wasmachinemotor + condensator vraag

Hoi,

Ik heb de Miele wasmchinemotor nu aan een slijpschijf gehangen, met de 50 mF condensator. Het ding stopt er elke twee minuten mee, maar wordt voor het gevoel niet overmatig heet.

Als ik de 10 mF condensator aan hang, loopt hij door. Is dat logisch?

Klemmende vraag is toch hoe ik het toerental omlaag kan schroeven. Als ik het goed heb begrepen is dit een motor zonder koolborstels, dus de golffase- aansnijding, met een RAC-16-400, waarvan een schema in de Conrad catalogus staat zou niet werken (ik praat dit na). Hoe kan ik het toerental dan wel regelen?

Paai

Reply to
Hans Paijmans
Loading thread data ...

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:yibVb.3312$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

Kan het misschien via een extra overbrenging, dus op een mechanische manier, b.v. met een tussenpoelie.

--
Mazzels!

Gerard

verwijder "nospam" uit e-mail adres


Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Bezemsteel

Frequentieregelaar.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:yibVb.3312$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

Klinkt vreemd

Je hebt een kortsluitankermotor. Het toerental van deze motoren wordt grotendeels bepaald door de netfrekwentie. Dat wordt lastig deze in toerental te regelen op een eenvoudige manier. Je kunt proberen met een dimmer. Maar dan ook echt proberen. Heb je geluk dan werkt het. Maar garanties nee. Gebruik dan een voldoende zware dimmer. Dus een dimmer van minimaal 1000 Watt, voor een motor van 500 Watt. Anders moet je een frekwentieomvormer toepassen.

Of deze er zijn voor 1 fase motoren ?? dat weet ik zo een twee drie niet. De RAC-16-400 is bedoeld voor borstelmotoren , dus met koolbostels en collector. Of het werk??? Proberen kan altijd. Hij is er zwaar genoeg voor.

En als het werkt, laat het toerertal niet te ver zakken. Bij een lager toerental dan ca 20% van het nominale toerental krijg je onheroepelijk problemen met de koeling van de motor.

Jantje

Reply to
jantje

Ik dank niet dat dat bevredigend gaat werken. Voor een ventilator toepassing (constante belasting) kun je zo nog wel iets doen, maar bij wisselende belasting gaat dit niet fijn werken. Wat er volgens mij gebeurt, maar ik ben geen motor kenner, is dat je slechts het vermogen naar de motor reduceert. De motor wil echter wel op zijn synchrone toerental blijven werken, daarvoor is hij immer gebouwd. Omdat je minder vermogen toevoert, zal het toerental wel zakken doordat de slip een groter aandeel voor zijn rekening neemt, maar dit betekent tevens dat je naar een zeer labiel evenwicht in het toerental gaat. Iets te veel belasting en je motor stopt accuut.

Wat ik me nu overigens direct afvraag is: Een wasmachine draait zelf vaak bij verschillende toeren. Dit kan, dacht ik, gedaan worden door het inschakelen van verschillende wikkelingen. Liggen daar geen mogelijkheden (1400 toeren bv).

Hal

Reply to
Hal

Met een dimmer zal dit niet lukken. Een dimmer veranderd de frequentie niet. Er worden enkel als het ware stukken uit de sinusvorm "gebeten, zodat de spanning daalt. Om die moter te laten variëren in snelheid zal je de frequentie moeten veranderen,en dit met een frequentieregelaar, zoals eerder al eens vermeld is geweest.

Zo'n dingen zijn niet goedkoop, dus denk eerst na of je dat echt nodig hebt, voordat je je er 1 aanschaft.

Succes ermee ;)

Reply to
Tom

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:yibVb.3312$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

kan je nieks doen met poelies ? een kleinere poelie op de moter geeft ook al toerentalverlaging op de slijpschijf of evt twee verschillende poelies op een as en dan verbinden met motor en slijpschijf

--
ascii to ascii     dos to dos


Greetz   Bassie
Reply to
sprokkie

"sprokkie" schreef in bericht news:40261591$0$128$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Heeft-t-ie van mij afgekeken, foei!

