Alles wat je nooit over LED's hebt willen weten ...

Polytechnisch zakboekje: eenheden met kleine letters.

Reply to
hbznieuwsgroep
Loading thread data ...

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Leuke site Richard. Kunnen we voor verreweg de meeste vragen over LEDs naar verwijzen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

De leds van mijn alarmsysteem draaien zonder weerstand en al jaren op een netadapter. En het is niet het eerste wat ik met LEDs deed. Ook met batterijen. Er heeft hier maanden een LED gebrand op een bijna lege 9volt batterij. Ik heb zeker aparte LEDs???????

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.
Zin in een koffie- thee- of borrelpraatje?  Kom naar alt.jawade.nl
http://jawade.nl (Mirror op http://www.geocities.com/kolibrie.geo)
HWBOOT Bootmanager, ClrMBR,  DiskEditors, POP3-lezer, File-browser
Reply to
Jawade

spanningsbron zoals een

doen.

Draait hier al jaren, zonder weerstand op een netadapter. Echt waar. Ook op batterijen. Het enige wat niet lukte was een neonlampje voor 230v rechtstreeks aansluiten. Dat leek wel een bom. :-) (De verkoper beweerde dat het kon).

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.
Zin in een koffie- thee- of borrelpraatje?  Kom naar alt.jawade.nl
http://jawade.nl (Mirror op http://www.geocities.com/kolibrie.geo)
HWBOOT Bootmanager, ClrMBR,  DiskEditors, POP3-lezer, File-browser
Reply to
Jawade

Ik heb je verhaal zojuist eens doorgenomen en ik moet je complimenteren. Heel duidelijk allemaal, zelfs ik heb het begrepen. Dit overtuigt me des te meer dat ik zelf ook maar eens wat moet gaan leren en experimenteren met dit soort materie.

Reply to
nmp

Leuk stukkie,

Nu nog de pagina over "Kan ik LEDs parallel zetten" en hij is helemaal compleet. Dat kan dus niet maar de goegemeente blijft het proberen.

Wim

Reply to
Wim

"Wim" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Het gaat wel, mits uit dezelfde batch, en van een beetje kwaliteit (goede sortering, geen rams bulk met veel spreiding).

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Zeker weten dat ik ze stuk krijg: Koel de ene af tot -20 en verwarm de andere tot +40. Denk je dat het dan nog goed gaat? Ik heb al vele malen aan de 220 gehangen (je maakt wel eens een foutje) en heb daar nooit permante schade aan opgelopen, maar om nu te beweren dat dat ongevaarlijk is en je het zonder meer kan doen.

Met dezelfde redenering kan je ook twee power torren parallel hangen zonder emittor weerstand, maar of dat nu verstandig is. Het is gewoon bad-practice.

Reply to
Wim

Dat mag je aan Philips vertellen. Van de BU108 (in de K9) tot en met de ON4673 (in de FL reeks), allemaal zijn ze wel eens parallell gezet...

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

"Wim" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

andere

Als je er een kniptang haaks opzet, gaan ze ook stuk.

heb

Ik heb niet gezegd 'zonder meer'. A.u.b. niet 'meer' lezen in mijn reacties dan er staat. Verder is het hangen aan de 220 van een geheel andere orde dan het aansluiten van ledjes.

zonder

bad-practice.

"Bad-practice", dat is je geleerd. Zo is ons ook geleerd om bijv. gelijkrichter dioden niet parallel te zetten. En bij powertorren een redelijke emitterweerstand op te nemen, in feite een beetje lokale terugkoppeling.

Ter leringhe ende vermaeck:

formatting link

Als in een product bijv. een aantal leds parallel gezet worden en daarmee 'aantal-1' weerstanden bespaart kunnen worden, kan dat een welkome kostenbesparing opleveren - of kan die besparing worden benut om elders in het product meer veiligheidsmarge in te bouwen. Professionele ontwerpers doen niets anders ;)

Dus ik herhaal, met klem: "Het gaat wel, mits uit dezelfde batch, en van een beetje kwaliteit (goede sortering, geen rams bulk met veel spreiding)".

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Het lijkt wel of je helderziend bent (als je de dingen niet meer helder zou zien zou het ook niet goed zijn), want ik had dit (over dat gebruik van een ziekte) eerst ook geschreven maar het weer weggehaald. Ik vond het nogal lullig om juist tegenover jou over zo'n "zonde" te gaan zagen want mensen die zich zo correct gedragen als jij zijn op usenet tamelijk zeldzaam, en als anderen veel grover zijn, dan negeer ik ze gewoon. Dus het zou niet erg netjes zijn om dan op zo'n pietepeuterig slakje zout te gaan leggen.

In jouw geval heb ik daar wel vertrouwen in, maar sla maar eens een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing open van een Oosters toestel die is gemaakt door een specialist in technische vertalingen... ;-)

Nog een opmerking over je website. Iemand schreef wat over knipperleds en jouw commentaar was dat je de info wat wou beperken voor de beginner. Mijn ervaring is echter dat juist beginners vaak knipperledjes heel erg leuk vinden. Mijn persoonlijke mening is dan ook dat deze er wel bij zouden mogen komen. Laserledjes en zo zijn dan wel weer wat exotisch en ook displays gaan inderdaad wel weer erg ver (het kan natuurlijk wel zijn dat jouw huidige pagina nog maar een kleine kristallisatiekern is van wat straks een begrip over heel de wereld - en ver daarbuiten - zal worden, HET standaardwerk over leds bij uitstek, en dan horen subpagina's over de meer speciale onderwerpen er natuurlijk wel bij :-)), maar knipperleds vind ik een beginnerspagina wel leuker maken.

