Berookte weerstand?

Hi,

Ik ben geen elektronicus. Des ondanks heb ik al menig elektrisch toestel van de schroothoop kunnen redden door enkel een visuele controle te doen van de componentjes. Doorgebrande zekeringen of weerstanden, lekkende condensatoren enz. De kenners weten zeker wat ik bedoel.

Maar nu zit ik met een defecte monitor. Op het eerste zicht is er niets abnormaal op de printplaat te bespeuren. Bij een tweede controle ontdekte ik 2 naast elkaar liggende weerstanden waarvan er eentje "berookt" uit ziet. Het zijn van die weerstanden met een glazen ommanteling. Zoals het component op deze afbeelding

formatting link

Het is alsof er in binnenin het glazen omhulsel een mini brandje geweest is en dat er rookaanslag is aan de binnenkant.

Zou het kunnen dat die "berookte" weerstand kapot is?

Alsvast bedankt voor elke reactie.

Rick

Reply to
- Rick Tammenaers -
Loading thread data ...

Op Tue, 08 May 2007 18:26:42 +0200, schreef - Rick Tammenaers -:

Dat is geen weerstand, maar een diode.

Als het ding in beide richtingen (bijna) nul ohm meet, is 'ie stuk. Als 'ie in één richting een relatief lage (paar honderd ohm) en de andere richting een veel hogere weerstand vertoont, is 'ie vermoedelijk nog goed.

Maar wat voor monitor is het, en doet het ding überhaupt nog iets? En zo ja, wat?

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Het zou een doorgebrande zekering kunnen zijn en dan is er ook nog iets anders stuk. Ik ken ook geen weerstanden met glazen ommanteling, behalve dan echte antieke uit de jaren 1930 of zo.

--
Veel plezier, Bert

Als je weten wil hoe het zit, moet je het uitzoeken.
Reply to
opapiloot

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

formatting link

Hans

Reply to
JT van Es

Op Tue, 08 May 2007 19:16:30 +0200, schreef opapiloot:

[knip]

Ze zijn er wel: meetweerstanden van 1 giga-ohm enzo - al kan ik er zo snel geen plaatje van vinden. Erg lollig ook om de leverancier te vragen of ze een nieuwe kunnen leveren omdat je "de oude per ongeluk hebt laten doorbranden".

Als ik me goed herinner, diende de glazen behuizing als afscherming voor vocht en vuil.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Richard Rasker schreef, Op 8/05/2007 18:58:

Het is een Panasonic PanaSync Pro P110i. Op het zwarte scherm is enkel nog een verticale lijn te zien. In die lijn is nog beweging te zien alsof de volledige breedte van het scherm herleid is tot enkele mm breed.

Reply to
- Rick Tammenaers -

Richard Rasker schreef, Op 8/05/2007 19:33:

Alle componenten zijn op de printplaat genummerd. De nummering van weerstanden begint met de letter S, de condensatoren met C, de diodes met D, enz. De nummering van dit component begint met de letter S. Het symbooltje die eronder staat, zijn 2 naar elkaar toewijzende pijltjes (-->

Reply to
- Rick Tammenaers -

Op Tue, 08 May 2007 20:31:57 +0200, schreef - Rick Tammenaers -:

Reply to
Richard Rasker

Niet erg waarschijnlijk in een monitor. Ik kon de link naar het plaatje niet openen, maar bij nader inzien is de naam 1N914 en dat duidt op een diode, inderdaad in een glazen behuizing en hier dus doorgefikt.

--
Veel plezier, Bert

Als je weten wil hoe het zit, moet je het uitzoeken.
Reply to
opapiloot

Op Tue, 08 May 2007 20:01:02 +0200, schreef - Rick Tammenaers -:

Ach, sorry, ik was iets te snel met reageren in die andere subthread ...

Een verticale lijn betekent dat de horizontale afbuiging naar zijn moer is. Zoek om te beginnen naar een grote transistor op een koelplaat en controleer of deze kortsluiting vertoont tussen zijn middelste aansluiting en een van de twee andere. Zoek ook op de soldeerzijde van de print naar slechte solderingen, met name bij de plaats waar een vermoedelijk blauwe en rode dikke kabel van de print naar het juk om de beeldbuisnek lopen. Zie

formatting link
voor een voorbeeld van een dergelijke slechte verbinding (toevallig ook in de aansluiting van de H-afbuigstekker).

