drie draden voor een electromotor?

Hoi,

heb net een hele oude Miele wasmachine gesloopt met het vage idee er een grote slijpschijf van te maken. Daarvoor wil ik de emaille trommel en de roestvrij stalen binnentrommel doormidden slijpen, op de binnentrommel een houten schijf monteren met daarop een glasplaat. Het geheel horizontaal opstellen; het water wordt mooi opgevangen in de buitenste trommel en hoppa!

Tot mijn verrassing zaten er niet een maar twee motoren in om de trommel rond te draaien, maar dat is een bonus :-)

Ik word in verwarring gebracht door het feit dat zo'n electromotor wordt gevoed door drie draden (blauw, bruin, paars). Kan iemand me vertellen waarom dat is?

(Vroeger zou ik er een paar stoppen aan hebben gewaagd en er gewoon spanning op hebben gezet tot ik het een beetje door had, maar god zij dank bestaat er nu het internet :-)

Paai

Reply to
Hans Paijmans
Loading thread data ...

staat er verder nog wat informatie op die motor? Heeft 'ie nog meer aansluitpunten? Zit er een condensator bij aangesloten?

groeten, olaf

Reply to
Olaf

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:JXMQb.45349$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

de ene motor is voor het wassen en de andere is voor centrivu,let dus wel even op welke motor je gaat gebruiken. de machine is zeker ouder dan 25 jaar en er moet ook nog een condensator bij ik dacht iets van 20 a 25 umf gr adri

Reply to
adri

adri wrote: ...

Het is duidelijk welke de centrifugeermotor is (die met het kleinste verzet). Maar die condensator: is die nodig, en hoe moet die worden aangesloten?

Reply to
Hans Paijmans

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:JXMQb.45349$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

Je motor is een kortsluitanker motor. Deze motor kan niet maar zo starten als je er spanning op zet. Hij weet namenlijk niet welke kant hij op moet draaien. Soms kun je de motor een slinger geven, en dan draait hij. Om de motor vanzelf te laten draaien is er een hulpwikkeling in de motor gemaakt. Deze zorgt ervoor, in samenwerking met en kondensator, dat er een draaiveld opgewekt wordt in de motor, en deze vanzelf start.

Dus bij deze motor moet ook nog een kondensator zitten. De drie draden zijn: een fase aansluiting een condensator aansluiting een nul aansluiting. Welke draad wat is, kan ik je alleen vertellen als je de weerstandswaarden met een ohmmeter doormeet, en even in de groep post. Weerstand blauw - bruin Weerstand blauw - paars Weerstand bruin - paars

Als je pech hebt, en het verkeerd doed, kan de motor eerder kapot zijn dan je zekering.

Jantje

Reply to
jantje

Ik zal eens in het wrak gaan graven... Is dat zo'n grote blikken bus? Ik hoop dat ze tegen een stootje kunnen, want bij het slopen heb ik er niet op gelet :-)

Op de motor staat 10+50 uF

Meter op 2000 ohm gezet. Helaas een digitaal ding, dus niet zo snel.

Weerstand blauw - bruin open Weerstand blauw - paars 14 ohm Weerstand bruin - paars 14 ohm

...

Och, een andere oude wasmachine is snel gevonden.

Maar met behulp van deze groep begin ik langzaam te begrijpen hoe die dingen werken, en dat is ook wat waard.

(met dank aan alle deelnemers).

Reply to
Hans Paijmans

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:_DOQb.45464$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

dan

Moet je even opnieuw meten Hans. Ergens gaat er iets fout. Blauw - Bruin open ?? als je blauw - paars kunt meten, en paars - bruin ook, dan moet je bij bruin - paars ook een meetwaarde hebben. Deze kan 28 ohm zijn.

Meet nog even, en laat het weten.

Je meter hoefd echt niet digitaal te zijn. De exacte waarde van de wikkelingen is ook niet belangrijk. Het gaat meer om de indicatie. Ook digitale meters hebben nadelen.

Jantje

Reply to
jantje

jantje wrote: ...

Nog eens goed de oxidatie eraf gekrabd:

blauw bruin 5 blauw paars 9 bruin paars 12

Helaas is hij dat wel. In mijn tijd had je alleen maar analoge metertjes, en daar /zag/ je wat aan :-)

Reply to
Hans Paijmans

Dit klopt beter. Helemaal korrekt is het niet. 1 meetresultaat moet de som van de ander twee zijn, maar hiermee redden me het ook. Blauw - Bruin is de hoofdwikkeling (lage weerstand) Blauw - Paars is de hulpwikkeling (hoge weerstand)

Aansluiten: De blauwe draad is de nuldraad. tussen de bruine en de paarse draad sluit je de condensator aan. Op de bruine draad sluit je de fase aan.

De draairichting is niet omkeerbaar. Belast je het motortje niet te veel, dan kun je de draairichting wel omkeren. Sluit dan de fase op de paarse draad aan, ipv op de bruine. De rest blijft zitten zals je al had aangesloten. Maar omdat je nu de hoofd en de fasewikkeling omwissel, zal het motortje niet zo sterk meer zijn.