Ook zonder de knipperleds is het trouwens een heel goede pagina, ik wil hem niet afkraken, ik wou enkel in mijn ogen opbouwende kritiek geven (per slot van rekening vraag je daar expliciet om).

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Rene

"Rob / gompy.net" schreef in bericht news:440613f0$ snipped-for-privacy@news.gompy.net...

en

te

Om het nou nog leuker te maken heb ik hier een officieel leerboek waar de spanning met de letter E wordt gebruikt.

Gr Wim

Reply to
wim

Op Sat, 04 Mar 2006 12:12:34 +0100, schreef Rene:

[knip netiquette volgen - ook tegenover trollen]

...

Ik heb bij wijze van toegift al een extra pagina met LED-schakelingen (en dus ook knipperschakelingen) in de steigers staan, alleen ontbreekt het me momenteel aan tijd om die verder uit te werken.

Ik vind kant-en-klare knipper-LED's eigenlijk volkomen oninteressant, juist omdat het domweg een kwestie is van spanning aansluiten en werken maar. Er zit elektronica in waar je totaal geen invloed op hebt, en waar ook niets van te leren valt. Alleen als je geluk hebt, kun je bij die dingen datasheets achterhalen die aangeven wat er precies in zit, maar dat is voor beginners meestal toch abracadabra.

Wel leuk en leerzaam zijn knipperschakelingen met bijvoorbeeld een CMOS

40106, zoals onderstaande (in ASCII-art):

o +Voedingsspanning | V LED 1 ___ - .---|___|---. : | 1M | V LED N | |\ | ___ - |----|#>o------|___|--| | |/ Rs V LED N+1 ---1uF 40106- - --- poort : | V LED M === - | ===

Het aardige is dat je dan met één 40106-IC (met daarin zes Schmitt-trigger-inverters) tot vele tientallen LED's in allerlei kleuren kunt laten knipperen. Het idee is simpel: zet een zodanig (even) aantal low-current-LED's in serie dat de totale spanningsval uitkomt op circa anderhalf keer de voedingsspanning (zodat ze niet gaan branden als je de voeding aansluit), en sluit halverwege de keten een oscillerende

40106-poort aan via een kleine serieweerstand.

Als je in bovenstaand voorbeeld bijvoorbeeld 12 volt voeding neemt, kun je telkens acht (M) rode, gele of groene LED's in serie zetten, en sluit je de 40106-poort aan tussen de vierde (N) en vijfde LED. Zo heb ik meerdere kinders in familie- en kennissenkring verblijd met een veelkleurig knipperende licht-'octopus' (of eigenlijk: 'hexapus'), waarbij de LED's in een zestal drie-aderige strengen van een paar meter waren verwerkt. Het is alleen een heidens karwei om al die LED's en stukjes draad netjes en geïsoleerd (krimpkous) aan elkaar te zetten en in elkaar te vlechten.

Voor de voeding had ik ooit een handvol lichte, kleine 12V-adaptertjes à raison van een knaak op de kop getikt - het hele spul verbruikt per slot niet meer dan zo'n 10 - 20 mA in totaal. Ook heb ik dit type schakeling wel eens uit deurbelknoppen gevoed, en de LED's verwerkt in een kersttakje. Kortom: je kunt het zo kitscherig maken als je zelf wilt :-)

En oh ja, als je voor de weerstanden en de condensatoren SMD-typen gebruikt, wordt de hele schakeling (op eilandjesprint) amper groter dan de

40106-chip.

En zo zijn er nog wel wat aardige, simpele dingetjes met LED's te doen.

:-)

Wordt dus in feite aan gewerkt.

Dank voor alle vriendelijke woorden, en ook (opbouwende) kritiek wordt zeer gewaardeerd. Ik wil graag zo goed mogelijke informatie leveren, en ik weet dat ik zelfs met de beste bedoelingen altijd wel ergens een steekje (of twee) laat vallen.

Groeten,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Nou, door het gebruiken van de verkeerde eenheden moest de Hubble Space Telescope wel van een brilletje voorzien worden om zijn bijziendheid te corrigeren.

--

Rudolpho
"A doctor can bury his mistakes but an architect can only advise his 
client to plant vines." -- Frank Lloyd Wright
Reply to
Rudolpho

Een mooit webstek en zeer informatief. Ik test infraroood LEDs met mijn videocamera in de "nachtstand". Je ziet gelijk of ze het doen.

--

Rudolpho
O'Toole's commentary on murphy's law: Murphy was an optimist.
Reply to
Rudolpho

Op Sun, 05 Mar 2006 12:41:47 +0100, schreef Rudolpho:

Om maar te zwijgen van die marslander waarbij men voeten en meters door elkaar gebruikte, zodat het ding een ietsje (150 kilometer) te hoog dacht dat 'ie er al zo ongeveer was en stopte met afremmen.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.