Breedbeeld tv's, ligt het nu aan mij?

Waar men de afmetingen van het scherm specificeert gebruikt men de diagonaal. Een betere maat zou zijn het schermoppervlak. Een 63cm breedbeeld heeft een kleiner beeldoppervlak dan een 63cm 16:9 terwijl de breedbeeld wel duurder kost!

DualIP

Reply to
DualIP
Loading thread data ...

HMM al 3,5 jaar naar een Philips superflat beeldbuis gekeken. Ga maar alvast sparen voor een nieuwe want de beeldbuis zal het binnen kort wel begeven. Komt nogal heel vaak voor. Ik heb tien minuten geleden weer een (on)tevreden klant het goede nieuws kunnen vertellen. Wat is er toch mis met de kwaliteit van de moderne electronica. Mijn Canon videocamera is in een paar jaar tijd al 4 keer gerepareerd en nu is het geluid weer @#$% ^Van de week is mijn digitale fotocamera er mee opgehouden (3 jaar oud). Een DVD-speler gaat ook al niet langer dan een paar jaar mee. Het enige wat maar blijft werken is mijn 40 jaar oude buizenradio die dagelijks aanstaat. Toen werdt er nog kwaliteit gemaakt!!!!!!!!!!!!!!

Groeten, René

Reply to
Rene Engels

Toen kostte een radio ook nog een duivelsvermogen. Om maar een dvd-speler te noemen, die krijg je bijna gratis bij de film..

werdT? Tsk :)

Bram

Reply to
Bram

Sterker nog sommige DVD schijfjes zijn bijna nog duurder dan een goedkope DVD speler.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Tijdsduur Aa = "A" in 50 Hz?

Ben altijd bereid wat te leren - maar dit snap ik niet. Als je eerst 2 dezelfde fields weergeeft (Aa), gevolgd door weer 2 dezelfde fields met bewegings progressie - dan heb je toch juist

*geen* judder - met ABAB waar je -zonder rekentruuks- steeds "heen en weer" springt tussen bewegingsprogressies heb je een "visgraat effect" zoals vooral op veel PC - TV kaartjes te zien is.

Judder krijg je volgens mij als je 24 / 25 FPS op een 60 Hz systeem probeert weer te geven (bv. NTSC) waarbij dan uiteindelijk de effectieve framelengte na hercodering varieerd

Ik weet hoe judder er uit ziet, en mijn oude matchline weet dat toch op een of andere manier goed te verbergen :-)

--
 - René
Reply to
René

Dan heb je dezelfde judder als in een bioscoop:

Als ik het feestje even platmep naar 1 dimensie zou je bijvoorbeeld de volgende "animatie" kunnen hebben in 50 Hz.

* * *

Met frame repetition (Wat jij doet met je AABB) krijg je

*
  • * * * *

Dat is minder vloeiend, en lijkt zelfs op een dubbel beeld. En dat noemen we judder.

ALs je het ideaal zou converteren zou het

  • * * * *

moeten zijn. En daar heb je inderdaad wel wat rekenwerk voor nodig ja. Van de andere kant doen de meeste moderne TVs dat best aardig.

Jij haalt nu twee dingen door elkaar: de-interlacing (dat bij veel PCs inderdaad vrij belabberd geregeld is) en frame rate conversie. Die twee hangen wel samen, maar het is niet hetzelfde.

Bovendien is er nog een tweede probleem: Bij een 50 Hz interlaced beeld is er voor iedere frame een tijdsverschil van ongeveer 20 ms tussen de pixel linksboven en de pixel rechtsonder - in het geval van videomateriaal dan. Jouw AABB TV vern*kt dit, en zorgt dat er maar 10ms tijdsverschil is. Hierdoor komen de pixels aan de onderkant van het scherm "te vroeg". Dit kan leiden tot vervormingen van bewegende delen van een beeld.

Overigens geldt hetzelfde probleem voor CCD-materiaal op CRT, of een CRT signaal op een LCD ofzo.

Nee, dat is dus geen judder :) Dat is gewoon een framedrop.

