CRT ontladen

Hallo

Ik heb bij repairfaq.org info opzezocht hoe je een CRT moest ontladen: Daar stond dit erover.

For the CRT, use a high wattage (not for power but to hold off the high voltage which could jump across a tiny 1/4 watt job) resistor of a few M ohms discharged to the chassis ground connected to the outside of the CRT - NOT SIGNAL GROUND ON THE MAIN BOARD as you may damage sensitive circuitry. The time constant is very short - a ms or so. However, repeat a few times to be sure. (Using a shorting clip lead may not be a bad idea as well while working on the equipment - there have been too many stories of painful experiences from charge developing for whatever reasons ready to bite when the HV lead is reconnected. More below.) Note that if you are touching the little board on the neck of the CRT, you may want to discharge the HV even if you are not disconnecting the fat red wire - the focus and screen (G2) voltages on that board are derived from the CRT HV

Hij zegt dat je moet ontladen naar Chassis ground en niet aan de signal ground op het main board, alleen zitten deze twee wel vaak verbonden met elkaar. Moet ik eeerst de GND van het mainboard ontkoppelen?

Is het veilig om een eigen ontlaadtool te maken, of raden jullie aan zoiets te kopen. Bedankt alvast

Groeten Sjaak

Reply to
Tamme Bever
Loading thread data ...

Nog even iets toevoegen: Waar kan ik na het ontladen van de CRT het kortsluit-touwtje aan vast maken bij de beeldbuis. Zit er onder de zuignap een metalen aansluiting voor de anode waar dit touwtje aan kan?

Thx

Sjaak

Reply to
Tamme Bever

In de praktijk betekent dit dat je ontlaadt naar de spanbannd die contact maakt met de aquadaglaag van de beeldbuis.

Hoewel het niet zo goed is voor de buis, gebruik ik de zeldzame keren dat het nodig om te ontladen, is een schroevendraaier die ik met een draadje aan de aquadag leg.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

praktijk betekent dit dat je ontlaadt naar de spanbannd die contact

gebruik ik de zeldzame keren dat

Reply to
Tamme Bever

"Tamme Bever" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@e3g2000cwe.googlegroups.com...

Rondom de beeldbuis zit een blanke draad. maak hier een stukje tweelingsnoer aan vast. Dan kun je het andere eind in een meetpen aansluiten. En die prik je dan onder de dop om de zaak de ontladen. Wel zorgen geen blanke draden aan te raken tijdens het gebeuren.

Reply to
K.Geitebreier

Ik heb hier zelf aan meegeschreven, hoewel niet precies die paragraaf. Normaal ontlaad ik de CRT liever via een weerstand, maar als hij toch weggegooid moet worden dan maakt het ook niet uit, dan kun je hem ook wel gewoon kortsluiten. Neem een meetsnoer met aan de ene kant een meetpen en aan de andere kant een krokodilleklem. Sluit eerst de klem aan op het aquadag, dit is het blote draadje dat over 3 of 4 hoeken van de CRT loopt, aangespannen door een veertje. Druk daarna de pen onder de rubberdop van de anode. Vaak krijg je dan een knallende vonk. Pas daarna kun je de dop aanraken om hem af te nemen, en daarna kun je nog eens het anodekontakt aanraken met de pen, totdat de C helemaal leeg is. De C kan weer een stukje opgeladen worden als je over de voorkant van de beeldbuis poetst, dus eventueel nogmaals ontladen voordat je de anodekabel weer opnieuw aansluit.

In de Philips GFL heb ik de aardstruktuur zo gemaakt dat de flashstroom via signaalaarde naar aquadag vloeit, dus niet direkt maar via een VDR op het beeldbuispaneel. In normaal bedrijf staat daar een spanning over van ca. 30 V, die lager wordt naarmate de straalstroom groter is. Zo wordt de straalstroom gemeten voor hoogspanningskompensatie en voor straalstroombegrenzing. Vanaf GFL meten we zo ook de flashstroom, om de voeding even af te schakelen en netjes opnieuw op te starten. Dus dat verklaart het verschil tussen de twee aardes. In de GFL zou je de anode wel veilig naar de signal ground op het beeldbuispaneel kunnen kortsluiten, want een flash doet dat ook. Maar dat geldt lang niet voor elke TV, vandaar het goede advies om altijd naar de CRT ground, dus het aquadag draadje, te ontladen.

