Doorbranden gloeilamp

Het gebeurt regelmatig: een gloeilamp die met een flits doorbrandt. Maar laatst verliep het doorbranden wel heel heftig. Bij het aandoen van de lamp klonk een harde knal en bij nader onderzoek bleek de lamp letterlijk gesprongen: de lamp was in twee stukken "doorgebrand", waarbij het schroefdraaddeel nog in de armatuur zat en de rest uit de armatuur viel. In het schroefdraaddeel was te zien dat er iets gesmolten was.

Is er een verklaring voor dit heftige karakter van dit verschijnsel?

Fred.

Reply to
Fred
Loading thread data ...

Op Thu, 05 Apr 2007 13:01:29 -0700, schreef Fred:

Ja hoor. Als de lamp doorbrandt (wat doorgaans gebeurt bij het inschakelen(*)), wordt door de gloeidraad die op dat moment onderbreekt een vlamboog getrokken in het argongas waarmee de lamp gevuld is. Deze vlamboog is vergelijkbaar met een elektrische lasvlam, maar dan zonder stroombegrenzing. Hoe groter en heter de vlamboog, hoe meer ionisatie van het argon, en dus ook hoe meer stroom er loopt, totdat een plotseling een grote onderbreking optreedt doordat een heel stuk draad ineens wegsmelt. Veel lampen zijn intern voorzien van zo'n ingebouwde 'zekering'.

In een klein percentage van de gevallen kan deze vlamboog zo heet worden dat de lamp uiteen spat of in stukken uiteen valt.

*: Lampen gaan kapot doordat een dunne plek in de gloeidraad ontstaat, die een hogere weerstand heeft dan de rest van de gloeidraad en dus bij dezelfde stroom ook heter wordt (en de verdamping van het metaal nog verder versnelt). Dat lampen juist bij het inschakelen kapot gaan, komt doordat de gehele gloeidraad nog koud is, zodat de stroom dan ook veel hoger is dan bij normaal bedrijf, en de zwakke plek nóg veel heter wordt (wat ook een mooi begin is voor een vlamboog).

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Bij persglaslampen is dit een zelfs een glaszekering achtige constructie die in de fitting verwerkt zit.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Naast het verhaal van Richard is er nog een (veel simpeler) scenario:

De gloeidraad heeft een zekere lengte en daar staat 230 volt overheen. Dikwijls hangt hij aan een frame in een W vorm.

Als de gloeidraad breekt, kan het afgebroken deel kontakt maken met een ander deel van de gloeidraad. Dan staat er plotseling 230 volt over een veel kortere gloeidraad. En daar komt dan erg veel licht uit. Heel even tenminste :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Ik heb een blauwe gloeilamp, die spierwit licht geeft. Tenminste, als 'ie het doet. ik moet dan even met de lamp bewegen, en dan gaat 'ie het altijd wel doen. Al jaren. :-)

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.       Bootmanager ook voor Vista
Zin in een koffie- thee- of borrelpraatje?  Kom naar alt.jawade.nl
http://jawade.nl (Mirror op http://www.geocities.com/kolibrie.geo)
Bootmanager, ClrMBR, DiskEditors, POP3lezer, Filebrowser, Kalender
Reply to
Jawade

"Jawade" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.caiway.nl...

Reply to
Ghost

"Jawade" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.caiway.nl...

Ik had een daglicht lamp, die doorbrandde. Even goed bewogen, tot de gloeidraad weer contact maakte. Heeft nog jaren m'n bureau werk verlicht. Zit nu in een plafondniere, die weinig gebruikt wordt. Ghost

Reply to
Ghost

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.