--
    Martijn van Buul -  Pino@dohd.org - http://www.stack.nl/~martijnb/
	 Geek code: G--  - Visit OuterSpace: mud.stack.nl 3333
 The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new
discoveries, is not 'Eureka!' (I found it!) but 'That's funny ...' Isaac Asimov
Reply to
Martijn van Buul

Bedankt voor je duidelijke uitleg - een leermoment voor mij.

Zonder mij verder te wagen aan de correcte terminologie, komt het AABB effect van mijn oude bak mij helemaal niet als hinderlijk voor, terwijl ik de artefacten bij moderne 100Hz TV's wel zie. (afgezien van de MPEG artefacts die daar weer bovvenop zitten) Ik kan me voorstellen dat dat allemaal nogal smaakgebonden is. Gegeven mijn (wan?)smaak zou ik vandaag de dag moeite hebben met het kopen van een TV die mijn huiskamer TV evenaart.

Nog afgezien van die @#$ beeldverscherping die bij veel TV's niet eens meer uitschakelbaar is.

--
 - René
Reply to
René

Ha die Maarten. Nog bedankt voor je tip lang geleden mbt een video aandruk rol op mijn turbodrive. Je hebt weer eens volkomen gelijk. Maar IK weet waarom! In 1992-1993 werkte ik voor Philips in Eindhoven aan een systeem voor het automatisch afregelen van geometrie (ik heb o.a. software voor calibratie van de camera gemaakt tot op 0.1 pixel, als je dat iets zegt). Toen we het af hadden, kwamen ze er bij Philips, en vooral de vakbond, in Belgie achter dat dan de dames die met de hand zaten af te regelen geen werk meer hadden. Een hoop gedoe en machtsspelletje, en eindresultaat was dat de dames bleven werken, en slechts 1 systeem achterin de lijn werd gezet om de controleren of e.e.a. nog wel binnen specificaties was (ipv het echt goed te doen). En wij? Wij zaten zonder werk... Hierna ben ik overigens als zelfstandige gaan werken omdat ik meer van dit soort zaken heb meegemaakt (en nu weer op zoek naar werk...!#$%^&).

Er is een "elektrische truc", die een gedeelte van het beeld uitrekt. Maar als je er een 4:3 tv langshoudt zie je dat het net een lachspiegel is. De 100 Hz hoort overigens wel goed te zijn, wordt gewoon opgeslagen in geheugen en 2 * weergegeven. Zou echt goed moeten zijn.

Ik adviseer iedereen te wachten met TV's op de komende generatie LCD schermen. Dan wordt het pas goed.

Groetjes,

Pieter Hoeben

formatting link

Reply to
Pieter Hoeben

Een puur AABB 100 Hz toestel ken ik niet, maar er zijn er wel waarbij je de hele processing uit kunt schakelen. Zelf heb ik een Sony KV-32FQ80, en die heeft drie standen: DRC Off, DRC 50 en DRC 100. In de eerste stand is het (voor zover ik heb kunnen nagaan) een puur 100 Hz toestel zonder rare truukjes. Ik neem aan dat de beeldvolgorde dan dus wel AABB zal zijn. Ook de ruisonderdrukking en de verscherping kun je instellen of uitzetten.

Op zich wel belachelijk dat je voor een extra duur toestel moet kiezen om de mogelijkheid te hebben dat soort snufjes "uit" te zetten...

Groeten, Danny Sanders www (o o) ,---------------------------------------------------oOO--(_)--OOo-. | This message is printed on 100% recycled electrons. | `-----------------------------------------------------------------'

Reply to
Danny Sanders

Ligt vooral aan de verkopers die alle breedbeeld-TV's op "zoom" zetten om zo het hele beeld gevuld te krijgen met een 4:3 uitzending. Toen ik een tijd geleden naar een TV aan het kijken was, heb ik eens gevraagd om de toestellen gewoon op 4:3 te zetten zodat ik de echte beeldkwaliteit kon beoordelen. Ik werd aangekeken alsof ik om een liter melk of zo vroeg...