Een stevig meetsnoer is voor incidenteel gebruik goed genoeg. Voor in het TV lab heb ik wel eens speciale tools gemaakt, met weerstanden. Maar dan hoor en zie je geen vonk, dus heb je minder vertrouwen dat het goed is gebeurd. Het allermooiste is om te ontladen via de ingangs- weerstand van een HV meter, maar dat duurt wel erg lang... En duur !

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

De beeldbuis zelf moet nog wel heel blijven, dus zal ik maar wel met een weerstand ontladen. Wat voor weerstand is hier geschikt voor, een paar M Ohm en wat hoger vermogen (voor voorkomen van overslag door afmeting)?

thx

hier zelf aan meegeschreven, hoewel niet precies die paragraaf.

gebruik goed genoeg. Voor in

Reply to
Tamme Bever

Geen enkele ! Voor flashprotektie worden alleen Allen-Bradley weerstanden gebruikt omdat die van koolstof zijn gemaakt, en zonder spiraalgroef. Ze worden totaal buiten spec bedreven, maar het gaat altijd goed. Voor mijn ontlaadprobes heb ik een serieschakeling van 5(?) lichtblauwe hoogspanningsweerstanden gebruikt, van die joekels van ca. 15 mm lang. Die ga je echt niet bij de winkel om de hoek vinden. Je enige hoop om een hoogspanningsvaste weerstand te maken is heel veel stuks in serie zetten. Dat lijkt me voor dit doel niet de moeite waard.

Bovendien, als de TV nog normaal uitgezet is dan heeft hij in zijn laatste snik een flits gegeven, waarmee de hoogspanning al grotendeels ontladen is. Verder ontladen is wel nodig voor je veiligheid, maar het zal niet veel meer kapot maken. Er zijn zelfs TVs met een bleeder weerstand ingebouwd in de HV generator, maar dat is duur en dus zeldzaam, de kans is niet groot dat je er zo een tegenkomt. Alleen in CRT projectors is dat wel gebruikelijk, omdat het gevaar van inbranden van de fosfor door de restlading daar zo groot is.

Ik zou hem maar gewoon kortsluiten als ik jou was, voor die ene keer kan dat echt wel. Zeker als de restlading al laag is.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

Ik was het laatst een keer vergeten voordat ik een HOT verwisselde, was lang geleden zo'n tik !

--
Groeten 
Robert Oor
 Click to see the full signature
Reply to
robert oor

Er is maar 1 ground in de gangbare televisies. De spanband zit daar meestal aan, maar ook niet altijd. In elk geval hou je op die manier de ontlaadstroom wel weg uit de rest van de TV.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Lang niet altijd, het is de ideale plek om de momentele straalstroom te meten en die te gebruiken voor beveiliging en beeldstabilisatie. En de hsp wordt nog steeds keurig afgevlakt door die grote C die het beeldbuisglas tesamen met de binnenste en buitenste grafietlaag vormt.

Maurits

Reply to
Maurits

Ik sluit mij bij Maurits aan: de aquadag zit meestal niet aan de 0 V. In mijn tijd was het aan een weerstand van ca. 15 kOhm naar ca. 30 V, zodat bij ca. 1.8 mA straalastroom de spanning naar een paar V zakt. Daarmee wordt dan de spanning op de contrastregelaar verlaagd, zodat de gemiddelde straalstroom niet verder kan toenemen. Verder wordt met deze spanning ook de beeldbreedte en -hoogte bijgeregeld, zodat je niet ziet dat de hoogspanning inzakt. Daarvoor is de stroom door de EHT condensator (de Leidse Fles die Beeldbuis heet) een goede indicatie !

En voor flashstromen (spontane beeldbuis ontlading) is het verhaal nog veel ingewikkelder. Daar heb ik in de jaren 90 een half jaar op gestudeerd, m.b.v. een voor die tijd geavanceerde storage scope, met interessante conclusies. Die flashstromen vloeien ook op plaatsen waar je ze niet zou verwachten... En daar kan veel door kapot gaan ! Zomaar ontladen van anode naar aquadag garandeert niet dat er elders in het chassis geen stromen vloeien. Maar als de TV daar niet tegen kon dan had je dat waarschijnlijk al veel eerder gemerkt. Een goed ontwerp van de aardstruktuur is zeer belangrijk voor de te verwachten levensduur van de TV, want spontane flashes kunnen altijd gebeuren.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.