CVBS videosignaal verdelen

Een kennis heeft bij zijn appartement 2 camera's gemonteerd (eentje beneden en eentje boven in de hal) om te zien wie er voor de deur staat. Ook de directe buren zijn hier op aangesloten. Het systeem heeft al ruim 10 jaar gefunctioneerd, maar na vervangen van een camera (was defect) zijn er steeds problemen met camera 'beneden' (lange kabel, monitor geeft "no signal").

Zelf ben ik geen video expert, maar onderstaand mijn bevindingen. Gisteren was ik daar en toch maar even een snelle blik op de "installatie" geworpen. Deze lijkt mij niet geheel volgens de regels der kunst aangelegd, "maar het heeft altijd zo gewerkt!", is dan het antwoord.

Huidige situatie:

- Alle bekabeling komt samen in een meterkast dicht bij beide appartementen, daar zit ook de voeding voor alles (12V).

- Beide monitoren hebben een dubbele ingang en een omschakeling bron 1/2. Dat lijkt mij dus prima in orde.

- Camera's zijn van die kleine modules (Conrad)

- Camera 'boven' wordt via een soort tweeling coax (ca. 8 meter) naar de meterkast gevoerd. 1 coax voor video, eentje voor 12V. Lijkt me redelijk OK, afhankelijk van het gebruikte type kabel en aansluiting mantels (moeten m.i. beide aan 0V gelegd worden, nog na te kijken).

- Voor camera 'beneden' is al eens een 'betere' kabel aangelegd (ca. 25 meter). Een stuk luidsprekersnoer voor de 12V en een goede TV coax voor de video. Lijkt mij ook redelijk, mits mantel coax ook aan beide zijden aan 0V (nog na te kijken) en beide kabels het zelfde traject volgen (is zo, gaan door 1 buis).

- Video en voeding van beide monitoren is via een zelfde tweeling coax als hier boven aangesloten (ca. 8 meter). Voor de videosignalen zijn de beide kernen gebruikt en voor de 0V/12V de beide mantels. Dit lijkt mij niet zo'n hele jofele oplossing, alleen is de kabel moeilijk te vervangen. Een kleine verbetering lijkt mij de 0V/12V aan beide zijden van de kabels via condensatoren (10nF?) aan elkaar te verbinden. Zo zijn beide mantels tenminste voor HF aan de 0V gelegd.

- Dan de signaalverdeling, er moeten immers 2 monitoren op elke camera werken. Dit is gedaan door beide monitoren domweg met een kroonsteentje op 1 camera aan te sluiten. Dit lijkt mij nogal een probleem met impedanties. Je zet twee 75Ohm belastingen op een 75Ohm bron. Hierdoor zal het signaal al halveren en heb je mogelijk ook last van reflecties. Is hier een beter oplossing voor te bedenken (splitter?).

- De installatie is nergens geaard en dus volledig 'zwevend' In de meterkast is een aardpunt, dus dat zoe eenvoudig aan te sluiten zijn.

Camera 'boven' geeft op deze manier wel goed beeld op beide monitoren, voor camera 'beneden' geven beide echter "no-signal".

Binnenkort wil ik eens een scoop op de videosignalen in de meterkast zetten om te zien wat het niveau is en of het er nog een beetje redelijk uit ziet. M.i. zouden alleen fatsoenlijke sync pulsen al voldoende moeten zijn om de monitor van "no-signal" af te krijgen. Zou er zo uit moleten zien:

formatting link
formatting link

Iemand nog tips om bovenstaande te verbeteren, zonder kabels te vervangen?

Het moet toch ook mogelijk zin om een camera via alleen een coax te voeden en beeld te krijgen door DC en RF te scheiden? Wil ik nu niet doen maar is een aanvullende vraag.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

My CODE of ETHICS is vacationing at famed SCHROON LAKE in upstate New York!!
Reply to
Stef
Loading thread data ...

Ik zou de beneden camera even boven aansluiten om te kijken of de camera het zoizo doet. Eventueel direct op een monitor.

Kabels aan beide zijden aarden is geen goed idee.

--
pim
Reply to
tuinkabouter

Dat was al eens geprobeerd als ik het goed begrepen heb, maar kan geen kwaad dat nog eens te doen.

Nee dat weet ik. Installatie is nu echter geheel zwevend. Vraag is dus of het (op 1 punt) aarden verbetering zou kunnen geven.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

Yow!  It's some people inside the wall!  This is better than mopping!
Reply to
Stef

Nee dat maakt natuurlijk geen ruk uit. Ik heb het (veel te lange) verhaal niet helemaal zitten te lezen maar als ik oppik "2 monitoren aangesloten op 1 camera" dan raad ik aan te kijken naar hoe de afsluiting geregeld is (dwz waar zitten er 75 ohm terminators) en als beide monitoren terminated moeten zijn (omdat er lange stukken coax heen lopen, ipv een t-stukje achterop) dan zou ik kijken naar een actieve splitter, een die dus zowel op de input als de twee outputs 75 ohm is.