Een ander euvel is het gereken wat veel TV's doen om te interpoleren tussen ieder 50 Hz beeld om zo aan 100 Hz met "bewegingscompensatie" te komen. In theorie erg leuk, maar er zijn altijd beelden waarbij het algoritme er een puinhoop van maakt. Zo heb ik eens een filmpje op een JVC gezien waarin de camera over een houten tafel gleed. Leek op een egaal bruine plak chocolade, totdat de camera stopte. Toen sprong ineens de houtnerf tevoorschijn :-(

Ik heb toen ook een aantal toestellen kritisch bekeken voordat ik eruit was. En aan de verkopers had ik niets, die konden alleen maar de folder van de fabrikant na-papagaaien. "Kijk meneer, dat is pas een beeld! Met maar liefst twee keer zoveel pixels". En dat terwijl het stijf stond van de rare artefacten zoals klonterige ondertitels, plastic gezichten en dat soort dingen. Maar dat zag de verkoper natuurlijk niet. Die snapte mijn keus dan ook niet, want andere TV's waren volgens hem veel beter (omdat ze meer toeters en bellen hadden).

Kortom: ligt niet aan jou, jij kunt gewoon goed kijken terwijl de meeste mensen compleet verblind lijken te zijn door alle reclame praatjes over "meer, groter, sneller" enzovoort.

Groeten, Danny Sanders www (o o) ,---------------------------------------------------oOO--(_)--OOo-. | This message is printed on 100% recycled electrons. | `-----------------------------------------------------------------'

Reply to
Danny Sanders

"Danny Sanders" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

door

Ooit een tenniswedstrijd gezien? één gele streep laat die bal zien! De ingenieurs die dat ontwierpen hadden collectief ontslag moeten nemen. Nokia begon er ooit mee met de MAA Digivision chipset. Heb die krengen nog wel gerepareerd. Maar digitaal en breedbeeld schijnt wel te verkopen dankzij de handige marketing. Met breedbeeld en 100 Hz digital scan hoor je er weer helemaal bij bij de buren, familie en vrienden. In die volgorde.

Maurits

Reply to
Maurits

Vooral bij de eerste generaties was dat erg. Een jaar of tien geleden kocht de vader van een vriend van mij een zeer dure vaderlandse TV. Hij had die bij een kennis gezien, en daar was het beeld zo goed...

Toen ze de TV een weekje hadden, vroegen ze of ik niet eens naar de instellingen kon kijken, want vooral bij voetbalwedstrijden was het beeld zo slecht (strepen achter de bal, sokken die achter de spelers aan renden, etc.). Na enkele minuten puzzelen was het beeld stukken beter geworden. Maar dat gezicht wat hij trok toen ik hem vertelde dat ik dat voor elkaar gekregen had door al zijn duurbetaalde electronische snufjes uit te zetten, dat kan ik me nu nog goed voor de geest halen :-)

Groeten, Danny Sanders www (o o) ,---------------------------------------------------oOO--(_)--OOo-. | This message is printed on 100% recycled electrons. | `-----------------------------------------------------------------'

Reply to
Danny Sanders

Dat zou heel wel kunnen kloppen. Persoonlijk ervaar ik het overschakelen op breedbeeld als een soort verademing: niet langer naar dat rechthoekje hoeven staren. Ogen willen nu eenmaal bewegen, niet staren.

-p

Reply to
Piet Beertema

jo

ik heb het dus totaal niet voor dat 16*9 gedoe. Als elke zender in 16*9 uitzend is dat een fantastisch ding, maar zolang er nog 4*3 beelden bestaan kunde met een 16*9 tv niks doen. Moet mij iemand maar eens uitleggen hoe ge van een 4*3 beeld naar een

16*9 beeld gaat zonder zichtbare vervorming van het beeld te zien???????? Wat voor truken ze allemaal maar niet uitvinden om dat 4*3 beeld naar 16*9 om te zetten... En ja een tv met zwarte banden links en rechts, das ook niet alles... En pas op, ik heb het gezien he, al dat gefoefel met het beeld.. En die jvc's die herspringen vantijd nekeer van formaat... Panasonic die rekken het beeld op de kanten uit... En zo zalt overal wel iets zijn

nenee, geef mij maar ne 4*3, en alst wa beter moet gaan ik wel naar de cinema...

greetz Flo

Reply to
Floke

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.