gp3$ snipped-for-privacy@sklad.atcom.net.pl...

Kontroleer het een en ander. De extra bel (zo heet ie in PTT kringen) wordt aangesloten tussen de b en de eb (extra bel). Doorverbinding b - eb eruit halen. De bel in het toestel is dan in serie geschakelt met de extra bel in de gang. Bij meerder toestellen: Je kunt gewoon alles parallel zetten. (alle toestellen zijn afluisterbaar!) Dus op alle toestellen (stopkontakten) rode draad op a blauwe draad op b oranje draad op de eb. De extra bel sluit je aan tussen eb en b. Kontroleer alle toestellen en steker. Er mag geen doorverbinding zijn tussen de b en eb. Deze dooorverbinding kan in het toestel, in de stekker, maar ook in het stopkontakt gemaakt zijn. Heb je geen extra bel. Dan maak je een doorverbinding tussen b en eb. Doe je dit niet, dan doed de bel in het toestel het niet.

Of de oplossing van MCK ook werkt weet ik niet, gewoon proberen. Je moet een kondensator van 1 uF gebruiken. Wel een (minimaal) 200 Volts exemplaar gebruiken. De belspannning is nl 110 Volt AC (effectief, dus topwaarde ca 160 Volt)

Succes

Jantje

Reply to
jantje

Die oplossing van MCK werkt! Een tijd geleden heb ik een belrelais gekocht zodat je een 220 Volt zoemer als bel kunt gebruiken. Het kastje bevatte een relais in serie met een redelijk grote condensator (meem me te herinneren dat die 1500 uF was en iets van 300 volt).

--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

Dat van die condensator is juist, hij moet zijn: 1 µf 250v ik kan het weten ik heb er destijds een paar honderd gemonteerd en heb er nog een paar. mvg

albert

MCK wrote:

Reply to
test

Hoi hoi Albert " ik heb er destijds een paar honderd gemonteerd en heb er nog een paar." ik durf het bijna niet te vragen :-) maar ...

Ik lees dat je er nog een paar hebt nu weet ik niet of je er ook over hebt en of het misschien mogelijk is er een over te nemen? Ik ga er van uit dat ik er maar 1 nodig heb. (zit er zo'n condensator niet in die oude telefoon eigenlijk??) Als het mogelijk is om er een over te nemen zou ik het ook fijn vinden om een schemaatje of uitleg er bij te krijgen hoe ik deze moet plaatsen. Mijn ouwe lui zullen erg blij zijn als het gang belletje het doet. groet Joost

"test" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@wanadoo.nl...

condensator

hebben

(PTT)KPN -

het

kan

TDK

(toen

het

verbinding

andere

wel

toestel

dan

de

Reply to
Bram.d.B

Even in grote lijnen de achtergrond van het verhaal: die externe bel werd vanwege die speciale serieschakeling aangesloten op een aparte pen in het telefoonstopcontact. Een derde pen, dus.

Een deskundige kan dat zien als je de stopcontacten opent en de bedrading in kaart brengt.

Het oude toestel zorgt er voor dat die ene pen op de juiste wijze gebruikt wordt, en de bel doet het dus correct als je dat oude toestel aansluit.

Nieuwe toestellen doen niets met die extra pen (ze gebruiken alleen de 2 verst van elkaar af staande pennen). De bel doet het dan niet.

De oplossing is inderdaad wat hieronder staat. Je moet de bel parallel aan het toestel aansluiten. Er moet dan wel een condensator tussen de bel en de bedrading want de bel mag geen gelijkstroom doorlaten.

[...]
Reply to
telefan

Weet je dat zeker? Ik denk eigenlijk dat dat 1500 nF moet zijn. D.w.z. 1,5 uF (microF). Komt ook meer in de buurt van die 1 uF :-)

Telefan

Reply to
telefan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.