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Niet erg waarschijnlijk in een monitor. Ik kon de link naar het plaatje niet openen, maar bij nader inzien duidt 1N914 op een diode, inderdaad in een glazen behuizing en hier dus doorgefikt.

--
Veel plezier, Bert

Als je weten wil hoe het zit, moet je het uitzoeken.
Reply to
opapiloot

Op Tue, 08 May 2007 21:11:26 +0200, schreef opapiloot:

Nee, ik doelde ook meer op dat die weerstanden nog wel bestaan, maar niet dat OP met zo'n weerstand zit. Kennelijk gaat het dus om een vonkbrug, gezien de aanduiding (S) en het symbool (-->

Reply to
Richard Rasker

Richard Rasker schreef, Op 8/05/2007 21:12:

Er zijn verschillende transistoren met koelplaat. Maar mijn oog viel meteen op de grootste koelplaat (11x7cm). Redenering: grootste koelplaat wegens grootste warmteontwikkeling. Deze heeft dus, ondanks alles, de meeste kans op oververhitting.

Ik stel kortsluiting vast tussen de 3 pootjes onderling van de transistor (C5423). Ik heb het boeltje los gesoldeerd. Los van de printplaat meet ik andere waarden.

- Eerst een vraagje: is de basis van een transistor altijd het middelste pootje?

Dit zijn resultaten van mijn metingen (Ik noem de pootjes L(links), M(midden) en R(rechts)) tussen L+ en M- = .410 tussen L+ en R- = .490 tussen L- en M+ = 1 tussen L- en R+ = 1 tussen M+ en R- = 1 tussen M- en R+ = 1

Met de diode (PG127S17) die op dezelfde koelplaat is bevestigd, lijkt er wél iets mis te zijn. (Ook de diode is losgesoldeerde.) Als ik bij het meten de polariteit wissel blijft de meter uitslaan. Dit is -lijkt mij- niet de bedoeling van een diode. Of is daar een verklaring voor.

Reply to
- Rick Tammenaers -

Op Wed, 09 May 2007 00:29:02 +0200, schreef - Rick Tammenaers -:

[knip]

[knip]

Mwa, het is meer dat hier de meeste te koelen onderdelen bij elkaar zitten, en dat deze allemaal aan de secundaire kant van de netvoeding zitten. Oververhitting speelt eigenlijk geen rol van betekenis; de koelplaat is doorgaans ruim groot genoeg.

Dat zal inderdaad de horizontaal-afbuigtransistor zijn, met als volledig typenummer 2SC5423. Als je de PDF-datasheet opzoekt (bijvoorbeeld hier:

formatting link
zie je dat dit ding speciaal bedoeld is voor de H-afbuiging.

Nee. Bij Japanse transistoren en grotere transistoren in het algemeen is de middelste aansluiting vrijwel altijd de collector. Bij deze grote transistoren zit de basis meestal links, de collector altijd in het midden, en de emitter meestal rechts.

Als die '1' helemaal links in het display van de meter staat, geeft dit een oneindige weerstand aan. Samen met de bijna identieke metingen tussen L+ en M/R- zou dit betekenen dat de transistor nog in orde is. Het is (zoals gebruikelijk bij deze typen) een NPN-transistor, waarbij je een diode-overgang kunt meten tussen de basis en de emitter en tussen de basis en de collector (met de basis aan de +).

formatting link

Inderdaad, als deze diode in beide richtingen geleiding laat zien, is 'ie stuk. En dat zou dan ook een goede verklaring zijn voor de waargenomen storing. Een vervanger zoeken zou echter wel eens lastig kunnen worden; het is geen bijzonder gangbaar type. Mocht je het op prijs stellen, dan kan ik wel even op zoek gaan. Verder zou ik absoluut aanraden om de basisprint toch nog even heel goed te inspecteren op slechte solderingen, in het bijzonder rondom deze transistor en diode.

Conclusie: de transistor is waarschijnlijk nog goed, maar de diode is stuk. Dit laatst kan 'zomaar' zijn gebeurd, maar vaak is er een slechte soldering in het spel, waardoor fatale spanningspieken zijn opgetreden.

Succes ermee, groeten,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Richard Rasker schreef, Op 9/05/2007 1:51:

Dat ik die kapotte diode ontdekte was zuiver toeval. Maar zonder hulp was ik er nooit op gekomen deze te controleren. Conclusie: Toeval bestaat niet. ;-) Bedankt voor de bijstand.

Reply to
- Rick Tammenaers -

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.