De condensator moet je ergens in je wasmachine terug kunnen vinden.

Jantje

Reply to
jantje

jantje wrote: ...

...

Een? Ik heb er wel drie gevonden :-)

Een van 10, een van 16 en een van 50 mF. Die van 10 en 50 zijn aan een pool met een paarse draad verbonden, de andere draden zijn meerkleurig en gan nergens (meer) naartoe.

Wat zit er eigenlijk /in/ zo'n condensator?

Reply to
Hans Paijmans

Zilverpapier en een dialectricum.

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl nl.test !!
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

Ah, ze kunnen dus tegen een stootje.

Reply to
Hans Paijmans

twee

.

Ik gok maar. Je hebt twee motoren in de wasmachine. De andere motor is voor het centrifugeren? De grootste (in capaciteit, dus ...uF) condensator hoort bij de grootste motor ( in kW)

Het kan zijn dat je motor bij het opstarten twee condensatoren, dus de 10 en

16 uF gebruikt worden. Is de motor eenmaal op toeren, dan wordt een van de twee afgeschakeld.

Probeer die van 10 uF eerst maar eens. Wil de motor niet goed opstarten. Gebruik dan de 16 uF. Loopt hij nog niet goed, schakel de 16 en 10 uF parallel.

Een te kleine condensator is niet zo erg. De motor is niet sterk genoeg, en start niet goed op. Dus altijd met een te kleine beginnen, en dan wat experimenteren. Een te grote conensator kan de stroom in de hulpwikkeling te hoog doen worden, zodat deze op den duur een ker doorbrandt.

Een condensator is maar een heel dom ding. Eigenlijk zijn het twee aluminium platen, gescheiden door een isolator, welek opgerold in een buisje zitten. Aan elk van de twee platen zit een aansluitdraad. De condensator veroorzaakt een faseverschuiving. De stroom die door de kondensator gaat, en dus ook door de hulpwikkeling van de motor gaat, is iets eerder dan de stroom in de hoofdwikkeling. Dit is een moeilijk verhaal, maar neem het maar aan. Omdat de stromen in de hoofd en hulpwikkeling niet gelijktijdig zijn (ze komen net na elkaar), is er een verschil in de tijd dat het machnetisch veld maximaal is. Op deze wijze ontstaat er een draaiveld in de motor.

Jantje

Reply to
jantje

jantje wrote: ...

Gefeliciteerd. Het werkt. Dank!

Samenvattend: als ik een electromotor zie met drie draden dan moet ik een condensator zoeken. Dat is goed om te weten.

BTW: op het typeplaatje staat 10+50 mF. Dat doet vermoeden dat die grote condensator ook een functie zou kunnen hebben?

Paai

Reply to
Hans Paijmans

ja, maar een draaistroommotor voor drie fases kun je niet zomaar op dezelfde manier aansluiten. Dus het drie-draden-criterium is niet voldoende.

groeten, Olaf

Reply to
Olaf

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:a3RQb.45602$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

Dan heb je een dubbelle condensator. Er zitten dus twee condensatoren in. Je hebt 3 aansluitklemmen op de condensator. Als je goed kijkt bij de aansluitingen staat er een rondje een vierkantje, of een driehoekje op, of een ander merkteken. Dit teken kom je ook weeer tegen op het opschrift. Zo weet je welke klem wat is. De klem zonder merkteken is dan de gezamelijke klem.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het gebruik. Dat kan ik je hiervandaan niet zeggen hoe het is. Er is een mogelijkheid dat de dubbelle kondensator voor de centrifuge is. De

50uF voor aanlopen, en de 10uF voor als de motor eenmaal op toeren is. Het kan ook zijn dat de 10uF voor de was motor is, en de 50uF voor de centriufugemotor. Alhoewel het niet gebruikelijk is om twee motoren met een gezamelijke condensator uit te rusten, is het wel mogelijk.

Succes ermee

Jantje

Reply to
jantje

als je de machiene zelf gesloopt heb dan moet je het schema zijn tegen gekomen . bij deze miele heeft het tussen de bedrading bij de timer gezeten.

"Hans Paijmans" schreef > ...

veld

Reply to
adri

In de nieuwsgroep news:4013e299$0$133$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl, slingerde jantje de volgende woorden naar ons toe:

Eerder in deze draad vertelde hij dat dit: [BTW: op het typeplaatje staat

10+50 mF] op het typeplaatje van de motor stond
--
JVD - jvd_609 [at] hotmail [dot] com
http://www.josvandijken.tk - ftp://jvd.no-ip.info
 Click to see the full signature
Reply to
JVD

"JVD" schreef in bericht news:bv1f5v$rbu$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

Heeeeelemaal overheengelezen. In dat geval denk ik dat er een condensator (de 10 uF) voor de normale bedrijfstoestand is, en de andere (50, samen met de 10uF) voor het starten.

Jantje

Reply to
jantje

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.