Het kan zijn dat je vorige camera er niet mee zat om 2 keer 75 ohm parallel aan te sturen en deze wel.

Reply to
Rob

Tja, in mijn ervaring kan het bij EMC problemen veel uitmaken. Alleen met video heb ik geen ervaring, vandaar de vraag. Maar, geen ruk dus.

Altijd een afweging: lang of incompleet.

Dat was inderdaad ook mijn eerste gedachte. In het verhaal had je inderdaad kunnen lezen dat er nu 2 75 ohm belastingen (ingebouwd in de monitoren, kunnen volgens mij niet uit) aan 1 bron hangen. Niet zoals het hoort, maar 'het heeft gewerkt'.

Heb je een voorbeeld van zo'n splitter? Als ik zoek vind ik alleen VGA splitters. Wellicht dat het daar mee gaat, zou mooi zijn, kan ik gelijk

3 videosignalen met 1 versterker splitsen. :-)

Schemaatjes als deze zijn ook wel te vinden, maar dan moet ik weer gaan knutselen:

formatting link

Dat zou heel goed kunnen. Ik hoorde overigens net vanavond dat de oude camera direct kort aangesloten ook nog gewoon werkt.

Helaas videosignaal niet kunnen meten, maar wel even de kabel nagekeken. Is inderdaad zonder enige kennis van zaken aangesloten. De camera heeft

3 aansluitingen: video, 12V, 0V. De voeding zit met luidsprekersnoer aan de 12V en 0V. De video zit op de kern van een coax en de mantel van de coax was 'over' en ligt dus gewoon los. Had je net zo goed geen coax kunnen gebruiken m.i.

Hij gaat nu het volgende stappenplan uitvoeren (hoop ik).

- Camera kort aansluiten op 1 monitor

- Mantel lange coax aan beide uiteinden met de 0V van de meelopende voedingskabel verbinden.

- Camera via lange kabel aansluiten op 1 monitor.

- Camerasignaal weer splitten met kroonsteen naar 2 monitoren.

Als het na die laatse stap nog werkt heeft hij geluk dat het met volledig verkeerde afsluiting nog wil werken (tot het weer fout gaat).

Als het alleen bij de laatste stap niet werkt moet ik hem er toch van overtuigen dat er een versterker/splitter tussen moet. En dus 'het heeft

10 jaar zo gewerkt' argument bestrijden.
--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

A fair exterior is a silent recommendation. 
		-- Publilius Syrus
Reply to
Stef

Het maakt bij EMC ook niet uit. Tenzij er nog andere niet genoemde factoren meespelen, zoals gevoeligheid van de apparatuur voor wat er gebeurt met de ground. Alle spanningen zijn altijd relatief.

Maar of dat werkt hangt af van de uitgangsimpedantie van de camera. Als die netjes 75 ohm is dan werkt het niet, want dan is met 2 belastingen het videosignaal nog maar de helft. Dan heb je geen sync en/of een zeer contrastarm beeld.

Dit zijn standaardkastjes of je kunt zelf wat bouwen. Dat is eigen keus. Dat schema wat je noemt geeft al aan hoe je het kunt doen: eerst het signaal bufferen met een versterker met lage uitgangsimpedantie en een gain van 2, en dan met serieweerstanden van 75 ohm de impedantie weer naar 75 ohm per uitgang brengen.

Dat is niet goed nee! Je hebt in het algemeen BNC aansluitingen voor de video en zo'n groene steker met schroefjes voor de 12v en die twee connectoren maak je aan die twee delen van de kabel (dus de 2 aders aan die power connector en de coax aan de BNC). De mantel van de kabel is dus via de BNC aangesloten.

De - van de voeding hoeft niet verbonden te worden met de massa van de camera, de DC retour loopt niet via de coax mantel. Maar als je dat wel doet zal er nog geen man overboord zijn denk ik.

Reply to
Rob

Het gaat hier om simpele, kale pcb, camera moduletjes. Geen BNC, maar alleen een 3-polige connector op de pcb voor voeding en video.

De mantel zal toch aan de massa van de videobron moeten liggen, en dat is in dit geval de zelfde massa als die van de voeding, dus er is weinig keus. We wachten de testresultaten maar eens af.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

Men take only their needs into consideration -- never their abilities. 
		-- Napoleon Bonaparte
Reply to
Stef

Ik denk dat ik er in dat geval voor zou kiezen om alleen de coax buiten en binnen ader en 1 draad voor de voeding aan te sluiten. De 2e voeding draad gebruik je dan gewoon niet. Behalve wellicht als er nauwelijks koper in de coax afscherming zit, dan zou je de voeding draad daar parallel aan kunnen zetten (aan beide kanten doorverbonden).

Maar dit is niet gerelateerd aan het impedantie probleem. Als het inderdaad met 1 monitor wel werkt en met 2 monitoren niet, dan zul je het toch in die richting moeten zoeken. Geen idee of er in dat cheapo circuit ook video distributie versterkertjes te koop zijn als los printje in China ofzo. Professionele oplossingen zullen wel niet in aanmerking komen.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.