Fouten in breedbeeld buizen

Heb nu diverse breedbeelds hier staan die zouden lijden onder een defecte buis . Dus aanzetten en erg rood of blauw of groen en daarna uitval van de tv.

Wat mij nu opvalt en mij afvraag is ? Waarom is de fout na het opwarmen van de buis in 60a70 % weg en blijkt het beeld gewoon perfect te zijn en niet meer te veranderen voor een hele dag en/of avond.

Denk zelf dan meer aan video(eind)trap en/of buisvoet die meer problemen geeft dan de buizen zelf.

Dus de volgende vragen: Is dit gedrag mogelijk door de opbouw van het kanon in de hedendaagse breedbeeldbuizen. Of is de tendens dat een uitvallende breedbeeld met zulke fouten meteen onder de noemer beeldbuis wortd gezet en wordt er gewoon niet gekeken naar de andere oorzaken.

Reply to
Ger
Loading thread data ...

Waarschijnlijk zijn dit allemaal Philips buizen uit de xnnESFnnX serie... Hoe het precies komt ben ik nog niet achter, maar ze vertonen een hoge uitval.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoe het precies komt ben ik nog niet achter,

Lets make things Better ?

--
Groeten Robert Oor
registered Linux user 361161
Reply to
Familie Oor

Vast in Polen gefabriceerd...

Jopie

Reply to
Jopie

Ik heb tot nu toe alleen Franse en Duitse buizen stuk gezien. Misschien de Franse slag... Ik heb een vaag vermoeden dat het om vervuilde kathodes of electronenkanonnen met inferieure materialen gaat... Het is overigens geen 100% uitval kennelijk, ik durf ze tweedehands nog steeds te verkopen.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

hallo ik heb me door de td van philipss laten vertellen dat de gloeidraad verzakt is ahw. dat zou kunnen kloppen omdat als de buis even aan is geweest de gloeidraad zal rekken of krimpen. zet je hem dan weer aan is het goed ?? ik wil nog wel ooit proberen om de buis 180 graden te draaien en dan eens kijken wat er gebeurt. ik heb ook zo een gevalletje op mijn werkbank staan om de videos te testen eerste keer opstarten ff uitzetten en daarna gewoon beeld de gehele dag.

schreef > > "Familie Oor" schreef > >> Hoe het precies komt ben ik nog niet achter,

Reply to
marcel van kesteren

"marcel van kesteren" schreef in bericht news:41be260d$0$78749$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

verzakt

Je zou het gehele toestel op zijn kop kunnen zetten, voor dat experiment.

Het is wel een grappig defect, mits in andermans televisie ;)

Zouden ze er in Australie ook last van hebben? ;-)

LOL!

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Dat zou op zich kunnen, alleen heb ik hier toevallig een exemplaar staan dat prima opstart, alleen zo nu en dan tijdens het spelen even de fout ingaat. Als het werkelijk de gloeidraad is die sluiting met een kathode maakt, zou het monteren van een geisoleerde wikkeling op de lijntrafo, zoals heel vroeger wel door reparateurs gedaan werd, een effectieve tijdelijke oplossing zijn...

Klinkt interessant, ik ben benieuwd.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als je m langer aan laat staan, wel even een ventilator er achter voor de koeling. ruud

Reply to
Ruud Poeze

Levert dat niet relatief hoge spanningspulsen op. Of is dat geen probleem omdat het zwevend is. Anders beltrafootje: levert ook 6 V wissel. ruud

Reply to
Ruud Poeze

Normaal wordt de buis ook uit een lijntrafowikkeling gevoed, dus dat mag geen probleem zijn (ik herinner me iets van 22Vpp voor 6,3Veff). Voordeel is dat je ook nog met de gloeispanning kan experimenteren; je hebt trouwens maar weinig windingen nodig.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ja, lach maar, ondertussen is het wel zo dat bepaalde correcties voor CRT's verschillen afhankelijk van verschillen in het aardmagnetisch veld. Dus met een beetje geluk is door de ondersteboven gekeerde ompoling in Australië alles weer precies goed;-)

--

Groet, Gerard
Reply to
Bezemsteel

"marcel van kesteren" schreef in bericht news:41be260d$0$78749$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Als je het probeer, kun je het beste de wikkelingen van de horizontaal en vertikaal ompolariseren. Dan komt het beeld weer goed er op.

Dit hebben we in videogames in speelhallen maar zat gedaan, zelfs met konnektoren omgebouwd zodat we snel konden ompluggen.

Groeten PP

Reply to
eddumweer

snipped-for-privacy@fiberworld.nl (Ger) wrote in news: snipped-for-privacy@posting.google.com:

Oef, de grappen die je in deze draad tegenkomt zijn niet echt leuk.

Maar wat je verondersteld is wel juist. Ik ken de tendens niet precies maar de tendens van de reparateur is dat ze veel te duur zijn en het daarom niet meer als rendabel wordt geziem om ze daar naartoe te brengen.

Aan de beeldbuisvoet staan vrij grote stromen die door relatief dunne pennen aan de beeldbuis afgegeven worden. De contacten van de buisvoet zijn ook niet zo dat het contact gegandeerd blijft en op termijn kunnen onderbrekingen optreden door de temperatuur verschillen in de onderdelen op de print aan de buisvoet. Verlopen weerstanden of ondeugdelijke instelpotmeters in de video-eindtrappen kunnen ook de oorzaak zijn.

Reply to
hma

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.