--
Mazzels!

Gerard

verwijder "nospam" uit e-mail adres



Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Bezemsteel

"Tom" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@posting.google.com...

Ik had ook geschreven dat je het kunt proberen. Een poosje terug heeeft ook al eens iemand eenzelfde posting gedaan. Met een dimmer heeft hij de motor toch langzamer kunnen laten lopen. Ik denk wel dat hij mazzel gehad heeft. meestal werkt het niet. Proberen kan altijd.

Bestaan er frekwentieregelaars voor 1 fase kortsluitanker motoren??

Jantje

Reply to
jantje

"Bezemsteel" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.nb.nu...

en

had jouw antwoord nog nie gelezen :)

--
ascii to ascii     dos to dos


Greetz   Bassie
Reply to
sprokkie

...

Intussen heb ik tussen de rotzooi in de schuur een stokoude "kooianker" motor gevonden. Wat dat is weet ik niet, maar hij had een nog kleiner V-wieltje op de as dan de Mielemotor, en de snelheid volgens het typeplaatje was iets van 1400 toeren. Het inbouwen was een peulenschil, en de slijpschijf loopt op een prima snelheid.

zie:

formatting link

Iedereen nog bedankt voor de goede raad.

Paai

Reply to
Hans Paijmans

Eind goed al goed.

Hal

Reply to
Hal

"Hans Paijmans" schreef in bericht news:ArqVb.3465$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

Een kooianker motor en een kortsluitankermotor zijn dezelfe motoren. Ze hebben geen koolborstels dus ook geen sleepringen ,collectors, of commutators. Worden veel toegepast, vanwege weinig onderhoud ( alleen twee lagers), robuustheid en betrouwbaarheid. Ze draaien nagenoeg synchroon aan de netfrekwentie minus ca 5%, afhankelijk van de belasting. Het uiteindelijke toerental wordt bepaald door de netfrekwentie ,het aantal poolparen in de motor, verminderd dus met de 5%. Er zijn dus kortsluitankermotoren van ca 2800, 1400, 950, 700 omwentelingen per minuut. Bij 50 Hertz (Europees)

jantje

Reply to
jantje

"sprokkie" schreef in bericht news:40263398$0$137$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

motor

Dag ik al, geefnie hoor;-)

--
Mazzels!

Gerard

verwijder "nospam" uit e-mail adres


Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Bezemsteel

Wat zijn poelies??

Tom

Reply to
Tom

Snaarwielen.

Thomas

Reply to
Zak

o

Kijk onder de motorkap van je auto. Die zwarte rubberen band die de dynamo aandrijft is een V-snaar, de schijven waar die over draait worden poelies genoemd.

Verneuk-alert! Een poelietrekker trekt ook andere dingen van de as af dan alleen snaarwielen :-)

Reply to
paai

Maar waarom zit er dan geen condensator op deze motor?

Paai

Reply to
paai

Al je een kooiankermotor aansluit zonder condesator gaat hij alleen maar brommen. Als je hem een zetje geeft gaat en blijft hij wel draaien.

Voor lichte motoren wordt een magnetische oplossing gebruikt om het draaiveld te maken. Die is niet zo sterk en minder efficient, maar dat maakt vaak niet uit.

Over de stator zit dan, op een derde van het magnetisch actieve oppervlak, een kortsluitwikkeling. Het veld daar zal vertraagd zijn ten opzicht van het veld dat niet door de kortsluitwikkeling hoeft.

Die kortsluitwikkelingen kn je met wat geluk wel zien zitten. Ze zijn van ongelakt koperdraad, dat millimeters dik is.

Thomas

Reply to
Zak

enig idee waar je die dingen kan aanschaffen? En in het verlengde wat de prijzen zijn?

groeten, Olaf

Reply to
Olaf

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.