Tussenkringspanning zakt in elkaar bij U>45VDC

Hallo, ik heb samen met een paar klasgenoten een frequentieregelaar gebouwd die het prima doet, maar als we de tussenkringspanning opvoeren tot U>45VDC dan valt deze in storing.

De volgende componenten hebben we in onze print gemonteerd.

  1. Een microcontroller met zelf geschreven C programma
  2. Een 74HCT175 D-FF welke de pulsen van de uC versterkt naar een spanning van 5V (PWM pulsen worden via een hele snelle clock doorgeschakeld.
  3. 6 optocouplers (4N25) voor een elektrische scheiding van de signalen.
  4. Een IR2130 low/high driverchip voor een het coorect schakelen van de IBGT's, dit ivm kortsluiting van de IGBT schakelcomponenten.
  5. Tenslotte de IGBT's voor het schakelen van de tussenkringspanning.

Als we de zaak onder spaning brengen gaat alles goed, maar als we de tussenkringspanning voorzichtig opvoeren vanaf 0VDC gaat het goed tot 45VDC. Een hogere spanning dan deze zal de IR2130 in storing brengen en afschakelen. We hebben correcte bootstraps aangebracht (3x10pF) voor de HIGH side drivers. De Uce hebben we gesteld op 10V, volgens de spec's zou dat moeten gaan.

Wie heeft hier eerder mee te maken gehad en weet wat waarom de schakeling onze schakeling in storing valt.

Alvast dank en vriendelijke groet,

Marco

Reply to
Marco Polo
Loading thread data ...

Ik ken de chip niet en zonder schema valt er ook niet zo veel over te zeggen. Ik neem aan dat je de datasheet en de application notes bestudeerd hebt?

Volgens het blokschema van de IR2130 zijn er maar 2 mogelijke oorzaken voor het actief worden van \FAULT (ik neem aan dat dat je probleem is?): Te lage logische voeding (wat is de voedingsspanning daar?) of te hoge stroom.

Je hebt met een scoop naar al je signalen gekeken, inclusief de spanning op ITRIP?

Verder vraag ik me af of de 4N25 wel zo geschikt is voor deze toepassing, de propagation delay kan, afhankelijk van de belasting, oplopen tot ruim boven de 100us en de rise/fall zijn ook niet erg rap. Wat is je schakelfrequentie?

En hoe kom je aan de waarde van 10pF voor de bootstrap condensatoren? Die waarde lijkt mij erg laag en ook in het testcircuit in de datasheet en in DT94-11 wordt 100nF gebruikt.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Stef, ik heb gisteren mijn docent op school gesproken, alle compomenten zijn in orde maar we hebben geen afgeschermde bekabeling naar de IGBT's gebruikt. Daarnaast moeten we de draden als twisted pair uitvoeren ivm storing. Ook het aarden van noet aangesloten pinnetjes van componenten moeten we aarden. Tenslotte hebben we de massa van de tussenkringspanning aan de massa van de stuurelektronika gehangen wat nogal storinggevoelig kan zijn.

We hebebn dus nog wat te doen aankomend weekend, inder geval bedankt!

Remo "Stef" schreef in bericht news:5bd08$45ebea6e$54f63171$ snipped-for-privacy@publishnet.news-service.com...

gebouwd

U>45VDC

doorgeschakeld.

signalen.

de

tussenkringspanning.

45VDC.

HIGH

schakeling

voor

lage

mail)

>
Reply to
Marco Polo

Layout is altijd belangrijk maar zeker bij schakelende ontwerpen. en als er dan ook nog kabels tussen delen van de schakeling zitten wordt het helemaal oppassen. Maar wat zit er nu aan de kabels, alleen de IGBT's of ook de hele driver chip? Als je al een stuk met kabels wilt doen (kan niet alles op 1 print?), dan lijkt mij het mooist om dit op de plek van de optocouplers te doen, maar ik weet niet of dat praktisch is.

welke massa's had je aan elkaar gehangen? Die voor en na de optocouplers? Da's inderdaad niet zo handig en maakt ze min of meer overbodig.

Ik heb eens een mooie uitvoering van een wat zwaarde regeling gezien waarbij de aansturing van de IGBT's via optische vezels ging. Dan heb je pas een echt mooie scheiding, optocouplers hebben altijd nog iets capacitieve koppeling.

Gebruik overigens ook liefst een afgeschermde kabel voor het aansluiten van de motor, dat kan narigheid voorkomen.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Wel Stef, we hebben een prototype print gebouwd en we zijn wat onvoorzichtig te werk gegaan wb EMC. De kabels zijn u nog losse draden...van het weekend gaan we deze twisted pair maken met een foliemantel. Daarnaast hadden we de massa van de tussenkringspanning met de stuurelektronika verbonden, ook niet handig want daar vloeien stromen. De IGBT module is heeft een separate massa aansluiting, die gaan we gebruiken voor de massa. Ik denk dat het een euvel is betreffende inteferentie op diverse kabels want de print doet verders goed. Alle componenten hebben we op een print gesoldeerd met losse draden, we hebben geen print geetst, e.e.a. gezien de beperkte tijd die we er voor hebben.

Groet,

Remo

"Stef" schreef in bericht news:5b4f5$45eebe23$54f63171$ snipped-for-privacy@publishnet.news-service.com...

Reply to
Marco Polo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.